form Opublikowano 24 Stycznia 2018 #51 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Mój wpis myślę, że jest prawdziwy dla kotłów podajnikowych 3 i 4 klasy z typowymi palnikami. Nie wiem jak w rzeczywistości wygląda roczna/sezonowa sprawność w przypadku kotłów V klasy Ekodensing, które na 30% mocy w labo mają sprawności w okolicach 91% czy lepszą ;)
SONY23 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #52 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Moim zdaniem zależność jest ta sama. Słabo dmucha, złe napowietrzenie paliwa, niższa temperatura spalania- równa się spalanie niecałkowite plus kiepskie wypełnienie wymiennika czyli dodatkowa strata na odbiorze uzyskanego ciepła. Czy podajnikowy czy zasypowy...
Norman1212 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #53 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o moc minimalną/ecodesign to moim zdaniem lepiej to wyjdzie w zasypowcu niż w podajniku. Dlaczego? Bo w podajniku jednak trzeba dmuchać żeby mieć odpowiednie warunki spalania można oczywiście je jakoś polepszać dodając szamot w okolicach palnika ale jednak trzeba dmuchać. W typowym DS też średnio to wychodzi bo lubi zadymić a jak płomień sie zerwie to trudno potem go rozbujać. Natomiast to co ja zauważam u siebie w zasypowcu na płycie to na mocy minimalnej jak przymknę PP temp spalin spada tym samym spaliny dłużej zostają w kotle, czystość spalin nadal akceptowalna bo na końcu w zasadzie jest tylko koks, który potrzebuje mało tlenu i jest dotleniany u mnie przez PW jest go na tyle dużo, że spaliny są dobre ale nie rozpędza kotła, sprawność pokazywana przez urządzenie osiąga nawet 90%. Oczywiście nie bez znaczenia jest też odpowiedni dobór mocy kotła do instalacji i zapotrzebowania. Chociażby tylko z tych względów nie wiem czy kupie kiedykolwiek podajnik.
sambor Opublikowano 24 Stycznia 2018 #54 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Przecież ecodesign i 5kl dla kotłów zasypowych są tylko z buforem - nawet na świadectwach badania np mpm jest to podane. Czyli ustawia się jedną moc dla której są optymalne warunki spalania i to wszystko. W takich warunkach to każdy DS i DS załapie się na kl 5.
Norman1212 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #55 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Ecodesign już nie koniecznie ale poza tym to przecież wiadomo, że wszystkie oficjalne papierki to ściema. Nam tutaj zależy na sprawności przecież a czystość spalin zazwyczaj jest efektem ubocznym.
gmaj22 Opublikowano 24 Stycznia 2018 #56 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Form... Jak zapewne wiesz, PID do analizy potrzebuje temp. spalin. Wystarczy że czujnik spalin będzie przykopcony czy z grubą warstwą sadzy - "inteligentny" PID bedzie podnosił dawkę. Dlatego osobiście do wszelkich PID i FuzzyLogic podchodzę z rezerwą. Moim zdaniem największy wpływ na stabilną pracę kotła ma stały i równy odbiór oraz przepływ. A co do wcześniejszego i obecnego spalania to moja uwaga opierała się na lekturze kilku wcześniejszych postów. Nie jest mi znana cała historia. A patrząc na efekty - musi być ciekawa :) Zresztą w poście #37 napisałem, jak to sobie wyobrażam, ale nikt ani nie potwierdził, ani nie zaprzeczył...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.