AdamMa Opublikowano 2 Lutego 2018 #1 Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam W wyniku awarii poprzedniego palnika(Ewmar appm1d, w komorze powietrznej wypalona dziura) zostałem zmuszony do wymiany palnika. Wybór padł na małego batorego. Na appm1d spalałem w obecnym sezonie dwa groszki, diament i ekoret. Oba spalały się dobrze, pierwszy zostawiał więcej popiołu i robił delikatne spieki żużlowe(to były pierwsze oznaki awarii), drugi spalał się praktycznie idealnie. Batorego mam od dwóch tygodni i przez ten czas nie mogę ustawić spalania. Cały czas mam spieki koksowe i niedopalony węgiel w popielniku. Próbowałem różnych zmian, powietrze miałem już na 15-65%, wtedy niedopału było mniej ale spalanie wzrastało do 33kg. Teraz powietrze 7-33%, są niedopały, spalanie spadło na 27kg. Próbowałem też w tym czasie spalać miał i efekt jest podobny, cały czas mam niedopalony węgiel. Tak wyglądał palnik dzisiaj rano po 6 godzinach bez ruszania tego co na nim jest. Jedyną zmianą było zwiększenie powietrza minimalnego na 11% Nie wiem już co można by zmienić. Zmniejszanie mocy nic nie daje, powoduje tylko to że w czasie gdy załączy się pompa cwu temperatura kotła spadnie o 8 stopni i kocioł chodzi wtedy na 100% modulacji do momentu kiedy pompa cwu się wyłączy. Zmieniałem też dmuchawy RV13AMs 40W na wpa120. Na tej drugiej jest odrobinę lepiej, wymiennik jest czystszy.
shogunzlasa Opublikowano 2 Lutego 2018 #2 Opublikowano 2 Lutego 2018 Spalasz 30 kilo przy takiej temperaturze? :O Palnik generuje małą moc bo jest mały. Mała moc = małe spalanie. To się kupy dupy nie trzyma!1. Jaki masz piec, wymiennik - model i moc 2. Wypełnij:http://cieplowlasciwie.pl/3. Jaka była moc poprzedniego palnika?4. Jaka jest temp. spalin?
AdamMa Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Lutego 2018 Kolego a skąd wiesz jakie są u mnie temperatury? Takie zapotrzebowanie ma mój dom i tyle spalam. Zobacz w moim profilu co ogrzewam, to samo tyczy się kotła jaki posiadam, wszystko jest napisane tam gdzie powinno być. Palnik jest mały? Czytałeś dtr tego palnika? Moc palnika to 10-20kW, poprzedni palnik miał 15-25kW.
klapoluchy Opublikowano 2 Lutego 2018 #4 Opublikowano 2 Lutego 2018 Jeżeli to jest faktycznie maly batory to jego moc to raczej tak do 12kW i to na dobrym towarze (raczej nie do uzyskania w domowych warunkach) . Taka dostalem informacje od producenta jak dzwonilem przed zakupem. Podstawowe pytanie czy sprawdzaleś szczelność korony?
shogunzlasa Opublikowano 2 Lutego 2018 #5 Opublikowano 2 Lutego 2018 To spytaj się Pieklorza jak wygląda realna moc tego palnika i dlaczego ładował ten palnik do kotła 7kW- lub poczytaj o tym chyba na forum Boleckiego.Podpowiem Ci - bo w większych kotłach nie wyrabiał... Masz wymiennik na 18kW, palnik z realną mocą maksymalną na normalnym paliwie koło 12, może 14 kW (20 to on ma chyba na węglu polanym paliwem rakietowym). Do tego dochodzi niekompletny odbiór ciepła przez wymiennik bo sprawność nigdy nie sięga 100% i w rezultacie masz zestaw o realnej mocy może z 10-12 kW.Reasumując - palnik nie jest w stanie przepalić paliwa w danej jednostce czasu i go wyrzuca, bo po prostu wymięka i tyle... Jak potrzebujesz dużo paliwa to potrzebujesz mocy - ten palnik Ci jej po prostu nie wygeneruje. Do tego dochodzi opał - czy jest w stanie się szybko spalić, czy nie - jeśli nie - to go wyrzuci niespalonego. Duży palnik był w stanie go dopalić bo pracując na małej mocy generował moc większą od batorego w tym momencie. Dlatego ten palnik trafiał do kotłów 7 czy tam 10kW, (może w 12 kW ktoś go upchał) - widziałeś go w 18?Ale skoro wiesz lepiej niż producenci kotłów...
