donartek Opublikowano 1 Lutego 2018 #1 Opublikowano 1 Lutego 2018 Witam wszystkich, w budowanym domku jednorodzinnym posiadam kociol gazowy vailanta lecz niestety nie mam jeszcze przylacza gazu, w mrozy jade na butli 33 kg zeby podlogowki nie zamarzly. Okazyjnie odkupilem prawie nowy kociol zasypowy defro optima komfort 15 kw wraz z pompa wilo, zaworem termostatycznym mieszajacym atm 343, i zaworem zabezpieczajacym. Obecna instalacja to same podlogowki na pietrze i parterze w ukladzie zamknietym. Ze wzgledu na to ze nie wiem czy bede go uzywal po podlaczeniu gazu ( zalezy od kosztow ) lub jesli bedzie uzywany sporadycznie w duze mrozy, chcialbym to zrobic jak najnizszym kosztem. Moze mi ktos poradzic jakies tanie rozwiazania ? Chcialem przetestowac takie rozwiazanie zeby dac na zasilaniu pompe pozniej trojnik i rozdzielic to na zawor termostatyczny i przez zawor kulowy zrobic podmieszanie dla ochrony temperatury powrotu, ale wydaje mi sie ze nie zadziala wtedy zawor termostatyczny bo pompa zamiast za nim bedzie przed nim. Jak znowu pompe dam za zaworem termostatycznym to nie zrobie taniego podmieszania dla ochrony powrotu. Co teraz ? Dokupic zawor 4d czy jeszcze jedna pompe ? Kotlownia znajduje sie w piwnicy i nie mam tam na razie ogrzewania, moze w przyszlosci bede tam moze chcial zabudowac dwa kaloryfery, moge to zrobic albo z rozdzielacza podlogowek z parteru albo jakos to polaczyc z nowym piecem. Dodatkowa pompa mogla by sluzyc kaloryferom i ochronie kotla, ale koszt duzy, czy moze zawor 4d i kaloryfery z rozdzielacza ? Mam nadzieje ze ktos ma jakies praktyczne doswiadczenie w podobnym przypadku, potrzebuje szybkiej pomocy zeby zlozyc to przed zblizajacymi sie mrozami. Z gory dziekuje
donartek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #2 Opublikowano 2 Lutego 2018 Po przemysleniach wstepnie sklaniam sie do zakupu drugiej pompy, wymodzilem juz prosty ukladzik Na razie ze wzgledu na zblizajace sie mrozy pojade bez niej, w pozniejszym czasie da mi to mozliwosc rozbudowy o podmieszanie powrotu i dobudowanie jakiegos kaloryfera. Piec gazowy jest wpiety bezposrednio do podlogowek, na powrocie bedzie jeszcze zabudowany zbiornik przeponowy, chyba niczego nie brakuje ?
mac65 Opublikowano 2 Lutego 2018 #3 Opublikowano 2 Lutego 2018 Oj brakuje i to sporo . Zasypowiec w układ zamknięty to raczej zły pomysł bo nie przypuszczam żebyć dokupywał jeszcze wężownicę schładzającą i to jeszcze same podłogówki . Musisz mieć dwie instalacje w kotłowni spięte wymiennikiem ciepła . Otwarta to obwód kotłowy z otwartym naczyniem przelewowym a druga to aktualny układ zamknięty Pomiędzy nimi wymiennik ciepła adekwatny do pobieranej mocy z instalacji . Nadal jednak pozostanie problem nadwyżki ciepła z kotła zasypowego bo niezgodne temperatury z kotła zasypowego i podłogówki .Nie będzie co zrobić z nadwyżką mocy z zasypowca więc przydał by się bufor ale to kolejny nie mały wydatek . Odpuść to sobie trochę kasy już zmarnowałeś . Już lepiej było kupić jakąś PC powietrzną używaną nawet z dodatkową grzałką na większe chłody i wpiąć zamiast albo równolegle do kotła gazowego . Wyszło by Ci taniej jak na tym LPG a instalację masz akurat pod PC niskotemperaturową .
