Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modyfikacje Palnika Mała Ekoenergia 10Kw Defro Pz

marvin83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Powinno być wejście na pompę dodatkową. Jak ją uaktywnisz to może wtedy będą opcje jak ma być sterowana

Pozdrawiam

Opublikowano

Pompa kotłowa (przewałowa) jest w nowym sofcie 3.3.6 PZ. Narazie jest to soft testowy i nie jest dostępny na oficialnej stronie Defro. Jest też pokazywana temperatura spalin w pracy dwustanowej. Ten soft jest pod palnik ekoenergi 10 Kw z samymi otworami zamiast nacięć. Na koronach z nacięciami napewno nie będzie działał ponieważ jest inne sterowanie obr turbinki. Na koronach z nacięciami + otwory też  ponieważ są przypisane pod soft 3.2.5 PZ. Tak jak pisałem wcześniej jest to narazie soft testowy. Namówiłem jeszcze firmę Defro do dogrania jeszcze takich funkcji jak np. spalanie dobowe ale troszkę jeszcze czasu minie zanim to nastąpi.

Opublikowano

A skąd masz takie informacje? Pracujesz w techsterowniki?

Opublikowano

Nie nie pracuje w Tech. Po roku walki z palnikiem z nacięciami który robił ogromne spieki w moim kociołku zadzwoniłem do ekoenergi i otrzymałem nową koronę z otworami zamiast nacięć. Soft 3.2.5 wogóle nie pasował do nowej korony (za wysokie obroty turbinki o 300 %) zadzwoniłem do Defro z problemem i dostałem wersje testową soft 3.3.6 PZ. Dodatkowo po roku konsultacji zostały dograne takie funkcje jak pokazywanie temp. spalin w dwustanie, obsługa pompy przewałowej ( kotłowej). Tak jak pisałem wcześniej ma być jeszcze spalanie dobowe. Tylko bardzo długo to trwa ale ważne że coś robią w tym kierunku żeby dogonić konkurencje.

Opublikowano

Soft testowy

post-68690-0-88557900-1518687127_thumb.jpg

post-68690-0-88254400-1518687154_thumb.jpg

Opublikowano

A możesz się podzielić tym softem bo właśnie EKOENERGIA ma mi wysłać taka koronę jak Twoja.

Opublikowano

Spalanie spadlo na nowej koronie?

Zrob zdjecie jak wyglada plomien i popiul wokol korony.

Opublikowano

Kolego możesz podać jakie opcje są po wejściu w pompę przewalola ? Pewnie ta opcja to zastępstwo za cyrkulacyjna czyli czas pracy/przerwy.

Opublikowano

Dzisiaj przyszła nowa korona. Na szybko strzeliłem kilka fotek. Jutro wymieniam koronę, ale zasypuje 60 kg Varmo. Jak spale, wsypię groszek i podziele się info jaki efekt dała wymiana.

post-22179-0-26216400-1519376058_thumb.jpg

post-22179-0-97539400-1519376099_thumb.jpg

post-22179-0-90855000-1519376152_thumb.jpg

post-22179-0-57723000-1519376196_thumb.jpg

Opublikowano

Panowie i jak tam u was wygląda spalanie po zmianie korony (mała ekoenergia)? Bo coś ucichło.

Opublikowano

Palę węglem od godz. 17 więc niewiele mogę powiedzieć. Do dzisiaj od soboty (wtedy wymieniłem korone) szło Varmo i wyciągnąłem praktycznie sam pył, ale to raczej normalne przy tym opale. Napiszę za ok 3-4 dni jak pali się Bartex. Narazie wygląda ok, ale nie chcę zapeszać. Przed zmianą korony Bartex masakrycznie mi żużlował.

Opublikowano

I jak Ci spala nowy palnik?

Opublikowano

miłej lektury;) czytając proszę od razu np. w notatniku pisać odpowiedz na dane zagadnienie które poruszyłem co by nie pominąć czegoś

czemu sam nie podzielisz się swoimi doświadczeniami z nową dyszą i nie wkleisz zdjęcia jak się spala, spalanie spadło?