klapoluchy Opublikowano 2 Lutego 2018 #6 Opublikowano 2 Lutego 2018 Ja mam w 15 ale troche mniej grzeje. Pzy obecnych temp. łyka około 20kg
Pieklorz Opublikowano 2 Lutego 2018 #7 Opublikowano 2 Lutego 2018 Tamten palnik miał większy zapas mocy Ten ma trochę mniejsze wyjście na paliwo. Ten jest precyzyjniej dobrany do kotła z minimalnym zapasem. Korzystaj z dmuchawy na której lepiej to wygląda. Piszesz, że pracę zaburza cykliczne załączanie pompy cwu. Spróbij zatem teraz to zmoenić i unormować, aby nie było takich skoków mocy. Nie znam perfekcyjnie Twojego stera z obsługi, spróbuj przepiąć pompę cwu do gniazda curkulacyjna i daj tryb pracy ciągłej, generalnie jakoś wymuś stałą pracę pompy cwu. Trzeba będzie dobrać wystarczający bieg pompy i to powinno ustabilizować sytuację spalania. Ten mały palnik na dobrym węglu i stabilnym układzie wytarga 20kW i są producenci montujący go do kotłów 17-20kW.w takim 20kW zapasu nie ma już żadnego. Do starszych kotłów ja go montowałem z danym wentylem do 7-12kW. Ten prototypowy po testach w labo powstał na wymiarach 12kW,tyle,że dołem ma inną budowę i dodatkowe elementy. Możesz też aktualnie spróbować dołożyć te dodatkowe elementy, one wydłużą drogę spalin
shogunzlasa Opublikowano 2 Lutego 2018 #8 Opublikowano 2 Lutego 2018 Przede wszystkim - CWU na stałe lub CWU w priorytecie - lepsza opcja nr 1 - zapewnić stabilność układu. Najprościej walnąć wtyczkę z pompy bezpośrednio do prądu.Do tego paliwo niższej kaloryczności które spala się szybciej i będzie git.
AdamMa Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 2 Lutego 2018 Wyłączyłem pompę kotłową, cwu dałem na stałe, zobaczę czy coś się zmieni. Moc tego palnika w moim przypadku jest wystarczająca. Problemem jest spiekanie się groszku i niedopalanie go i temat założyłem po to żeby znaleźć rozwiązanie na niedopalony węgiel. W domu mam ciepło, spalanie za ostatnią dobę spadło do 26kg tylko te niedopały ich wyeliminowanie obniżyłoby jeszcze spalanie. Pomaga delikatne ruszenie żaru, co widać na filmach. Płomień po takim zabiegu robi się praktycznie dwa razy większy, zmienią barwę na prawie białą. Koronę uszczelniałem dwa razy(za pierwszy razem była dobrze uszczelniona). Spiek robi się tuż nad ślimakiem. Na filmach tego za bardzo nie widać ale niedopały wyrzucane są z tyłu palnika(patrząc od drzwiczek), przy drzwiczkach zsypuje się tylko sypki popiół.
klapoluchy Opublikowano 2 Lutego 2018 #10 Opublikowano 2 Lutego 2018 A sylikon daleś na obie plaszczyzny korony które maja styk z palnikiem?
shogunzlasa Opublikowano 2 Lutego 2018 #12 Opublikowano 2 Lutego 2018 Jak płomień jest biały to dajesz za dużo powietrza - ten węgiel lepiej by się palił spokojniej, ale wtedy na tym palniku nie wygeneruje tyle mocy (słabszy nadmuch i dłuższa przerwa = mniejsza moc).Dlatego też lepiej z tym zestawem sprawdzi się niżej kaloryczne paliwo - które spali się szybko oddając szybko całe ciepło...Teraz to jeszcze pół bidy, ale jak się zimno zrobi to będzie problem jak spalać trzeba będzie jeszcze szybciej...
klapoluchy Opublikowano 2 Lutego 2018 #13 Opublikowano 2 Lutego 2018 Wow teraz obejrzalem filmy, aż niedowiary że ten sam węgiel a tak różne efekty. Odnośnie tego że od strony drzwiczek masz ladny popiołu a po przeciwnej jest kicha to podobno wina ślimaka, podczas podawania opału z jednej strony podaje wiecej a otwory od powietrza sa zrobione symetrycznie, ten typ tak ma i nic się z tym nie zrobi. Również informacja uzyskana od producenta. U siebie w kotle mam podajnik z drugiej strony i ja mam kiche od drzwiczek a z drugiej strony ladny popiół. Kurcze a na tych filmach to wyglada jak by wlasnie dmuchalo od dołu z pod korony a nie otworami.
