Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nagle Skoki Ciśnienia

Krzysiek21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak...podobnie jak to jest przy mieszaczu obok. 

I gniazdka elektryczne równiez dałbym w rogu pomieszczenia powyżej pomp :)

Opublikowano

Zasadę działania. Co do gniazdek-to głównie o bezpieczeństwo.

Opublikowano

Też tak myślałem, jak okazało się, że jest tam ruszt wodny. Może niekoniecznie pęka, ale uwalniając się

z rusztu może ulegać gwałtownemu ochłodzeniu w wodzie i tym samym zmniejszeniu objętości, co moze

powodować to chwilowe podciśnienie w instalacji. Ale to raczej słaba teoria.

Skłaniam się ku temu, że uwolniona z rurki bańka wędruje szybko w górę rurą zasilającą, mija trójnik

z manometrem i na chwilę powoduje zassanie wody od strony manometru (efektem eżektora).

Gdyby jeszcze dało się zauważyć subtelny wzrost ciśnienia przed skokiem "wstecz", to byłoby to.

Do wyboru...

edit: Chociaż i zawór zwrotny może w tym skoku brać udział. Na lekkie zaburzenie ciśnienia

w rurach może reagować gwałtownym zamknięciem( lub otwarciem), na co reaguje manometr.

Byc może wskazówką na zawór zwrotny zasugerowałem się swoją dotyczczasową pracą w instalacjach przemysłowych. Tylko, że tam walczymy często z uderzeniami (wzrostem) ciśnienia.

Ten pomysł z bąblem wędrującej pary jak najbardziej możliwy.

Opublikowano

Ten pomysł z bąblem wędrującej pary jak najbardziej możliwy.

Nie do końca jestem przekonany... Może w innej wersji decyduje to , że woda jest nieściśliwa.

Bańka bardzo rozgrzanej pary wyrzucona z rusztu wodnego może rzeczywiście ulegać implozji

i woda reaguje razem z nią  gwałtownym skurczem objętości, stąd podciśnienie.

Jeszcze o tej parze- zdarzały się wypadki rozerwania np. kominka z płaszczem wodnym dlatego, że

dochodziło do zagotowania się wody w takim kociołku. Samo zagotowanie wody nie musi stworzyć

dużego ciśnienia dla spowodowania rozerwania obudowy. Ale woda jest wypychana stopniowo z kotła.

Przez dłuższą chwilę kocioł jest częściowo lub całkowicie jej pozbawiony. W następnym kroku dochodzi

do powrotu wody z góry do kotła, rozgrzane ścianki w sekundę zamieniają wodę w parę i ...bumm!

Czy podobnie w mniejszej skali może dziać się w rurkach rusztu? Nie wykluczam, regularne taktowanie

ciśnienia co kilka sekund może to potwierdzać.

Opublikowano

Pan Krzysztof  dość łopatologicznie obrazuje pewne procesy.

Nic nie jest oczywiste...

Uderzenia_wodne_w_instalacjach_pary_i_kondensatu.pdf

Opublikowano

Łopatologicznie ponieważ jestem tylko uzytkownikiem na codzień nie nam z tym nic wspólnego.

Podstawowe pytanie. Czy to co sie u mnie dzieje jest jakoś niebezpieczne dla mnie imojej instalacji?

Opublikowano

...

Podstawowe pytanie. Czy to co sie u mnie dzieje jest jakoś niebezpieczne dla mnie i mojej instalacji?

To jest najtrudniejsze pytanie.

Ja z racji swojego "ego" dążyłbym do znalezienia przyczyny i jego rozwiązania.

Wróć do postu #16 i #17 - daj znać...

Opublikowano

Dla dalszej dyskusji upewnij się, że przyczyna nie jest miejscowe podgotowanie wody w kotle.

Przygotuj czytelny schemat instalacji z zaznaczeniem kierunków zaworów zwrotnych, nastaw pomp i ich przeznaczenia oraz czy pracują cały czas czy załączają się okresowo, itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.