Dormario, niestety nie miałem okazji uszczelnić palnika z nacięciami bo otrzymałem wersje z dziurkami i tą już przy montażu uszczelniłem na dole i górze, ale po zdjęciu ponacinanej góra była szczelna, wszędzie łączenie było idealnie białe, żadnych przebarwień, dolne łączenie raczej nie było szczelne bo widać miejsca przegrzania, także mogło być mniejsze ciśnienie przez to, ale góra była szczelna a w instrukcji pisze tylko o uszczelnieniu góry a nie dołu, co miałeś na myśli że zobaczę kopiec opału w popielniku, może miałeś na myśli korytko którym idzie powietrze że zapełni się pyłem?

marvin83, po zmianie dyszy podniosłeś impulsy obr. wentylatora, tak napisałeś najpierw, to dziwne bo ja musiałem ująć bardzo dużo, temp. podajnika nie uległa zmianie u mnie, dalej jest 18-25C w zależności czy pale mniej lub bardziej kalorycznym ekogroszkiem, u mnie na ponacinanej dyszy nie uszczelnionej na nominalnych nastawach nie było spieków po uszczelnieniu pieca, a po zmianie na dysze z dziurkami po uszczelnieniu jej na nominalnych nastawach są spieki, trzeba bardzo dużo ująć nadmuchu by nie było spieków, a w piecu na ściankach czarny nalot tylko deflektor biały, na bartex brunatny w ustawieniach serwisowych obr min/max  40/80, ori nastawy są 80/230, przy 40/100 już robiły się małe spieki a przy 40/60 piec nie trzymał zadanej temp. także kolosalne zmniejszenie siły nadmuchu praktycznie do zera, na bartex gold na 40/160 nie było spieków, a na 40/60 też nie trzyma zadanej temp, na 40/80 końcówki płomienia minimalnie czarne ale już moc jest bo wchodzi w nadzór, spalanie za duże, co ciekawe przy 0C spalał niewiele mniej mniej niż przy mrozach co ostatnio nas gnębiły.

Soft 3.3.6 PZ coś ma skopane bo wentylator pomimo zjechania na 0% w ustawieniach serwisowych ciągle się kręci, na sofcie 3.2.5 jak dobrze pamiętam od 0% do 5% stał w miejscu więc coś chyba w nowym sofcie namieszali albo jest pod inna dmuchawę, pytanie pod jaką, napisałeś ze ten soft 3.3.6 jest wyłącznie pod palnik z otworami, że pod dysze z nacięciami nie będzie działał, nie wiem kto Ci tak powiedział ale mi serwisant z techa powiedział że co do samego sterowania pieca jest to samo co w wersji 3.2.5, ze nic z dmuchawa czy czym kolwiek ze sterowaniem pieca nie było ruszane, ja to potwierdzam bo przejrzałem i nastawy są bez zmian, jedynie przedmuchy w pracy zostały wyłączone już w standardzie co i tak w wersji 3.2.5 było pierwszym co zrobiłem w walce ze spiekami, jakie inne sterowanie turbinki miałeś na myśli w sofcie testowym?

Po zmianie dyszy przynajmniej wiem ze to nie tylko jej wina ze robią się spieki, problemem jest zbyt duże ciśnienie powietrza w ślimaku, czyli otworków napowietrzających ślimak, gdzieś pisało że może być cztery lub dwa, trzeba część za kleić/zaspawać by zmniejszyć proporcje powietrza idącego w ślimak, teraz trzeba z powietrzem schodzić mocno w dół by nie dmuchało ślimakiem intensywnie, nie robiło spieków, po sezonie może sobie to zrobię. Więcej nawierconych otworów w dyszy tez problem by zmniejszyło.