Jockey Opublikowano 2 Lutego 2018 #14 Opublikowano 2 Lutego 2018 Adam daj czas podawania 1 lub 2 sekundy, niech częściej wzrusza złoże, bo widać, że lepiej się pali, gdy poruszysz kopiec. Potencjał realny zmierzyłeś?
AdamMa Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #15 Opublikowano 2 Lutego 2018 Czas podawania przez ostatnią noc miałem na 2s i nie było poprawy. Potencjał zmierzony.
Jockey Opublikowano 2 Lutego 2018 #16 Opublikowano 2 Lutego 2018 Ja bym jeszcze próbował zwiększyć powietrze, skoro masz niedopały. Podawanie daj na 1 a kaloryczność na 27, jakby kopiec opadał to zmniejszysz korektę, moc ustaw 10kW. I zobaczymy, trzeba próbować. Nie patrz na razie na spalanie, w sensie ile bierze opału, tylko doprowadź do tego, aby nie było niedopałów, bo skoro występują, to jest za dużo paliwa w stosunku do podanego powietrza (a widać, że jest za dużo, bo korektę dawki paliwa masz minus 30), bądź też za mało powietrza w odniesieniu do podanego paliwa
klapoluchy Opublikowano 2 Lutego 2018 #17 Opublikowano 2 Lutego 2018 A po wklejeniu korony sprawdziles czy otwory sa drożne. Tam na górę trzeba naprawde malo tego sylikonu dać. U mnie jak fabryka wkleiła korone to mialem polowe otworów sylikonem od środka zalepionych.
energotop Opublikowano 2 Lutego 2018 #18 Opublikowano 2 Lutego 2018 Próbowałeś schodzić niżej z nadmuchem? Teraz wygląda to trochę jak palenisko kowalskie, otwory masz wszystkie drożne? Nie są zapchane uszczelniaczem ? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
klapoluchy Opublikowano 2 Lutego 2018 #19 Opublikowano 2 Lutego 2018 O to samo pytalem post wyżej bo palenisko wyglada podobnie do mojego z ubiegłego sezonu a wtedy mialem część otworów zalepionych sylikonem
milan Opublikowano 2 Lutego 2018 #20 Opublikowano 2 Lutego 2018 Ja zainstalowałem palnik batory 10 do kotła ogniwo eko-plus 25 kw.Powodem był syf jaki czynił poprzedni palnik w kotle.Ogrzewam około 200 m ,dach dobrze ocieplony,okna 3 szybowe i dopiero będę w tym roku ocieplał dom.temp wewnątrz to około 26-25 st.Największy mróz jaki był tej zimy to w nocy -10.Sterownik mam ecoal i chodzi w automacie ,węgiel się dopala i chyba będzie go trzeba uszczelnic bo sprawdzałem to rusza się .Zadziwia mnie to że jak ustawie mu np czas podawania 4 s ,dmuchawa na -8 to osiąga zadana temp.tak samo jak dmuchawa jest ustawiona na +2 z obrotami .Także to w chyba zalezy od sterownika ,tak mi się wydaje.Ktos zaraz powie -poczekaj jak przyjdą prawdziwe mrozy to pogadamy, ale ja jestem przygotowany na taka sytuację
AdamMa Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #21 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zmieniłem paliwo na takie o spiekalności 0-2, efekt jak niżej: Ustawienia wymagają dopieszczenia, bo nie jestem jeszcze zadowolony z czystości w kotle. Moc 12kW Czas podawania 3s Powietrze 11-46% Dodmuch gdy podaje 5% Kaloryczność 25,2MJ Korekta paliwa -3%
dormario Opublikowano 6 Lutego 2018 #22 Opublikowano 6 Lutego 2018 Dlaczego dobieracie powietrze w takich proporcjach? Logicznie byłoby zastosować przedział 4/5 jako minimum gdy max ustawiamy na 46. Moim zdaniem napowietrzanie powinno być proporcjonalne do mocy. Ja tak ustawiłem i jest ok.
Jockey Opublikowano 6 Lutego 2018 #23 Opublikowano 6 Lutego 2018 Ustawienie powietrza to raczej indywidualna sprawa. Dużo zależy od akuratnej konfiguracji - rodzaj dmuchawy/ rodzaj palnika/ rodzaj węgla/ klapka (otwarta zamknięta) Kopiowanie czyichś ustawień może nie przynieść oczekiwanych efektów w postaci dobrego spalania (bo u każdego zazwyczaj występują różne ww. elementy). Trzeba dobrać wartości do posiadanej konfiguracji palnika.
Kijasr Opublikowano 18 Listopada 2018 #24 Opublikowano 18 Listopada 2018 Mam pytanie czy ktoś jeszcze oprócz kolegi posiada taki zestaw?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.