donartek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 2 Lutego 2018 Mam zawor bezpieczenstwa ktory dopuszcza zimnej wody do powrotu w razie przekroczenia duzej temperatury a upuszcza goraca z zasilania do kanalizacji, nie zamiescilem go na zdjeciu, oprocz tego dwa zaworki cisnieniowe na 2 bary. Ten zawor bezpieczenstwa to ZAWÓR CALEFFI 544 Calosc z kotlem pompa zaworami bezpieczenstwa i zbiornikiem przeponowym wyszla mnie 2400 zl wiec chyba nie jest zle. Uklad otwarty raczej odpada bo nie mam mozliwosci pociagnac juz teraz pionu na strych do zbiornika przelewowego
mac65 Opublikowano 2 Lutego 2018 #5 Opublikowano 2 Lutego 2018 Kocioł ma max 1,5 bara 2 to za dużo https://www.defro.pl/p,60,optima-komfort.html Reszta pozostaje jak wyżej 15kw to potwór na Twoją instalacje . Przed odbiorem technicznym domu i tak będziesz to musiał zdemontować . Tu masz schemat jak to powinno wyglądać z wymiennikiem a naczynie może być wtedy nad kotłem ,nie ma potrzeby wyprowadzać je w najwyższy punkt instalacji http://www.sklepkominex.pl/plytowy-wymiennik-ciepla-cena-p-429.html
donartek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2018 I taki wymiennik da rade obsluzyc podlogowki na 130 m2 ? Przyznam szczerze ze myslalem juz o tym ale podchodzilem do tego sceptycznie pod wzgledem sprawnosci ... Myslalem zeby wpiac to bezposrednio, palil bede i tak tylko podczas obecnosci na budowie,niestety w razie zaniku pradu trzeba by wybierac wegiel z pieca lub zakupic jakiegos upsa dla pompki, albo rownolegle pompka od solarow na 12 v bezposrednio zasilana z akumulatora. Dom jeszcze nie ocieplony wiec zapotrzebowanie duze, moze nie az 15 kw ale taki sie akurat trafil. A te zaworki bezpieczenstwa cisnieniowe faktycznie trzeba by wymienic. Wybor pieca jak to typowo na slasku ... wegiel. Czyli co stanowczo odradzacie puszczania tego w takim ukladzie ? Aha apropo jeszcze tego gazu to na szczescie lagodna zima pozwolila mi oszczedzic i poszlo mi jak na razie dwie butle 33 kg wiec jakies 270 zl, niestety praca na budowie w temperaturach 5 - 7 stopni :/
odpowietrznik Opublikowano 2 Lutego 2018 #7 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zawór ATM343 nie nadaje się do podłogówki ma zły zakres temperatur 35-60st Po drugie zawór tej wielkości czyli o Kvs=1,6 nie "pociągnie"podłogi 130m2
donartek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2018 Dostalem go od kumpla bo zmienial go u siebie na zawor trojdrozny z silownikiem, twierdzil ze jak sie zjedzie ponizej pierwszej kreski nastawy to idzie ustawic 25 stopni. U niego dzialalo, wiec wzialem na probe. Zobaczymy, nie chce wydac kupe kasy bo nie wiem ile go bede uzywal. Niestety musze troche poeksperymentowac. A co do ukladu samych pomp sa jakies uwagi ?
Gość Digitrax Opublikowano 2 Lutego 2018 #9 Opublikowano 2 Lutego 2018 Pożycz od kogokolwiek sprężarkę, wydmuchaj wodę z obiegu. Do tymczasowego ogrzewania budowanego domu wykorzystaj kozę. Obejdzie się bez kombinowania i wydawania kasy. Docelowo podłączysz kocioł gazowy w sprzyjających warunkach.
mac65 Opublikowano 2 Lutego 2018 #10 Opublikowano 2 Lutego 2018 No i to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie a nie pchać się w coś co i tak trzeba będzie wywalić bo teraz w nowe domki tylko 5 klasa w węglu .