W instrukcji pisze luz na ślimaku ma być 3mm, u mnie jest 6mm, tak ma być?
Druga sprawa dmuchawa z hallotronem, trzeba przeanalizować charakterystyki dmuchaw małych mocy i może zakupić najsłabsza lub wymienić w ramach gwarancji i do tego jak najmniejszy hallotron, w celu bardziej precyzyjnego nadmuchu.
Może ktoś opisać dmuchawę z wbudowanym hallotronem?
Czy regulator ciągu nie był by lepszym rozwiązaniem? Niech podzieli się ktoś doświadczeniami, spadło spalanie? W piecu czyściej? Tak się zastanawiam ze jeżeli to miało by być dobre to defro tak samo by go wymagało jak montaż zaworu 4D.
Im większy ciąg kominowy tym lepiej czy jest jakaś idealna wartość przy której spalanie jest najniższe? W pid czopuch ma być otwarty, sprawdzał ktoś czy z przymkniętym pali mniej?

Opublikowano

To pokaż swój palnik po conajnmniej 8 godz pracy po przekładce korony palnika na ten z otworami. I napisz na jakim to jest teraz sofcie.

Opublikowano

zdjecia po 9h od zasypania worka bartex gold, przez ten czas nie bylo dotykane nic przy piecu, soft 3.3.6, nastawy nim/max podawanie 2/5s, przerwa 45/60s, wentylator roboczy 4/9, obroty 40/100, zero spiekow, na drugim zdjeciu widac po zsunieciu do popielnika, popielnik 9h temu byl oprozniany, tyle po 9h popiolu sie nazbieralo, piec czyszczony ostatnio z tydzien temu, albo wkoncu dokladnie go wyczyscilem albo na tej dyszy temp. spalin jest o 30C nizsza, teraz jest max 130C, wczesniej do 150 lilku do chodzilo, popiol ma kolory bialy czarny i brazowy, czy mozesz teraz w miare swojej wiedzy odpisac na wszystlo o czym pisalem?

post-77285-0-35893000-1520292512_thumb.jpg

post-77285-0-94065100-1520292570_thumb.jpg

Opublikowano

zdjecia po 9h od zasypania worka bartex gold, przez ten czas nie bylo dotykane nic przy piecu, soft 3.3.6, nastawy nim/max podawanie 2/5s, przerwa 45/60s, wentylator roboczy 4/9, obroty 40/100, zero spiekow, na drugim zdjeciu widac po zsunieciu do popielnika, popielnik 9h temu byl oprozniany, tyle po 9h popiolu sie nazbieralo, piec czyszczony ostatnio z tydzien temu, albo wkoncu dokladnie go wyczyscilem albo na tej dyszy temp. spalin jest o 30C nizsza, teraz jest max 130C, wczesniej do 150 lilku do chodzilo, popiol ma kolory bialy czarny i brazowy, czy mozesz teraz w miare swojej wiedzy odpisac na wszystlo o czym pisalem?

A więc po przeczytaniu twojej lektury.

Palnik po 9 godz. pracy wygląda podobnie jak u Ciebie. 

Jeśli chodzi o sterowanie turbinki w nowym sofcie 3.3.6 chodziło mi o inną wartość zadanych obrotów turbinki niż w poprzednim sofcie. Wiem bo jak otrzymałem nową koronę a miałem stary soft jeszcze to spalanie było nie do ogarnięcia.

Temp. podajnika masz niższą o kilka stopni ponieważ masz pewnie chłodniej w kotłowni niż u mnie.

Potwierdzam że teraz wymiennik bardziej się brudzi i to jest w tym wszystkim najgorsze.

Nastawy 2/5s, przerwa 45/60s, temp spalin max 200 stopni,reszta fabryczne ustawienia.

Ogólnie spalanie bez zmian. Spala identycznie jak przed modyfikacjami.

Jeśli chodzi o otwory napowietrzające ślimak są 2. 

