morgon Opublikowano 6 Lutego 2018 #1 Opublikowano 6 Lutego 2018 Cześć Wam Przygotowuję się powoli do wymiany kotła węglowego C.O. a w przyszłym roku chcę wymienić grzejniki. I mam pewien problem z doborem mocy żeby nie przedobrzyć ale żeby nie marznąć. Jest w stanie ktoś mi doradzić ile W/m² przyjąć żeby było dobrze? Dom z końca lat 80-ych, na ścianach styropian 10 cm, strop wełna skalna 10 cm. Część nieogrzewaną,czyli kotłownia i garaż zamierzam wiosną odizolować od części ogrzewanej styropianem 5 cm. I tu mam dylemat, bo na kalkulatorze z Purmo wychodzi ok 100 W/m², natomiast na innej stronie (producent wyleciał mi z głowy) i cieplowlasciwie.pl wychodzi ok 70 W/m². Fakt faktem, że wpisuje się tam w przeciwieństwie do Purmo, dość szczegółowe dane budynku, ale czy to jest rzeczywiście wiarygodne?
Gość berthold61 Opublikowano 6 Lutego 2018 #2 Opublikowano 6 Lutego 2018 To zależy jaki ten kocioł bo podajnikowy może być ciut większy niż trzeba ale zasypowiec a zwłaszcza dolnego spalania to najlepiej jak by był mniejszy niż zapotrzebowanie budynku , np wychodzi ci 14 kw zapotrzebowania to kocioł max 10kw wtedy nie będziesz miał problemów
morgon Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Lutego 2018 Aha,dziękuję za konkretną odpowiedź. W takim razie kupię podajnikowy 15kW
morgon Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 6 Lutego 2018 Aha,dziękuję za konkretną odpowiedź. W takim razie kupię podajnikowy 15kW
FireFlame Opublikowano 7 Lutego 2018 #5 Opublikowano 7 Lutego 2018 Dziwne pytanie, conajmniej. Skoro już modernizujesz Dom wymieniając źródło ogrzewania, to DLACZEGO?! chcesz tracić kasę na wymianę Grzejników ? Komfort temperatury zapewni ci regulator/termostat pokojowy. Ewentualnie możesz w pomieszczeniach pozostałych założyć zawory termostatyczne na grzejnikach. Ja w tym sezonie zimowym rozłożyłem na strychu, na stropie nad pokojami, (no w części powiedzmy 2\3 bo jeszcze trzeba tam uprzątnąć) raptem 9 cm styropianu. I efekt jest taki że w największym pokoju (zastyrapionowanym) jest za gorąco, a w reszcie chałupy za zimno (ale i tak cieplej niż było). Inwestował bym raczej w docieplenie domu, a później zastanawiał się nad grzejnikami, bo może okazać się że wtedy po ociepleniu, po byle jakim bąku będzie za gorąco aby grzać :D
morgon Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor #6 Opublikowano 8 Lutego 2018 FireFlame, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, jednak jakbyś dobrze przeczytał mój pierwszy post, to byś doczytał o dociepleniu domu, ile zrobiłem i co jeszcze chcę zrobić, więc idąc Twoim tropem, teraz rzeczywiście jest czas na modernizację instalacji
shogunzlasa Opublikowano 8 Lutego 2018 #7 Opublikowano 8 Lutego 2018 Wypełnij:http://cieplowlasciwie.pl/ dla kilku opcji - przed dociepleniem, po dociepleniu.Odpuść termostat pokojowy wyłączający pompę. Albo zawór 3D i siłownik, albo termostaty.
gmaj22 Opublikowano 8 Lutego 2018 #8 Opublikowano 8 Lutego 2018 Na tej samej stronie jest również "kalkulator" doboru grzejników.
morgon Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 8 Lutego 2018 Tak jak napisałem, kalkulatory na cieplowlasciwie.pl też wypełniałem i do tego stopnia ciężko mi uwierzyć w te wyniki, że aż boję się że zmarznę :D . No ale chyba trzeba chłopakom zaufać i dobrać kocioł wg tamtych wyliczeń, bo jednak dane są dosyć szczegółowo podawane. Dziękuję wszystkim za pomoc, myślę że temat jest wyczerpany. Dodam jeszcze tylko, że obecnie grzeję śmieciuchem z Zębca 21 kW i po dociepleniu, palenie w piecu wygląda tak, że czekam aż temperatura w domu spadnie do ok. 21,5 stopnia, rozpalam gdzieś do ok 70 stopni tak żeby wszystko się wypaliło i został żar, po czym zamykam piec i ustawiam temperaturę wody na miarkowniku na 50 stopni. Inaczej bym gotował rodzinę
gmaj22 Opublikowano 8 Lutego 2018 #10 Opublikowano 8 Lutego 2018 Jeśli kupować będziesz kocioł 5 klasy, to pamiętaj, że jego moc nominalna to tak naprawdę moc maksymalna. Na "zapas" za bardzo nie licz.
morgon Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor #11 Opublikowano 8 Lutego 2018 A w przypadku niższych klas? Moc nominalna również jest maksymalną? Bo z kalkulatora wychodzi mi maksymalne zaptrzebowanie na poziomie 10.5 kW, kocioł 12 kW a mimo wszystko nie wiem, czy nie kupić 15 kW.... Tyle że znowu na cieplowlasciwie.pl z powierzchni zabudowy wychodzi pow. użytkowa ok 170 mkw, z czego obecnie ogrzewam 120 mkw, a jak dołożę jeszcze grzejniki w piwnicy, to wyjdzie 155 mkw
gmaj22 Opublikowano 8 Lutego 2018 #12 Opublikowano 8 Lutego 2018 To potraktuj 12 kW jako maksimum - SKAM_P Premium 12 kW, RBR 12 kW - to tylko pierwsze dwa z brzegu. Nie jestem pewien, czy jeszcze produkowane sa "maluchy" typu SKAMP 7 kW.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.