donartek Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #11 Opublikowano 2 Lutego 2018 Za pozno, klamka zapadla, kociol zakupiony wiec bedzie zabudowany. Zreszta kociol w calosci jak go zakupilem z takimi zabezpieczeniami pracowal takze w ukladzie zamknietym u poprzedniego wlasciciela, montowal mu to instalator. Jedyna roznica ze on na podlogowki mial dwie pompy i dwa mieszacze i oczywiscie sprzeglo hydrauliczne i sterowanie na bogato. Uzywal pare miesiecy i postanowil sprzedac bo podlaczyli mu gaz. Ale przeciez proste uklady tez sa w stanie dobrze dzialac tylko trzeba byc swiadomym jak ich uzywac. Instalator u klienta montuje automatyke tak zeby klient juz nie musial ingerowac w sterowanie. Ja chce zaczac od prostych rozwiazan bo po co niepotrzebnie ladowac sie w koszty. Na kociol zdecydowalem sie ze wzgledu na to ze zawsze mam jakas rezerwe w razie awari gazu lub kotla, a zawsze dla oszczednosci w wieksze mrozy moge odpalic kociol weglowy i nagrzac sobie do wiekszej temperatury co przy gazie bylo by nieekonomiczne. Dobrze za od razu zapytaliscie o bezpieczenstwo i zauwazyliscie ze ten atm jest troszke do d... mam tego swiadomosc ale taki sie akurat udalo zalatwic wiec bede probowal. Najbardziej zalezalo mi na tym zebyscie sie wypowiedzieli na temat tych pomp, czy to bedzie tak dzialac jak mi sie wydaje czy lepiej cos dodac ?
mac65 Opublikowano 3 Lutego 2018 #12 Opublikowano 3 Lutego 2018 Jak już się uparłeś to pomiędzy 2 trójniki na dolnej gałezi ( fotka ) daj zawór kierunkowy żeby pompa na powrocie CO nie pchała wody w powrót podłogówki .Drugi taki sam przed trójdrożnym na podłogówkę patrząc od kotła to oba obwody będą mogły pracować niezależnie . Nie sugeruj się tym że ktoś tak zrobił u kolegi i działało bo jakiś idiota który nazywa się fachowcem narażał czyjeś zdrowie i życie . To co chcesz zrobić jest niefachowe niezgodne z warunkami bezpieczeństwa i w żadnym razie tego nie polecam . Jak to powinno być zrobione bezpiecznie dostałeś na tacy . Twoja decyzja . Pozdrawiam i więcej rozsądku życzę . Tak na marginesie nikt Ci tego domu z tym kotłem nie odbierze i będziesz to wszystko musiał wywalić przed odbiorem technicznym .
donartek Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor #13 Opublikowano 18 Lutego 2018 Pierwsze przepalania za mna, niestety nie idzie nagrzac. Za mala pompa wilo yonos pico 25/1-4 lub zawor termostatyczny mocno dlawi. Wode wychladza zanim zdazy cos nagrzac. Mam okolo 1500 m rury pex 16 podzielone na obwody, maksymalnie 100 m. Pompa w piecu gazowym daje rade ( ma max 45 w) wiec na conajmniej taka bede musial dokupic. Tylko nie wiem co teraz ze sterowaniem, czy atm 561 stawia jakies opory instalacji ? Bo jezeli zawor termostatyczny stawia opory to moze lepiej zabudowac zwykly zawor trojdrozny ? Chyba ze wyprobowac mocniejsza pompe z obecnym zaworem termostatycznym atm 343 ? Temperature 20 stopni idzie ustawic bez problemu tylko kvs 1,6. Ten 561 ma kvs 2,5. Jak to sie ma do mocy pompy ?
sambor Opublikowano 18 Lutego 2018 #14 Opublikowano 18 Lutego 2018 Na taką ilość pętli trzeba Kvs minimum 4
donartek Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor #15 Opublikowano 18 Lutego 2018 A jaka pompe proponujesz ?
sambor Opublikowano 18 Lutego 2018 #16 Opublikowano 18 Lutego 2018 Pompa 25/40 + zaw z Kvs 4-6 będzie OK. Ponadto muszą być rury zasilania i powrotu o odpowiednich średnicach Przy zbyt małym Kvs i cienkich rurach do rozdzielaczy, mimo mocnej pompy instalacja będzie głośna i na skutek efektu kawitacji będzie się zapowietrzać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.