Odnośnie wentylatora to mógłby być 40w zamiast 80w

Turbinki też są mniejsze średnicą dostępne w Defro (ktoś z forum już zmieniał)

Opublikowano

co miałeś na myśli że zobaczę kopiec opału w popielniku, może miałeś na myśli korytko którym idzie powietrze że zapełni się pyłem?

Mała Ekoenergia jak dobrze wiecie ma problem z dobrym napowietrzaniem paliwa, dodatkowo na końscu ślimaka jest taki czteroząb (przeciwzwój) który miększy groszek mieli na miał. Taka frakcja dodatkowo ogranicza przepływ powietrza. Bywa tak że przepływ przez to jest na tyle mały że więcej wraca przez dmuchawę niż przelatuje przez palnik. Wracające powietrze oddziaływuje na turbinkę a ta wskutek tego zaczyna się kręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Sterownik wtedy wywala błąd " chwilowy brak obrotów" zmniejszając jednocześnie obroty dmuchawy (co dla mnie nie jest logiczne) jednocześnie nie zmniejszając podawania. Podaje tak aż temperatura kotła spadnie do poziomu wygaszenia.

Opublikowano

...

Turbinki też są mniejsze średnicą dostępne w Defro (ktoś z forum już zmieniał)

Ja mam teraz mniejszą zalozona - fi80. Wcześniej była fi120.

Do tego jeszcze dołożone kilka prywatnych pomyslów w tym temacie.

Opublikowano

Ja mam teraz mniejszą zalozona - fi80. Wcześniej była fi120.

Do tego jeszcze dołożone kilka prywatnych pomyslów w tym temacie.

No tak ale ty masz rynnę, więc co innego.

Opublikowano

Ja mam dmuchawę 40w z tym palnikiem (wpa 07). Nie mam żadnych turbin. Dmucham 35%. Faktycznie po zmianie korony palnika musiałem tak kolo 3% zejść z nadmuchem. Kolejna sprawa to taka, że ciahciah pali bartexem, a ten nie nadaje się do tego palnika. U mnie też sadzi spieki żużlowe I syfi wymiennik strasznie, nic nie zmienisz. Jedyne co poprawiło się po zmianie korony (w sumie dla mnie najważniejsze)to że nie robi mi się taka korona wkoło nacięć nadmuchowych z tych spieków (musiałem ją raz na 12 h zejść i rozbić pogrzebaczem lub wyciągnąć. Dodam, że ciężko to było rozbić bo twarde, a inaczej zablokowałoby palnik). Teraz spieki są mniejsze i kruche. Same spadają do popielnika, więc do kotła mogę nie zaglądać tydzień. Jak chcesz palić bartexem to wstaw sobie inny palnik. . Testowałem kilka rodzajów paliwa na nim. Już Miał 26kJ lepiej mi sie spalał jak ten Gold/Silver z Bartexu. Z Varmo miałem sam pył po wymianie korony. Patrzę na zdjęcia, które wkleiłeś po 9h palenia i nie masz aż tak strasznego popiołu. Jakim opałem jeszcze paliłeś?? Ja testowałem Retopal, Ekoret, Wesoła, Chwałowice, Miał z Wesołej, Varmo, Jaret Plus i całą gamę Bartexu.

Najgorzej pali się Bartex.

Opublikowano

Ja mam dmuchawę 40w z tym palnikiem (wpa 07). Nie mam żadnych turbin. Dmucham 35%. Faktycznie po zmianie korony palnika musiałem tak kolo 3% zejść z nadmuchem. Kolejna sprawa to taka, że ciahciah pali bartexem, a ten nie nadaje się do tego palnika. U mnie też sadzi spieki żużlowe I syfi wymiennik strasznie, nic nie zmienisz. Jedyne co poprawiło się po zmianie korony (w sumie dla mnie najważniejsze)to że nie robi mi się taka korona wkoło nacięć nadmuchowych z tych spieków (musiałem ją raz na 12 h zejść i rozbić pogrzebaczem lub wyciągnąć. Dodam, że ciężko to było rozbić bo twarde, a inaczej zablokowałoby palnik). Teraz spieki są mniejsze i kruche. Same spadają do popielnika, więc do kotła mogę nie zaglądać tydzień. Jak chcesz palić bartexem to wstaw sobie inny palnik. . Testowałem kilka rodzajów paliwa na nim. Już Miał 26kJ lepiej mi sie spalał jak ten Gold/Silver z Bartexu. Z Varmo miałem sam pył po wymianie korony. Patrzę na zdjęcia, które wkleiłeś po 9h palenia i nie masz aż tak strasznego popiołu. Jakim opałem jeszcze paliłeś?? Ja testowałem Retopal, Ekoret, Wesoła, Chwałowice, Miał z Wesołej, Varmo, Jaret Plus i całą gamę Bartexu.

