Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Poradę I Ocenę Instalacji Co Z Zaworem 3D

rysioz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ocena projektu

Dom postawiony na płycie fundamentowej kubatura 104m parterowy ogrzewanie podłogowe na całej płycie tylko nie w garażu grzejniki też w całym mieszkaniu to znaczy mam dwa ogrzewania podłogowe i grzejnikowe to opcja dodatkowa na chłodne dni bo płyta się długo nagrzewa a grzejniki od razu. Piec z obrotową retortą ECO GT-ECO GT-KWPD 16kw mam
sterownik EKSPERT-2
wersja programu 1.2.21a GALMET
zawór mieszający 3D
EKSPERT modułu zaworu wersja programu 1.2.21
czujnik pogodowy
dwie pompy :
podłogowe ALPHA2 POMPA GRUNDFOS do C.O. UPS 25-60
druga grzejniki+boler POMPA GRUNDFOS do C.O. UPS 25-40

post-14812-0-54278900-1518608613_thumb.jpg

post-14812-0-80265500-1518608642_thumb.jpg

Opublikowano

Źle podłączone naczynie

Źle podłączone pompy - pracują szeregowo a powinny równolegle

W złych miejscach zawory zwrotne

Brak naczynia przeponowego CWU

Opublikowano

jak powinno być co fachowiec inaczej mówi

Źle podłączone naczynie

Źle podłączone pompy - pracują szeregowo a powinny równolegle
W złych miejscach zawory zwrotne
Brak naczynia przeponowego CWU

to jest schemat instalacji zakupionego pieca

post-14812-0-56855400-1518614896_thumb.jpg

Opublikowano

To co Ci poradzę że producent Twojego kotła nie zna przepisów dotyczących zabezpieczenia instalacji otwartej? Do naczynia osobna rura bezpośrednio z kotła bez żadnej armatury i przewężeń.

Rura bezpieczeństwa ma być podłączona od góry naczynia z jego pustą przestrzenią

Przy kotle do 25kW nie musi być też osobnej rury wznośnej

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25565-rozdzielacz-na-poddaszu/page-2?do=findComment&comment=358193

W ostatnim poście tego wątku masz schemat podłączenia

PN-B-02413_1991-Ogrzewnictwo-i-ciepłownictwo-Zabezpieczenie-instalacji-ogrzewań-wodnych-systemu-otwartego-Wymagania.pdf

A tu masz normę która to reguluje

Opublikowano

Jeżeli chodzi o naczynie to dobrze. Nie musi być osobnej rury wzbiorczej tak jak pisałem- możesz rozdzielić rurę bezpieczeństwa przy samym naczyniu ale tak jak teraz to nie jest błąd. Tyle że zaoszczędziłbyś materiał. Z rury sygnalizacyjnej też możesz zrezygnować- napełniacze instalację do momentu przelania.

Co do reszty instalacji to są błędy:

pompy nadal podłączone szeregowo. Przenieś pompę CO na pionowy odcinek na zasilanie grzejników

Naczynie przeponowe ma być na zasilaniu zasobnika w zimną wodę z sieci.

Na obwodzie podłogówki niepotrzebny zawór regulacyjny. Zawór zwrotny podłogówki powinien być na powrocie podmiesza IA zaworu 3d (na pionowym odcinku tam gdzie masz na swoim schemacie naczynie przeponowe)

Nie masz ochrony powrotu chyba że nie chcesz mieć albo będziesz to robił pompą CWU

Opublikowano

Wg schematu odpowietrznika jest ok.

Naczynia tylko nie poprawił

post-2974-0-43565100-1518636686_thumb.jpg

Jeśli koniecznie chcesz osobną rurę wzbiorczą to ona ma być podłączona od dołu(niebieska) naczynia a rura bezpieczeństwa od góry(czerwona)

Opublikowano

Uwaga do zabezpieczenia wymiennika CWU. Lepiej jest zaznaczać w kolejności od zasobnika: zbiornik membranowy, potem dopiero ZB i ZZ. Jeśli jako pierwszy będzie ZB, to często montowane są w tym miejscu zintegrowane ZB/ZZ i wtedy z przeponowego podłaczonego za nim nie bedzie pożytku. 

Wiem, że my o tym wiemy, bo na schemacie ZZ jest za przeponowym, ale też nie wszyscy zdaja sobie z tego sprawę :)

Opublikowano

To inna sprawa. Ja zwróciłem jedynie uwagę na oznaczenia na schemacie. Niektórzy instalatorzy i domorośli "majsterkowicze" montują to, co akurat mają pod ręką lub sprzedadzą im w sklepie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.