Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie do forumowiczów

mianowicie mam teraz piec węglowy zębiec.

do pieca podłaczona jest instalcja: stalowe rury żeliwne kaloryfery żeberkowe około 120 żeberek i 120 metrów kwadratowych o wysokości 2,6m.

Jeśli chodzi o ocieplenie to go nie ma są tylko ściany o grubości 60cm.

Kominek jaki bym chciał zastosować to 16kw znaleziony na pewnej stronie zainteresował mnie ponieważ jest wykonany z grubej stali a także jego konstrukcja wyglada na solidną

Kominek do ogrzania miałby także bojler z wymiennikiem spiralnym 140l.

http://www.kajtel.otwarte24.pl/5,kominek-M...-wsad-moc-16-kW

oto i ten kominek

Zamierzam go umieścić w miejscu pieca i piwnice wyremontować na pomieszczenie, chciałbym wiedzieć jak wychodzi to kosztowo wzgledem opalania węglem.

Zakładam palić w kominku drewnem brykietem drewnianym no i ewentualnie podczas mrozów ekogroszkiem.

czekam na wasze opinie o moim pomyśle

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Jak dla mnie chybiony pomysł. Albo kocioł albo kominek. Coś za coś. Kominek estetyka i delikatne dogrzewanie mieszkania jednak podstawowe źródło ciepła to kocioł. Kominek jest rodzajem wymiennika ciepła o bardzo małej skuteczności, słabej stałopalności, małej złożoności sterowania. Jeśli tylko są możliwości podłącz kominek do CO i ciesz się wykorzystanym ciepłem z niego np. w okresach przejściowych itd. Ja osobiście preferuje systemy kominkowe na medium powietrza nie wody jako nośnika energii. Taniej i efektywniej. Pozdrawiam. Owocnych poszukiwań i kompromisów życzę.

Tomasz

Opublikowano

Tak też własnie myślałem.

A drugą sprawa nad która sie zastanawiałem czy może nie opłacało by sie jeśli już palić w kotle

to zamiast węgla brykiety u mnie w okolicy można kupić brykiety za 700zł / tona

Czytałem ze brykiet ma wydajność słabszego węgla.

Ze nadaje sie zarówno do czystych ukł. spalania typu kominki i do pieców co

Jego zaletą jest popiół ktory nadaje sie do nawożenia drzewek i ponoć jest go mniej niż przy węglu.

Czyli kominek nie dał by rady,i krocej by sie palił.. szkoda...

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Z własnego doświadczenia radzę Ci nie rezygnować z kotła c.o. W moim domu (ocieplony)230m posiadam zarówno kocioł jak i kominek. Ten ostatni sprawdza się tylko do ok.0*C i potrzebuje ciągłego nadzoru - krótka stałopalność.

Pozdrawiam

Opublikowano

hmm to przy paleniu drewnem?

słyszałem ze można jeszcze brykietem i ekogroszkiem. w takim wypadku może udało by sie dłuzej utrzymać temperaturę i wydajniej palić

Myśląc o zmianie pieca chodziło mi o ograniczenie ilosci popiołu a co za tym idzie kurzu i brudu.

Jeśli już pozostać przy piecu to jaki polecacie?

Słyszałem ze piece Viadrus sa dobre ponieważ sa składane z żeliwnych elementow klejonych i skręcanych.

Czekam na wasze opinie