Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Moge Podnieść Piec Wyżej Niż Powrót Zimnej Wody

tomcioooo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry. mam pytanie do was doświadczonych w tematach ogrzewania :)

Wiosną będę wymieniał piec ze zwykłego zasypowego" zębiec" na "Klimosz duo combi".

W tej chwili stary piec jest w wybetowonym dole  jakies 40 cm . problem jest taki że, ten klimosz ma powrót  jakies 50 cm od dołu pieca, a gdyby wydobyć go z tego dołu, to powrór zimnej wody był by juz około metra niżej  niż wlot zimnej wody do pieca. Pytanie moje jest  czy to ma prawo działać? i czy grawitacja przynajmniej częściowo   ma prawo działać w sytuacjach awaryjnych np brak prądu. Proszę o pomoc  i pozdrawiam  :)

Opublikowano

na piętrze są wyzej, na parterze niestety będą niżej  :( powiedzmy góra  grzejnikow z parteru na wysokości dołu paleniska

Opublikowano

Czy ma sens grawitacja przy kotle z podajnikiem? 

Opublikowano

Jeśli by piętro grzało i się woda nie zagotowała przy użyciu paleniska awaryjnego, było by O.K.

Opublikowano

tylko nie śmiejcie się proszę hehe  :)  to w wielkim uproszczeniu  

post-77863-0-22822700-1518378771_thumb.png

Opublikowano

Miałem podobnie,stary kocioł w obniżeniu (50 cm) ponizej posadzki parteru,powrót ZW do kotła ponizej powrotu na grzejnikach parteru. Podniosłem nowy kocioł na poziom posadzki parteru,powrot ZW kotła jest mniej wiecej na poziomie powrotu grzejnikow. Grawitacja działa w pełni na 2 wyzszych piętrach,góra grzejników parteru lekko ciepła (nie działa grawitacja). Pompka jest,ale nie uzywam.

Opublikowano

Tylko ze u mnie był by powrót na wysokości wlotu ciepłej wody grzejnika na parterze. bo problem ze jak go wyciągnę z dziury, to jeszcze  dojdzie mi to ze piec stoi na palniku retortowym co go tez podnosi :/

Opublikowano

Grawitacja byłaby tylko na piętrze, bo powrót na kotle musi być nizej powrotu z najnizszych grzejnikow.

Opublikowano

Gdyby była na piętrze to by nie było źle, mi chodzi jedynie o sytuacje awaryjne typu brak prądu itd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.