Najgorzej pali się Bartex.

I tu masz kolego racje. 

A co do wymiennika to też mi strasznie syfi po zmianie korony jak pisałem wyżej. A uszczelniałeś nową koronę siliconem? Możesz wstawić jakieś foto jak tam u ciebie wygląda palnik po conajmniej 8 godzinach.Też masz tą mała ekoenergię 10kw?

Opublikowano

Tak mam małą ekoenergię 10 kW z dmuchawą WPA07 z klapką i przesłoną bez żadnych turbin. Sterownik bruli v.3.5. Kocioł Setlans Prime 9kW. Nową koronę uszczelniłem siliconem w tych rowkach (od wewnątrz i od zewnątrz). Zauważyłem, że u mnie lepiej się pali w zwykłym dwustanie niż w pracy z algorytmem. Chyba od jutra wracam do pracy ręcznej. Palnik u mnie wygląda nieznacznie lepiej jak u ciahciah. Jutro bd czyścił kocioł i wyciągał popiół to cykne fotkę jak to wygląda i jak wygląda popiół po spaleniu 100 kg bartexu. Dodam, że na innym opale (ekoret, czy nawet retopal) kocioł mogłem czyścić raz na 300 kg spalonego opału. Teraz zawirowywacze są tak ***, że po 100 kg ledwie spaliny wylatują.

Opublikowano

bardzo mozliwe ze mam chlodniej w kotlowni i przez to mam nizsza temp. podajnika, w te mrozy w czapce tam urzedowalem,

ja testowalem wszystkie bartex'y i im bardziej kaloryczny tym kociol z mniejsza moca jechal, czyli mniej dmuchal co skutkowalo mniejszymi spiekami, po uszczelnieniu pieca problem spiekow znikł, a po zmianie dyszy zaczely robic sie duze spieki:-)

wikliraf2 u mnie po zmianie dyszy zaczely robic sie spieki-korony i mowie zmienilem na gorsze, to bylo chyba na bartex brunatny, ale po zjechaniu z nadmichem nie o 3% a 65% problem znikl, moze bartex miales mokry, ja teraz dla odmiany wrocilem do nastaw fabrycznych, zdjecie ponizej po 8h bartex gold, piec skrobakiem na szybko przeczyscilem, nastawy nim/max podawanie 2/5s, przerwa 45/60s, wentylator roboczy 19/23, obroty 80/230, jest minimalnie gorzej a przeciez nadmuch zwiekszylem bardzo duzo, spiekow brak, z worka bartex gold przy obrotach turbinki 40/80 bylo 1,18kg popiolu a przy 40/100 juz 1.7kg ale to moze byc wina opalu a nie tej drobnej korekty nadmuchu, teraz mam 80/230 i jest podobnie jak na 40/80 wiec ile by nie dmuchal jest podobnie, tylko plomien jest bardziej z palnika, bez ingerencji w dysze, napowietrzanie slimaka, moze zmiany dmuchawy i halotronu na mniejszy, moze zwiekszeniu ciagu kominowego, bo samym nadmuchem nic lepiej sie nie zrobi, prosze nawet na pw odpisac kto moze na pytania ktore poruszylem bo jest tego troche

post-77285-0-24181000-1520403669_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.