Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie Chce Podniesc Odpowiednio Temperatury

wladziugse

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj wymenilem w moim OEP 10 kw slimaka. Niestety pekł.

Problem polega jednak na tym ze od wczoraj nie chce mi dobic do temperatury podtrzymania chodz za oknem "cieplo".

http://www.esterownik.pl/device/8086

Gdzie moze lezec problem ? Jak ustawilem zadana 55 dochodzil do 57. Zmniejszylem dzis do 50 to nie potrafi dojsc do 55... 

W czym tkwi problem ? 

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Opublikowano

Gdzie moze lezec problem ? Jak ustawilem zadana 55 dochodzil do 57. Zmniejszylem dzis do 50 to nie potrafi dojsc do 55... 

W czym tkwi problem ?

Nie rozumiem problemu...Jak przy zadanej 55 dochodził do 57 to przy zmniejszeniu zadanej do 50 nie pójdzie wyżej jak 52 - to chyba logiczne.

Opublikowano

Widać że po zmianie ślimaka spadła temp spalin. Skoryguj czas podawania i przerwę.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wygląda jakby kolega miał na myśli sterownik dwu stanowy i czekał aż dobije i przejdzie w podtrzymanie a obecnie  pracuje w pidzie

Opublikowano

Kociołek pracuje Ci w trybie eCoal  , czyli automatycznym , ten tryb charakteryzuje sie tym iż dąży do pracy ciągłej bez odstawiania się jak to ma miejsce w grupowym spalaniu czy ręcznym .

W trybie automatycznym kocioł odstawia się tylko wtedy kiedy instalacja nie jest w stanie odebrać  minimalnej mocy z jaką potrafi pracować tryb automatyczny .

Następną charakterystyczną rzeczą w tym trybie jest histereza kotła w góre od zadanej która wynosi az 5* , czyli inaczej kocioł odstawi sie tylko wtedy gdy zadana zostanie przebita ponad 5*, dzieje sie tak dlatego że jak wcześniej pisałem ma to zapewnić jak najdłuższą prace kotła bez przejścia w podtrzymanie .

Pisałeś również że wymieniłeś ślimak  , nowe slimaki do ogniwa są inne , mają grubszy człon i grubsze zwoje , najprawdopodobniej podają troszkę inna ilość paliwa , 

Twoja instalacja zapewne też sie wychłodziła jak i samo mieszkanie w końcu wymiana słimaka zajęła pewnie troche czasu , poczekaj jak sie wszystko ustabilizuje ,

Opublikowano

Na 100 proc. podaje mniej - różnice są mnej więcej jak 220g/min do 180 g/min na tym samym opale. Ktoś gdzieś to już sprawdzał. Tylko przy automacie eCoal koryguje się nadmuch, dawkę/krotność zaś powinien sam sobie zwiększyć. Ewentualnie możesz zmienić dawkę z 5s na 6s. To może jeszcze wymagać zmiany typu kotła w ustawieniach spalania, ale to już ktoś posiadający ten typ kotła może dokładnie wyjaśnić.

Opublikowano

Ja mam nowy ślimak i podaje mi 220g/min , miał granulacja zblizona do grochu , ale penie grochu poda mniej niż te 220g/min

Opublikowano

Po za tym autor przed zmianą ślimaka miał podawanie 7s, potem zmniejszył na 5s - stąd dawka zdecydowanie mniejsza niż wcześniej.

Opublikowano

Nie nie, dzis na noc zwiekszylem podawanie na 7 sekund z racji tego ze gdy rozpalilem i doszlo do 60 stopni prawie zerknalem na palnik i mialem nisko ogien, wczesniej przed zmiana slimaka ogien byl na wysokosci konca palnika albo lekko nad nim. 

Balem sie ze mi wegla zabraknie, ze za malo poda i bedzie coraz nizej w nocy. Dzis zmienilem z powrotem na 5 sekund. Tak samo mialem na starym slimaku. Zreszta prosze zerknac w moj statyski temperatury 3 dni wczesniej gdy slimak chodzil dobijal do 55 i podtrzymanie itd. 

Od poczatku jak mam kociol pracuje na tej zasadzie zawsze dobijal o 5 stopni wyzej niz zadana. 

Nie wiem jak w tym kotle ustawic aby podtrzymanie trwala dluzej ale podbicie temperatury krocej niz zwykle to sie odbywa. 

Na recznym spalanie chyba mi duzo sie nie zmniejszy a ustawien sporo. 

Na noc podawanie mialem 7 sekund i temperatury nie dobil a wiec nie wiem teraz co zobic by dibijal i podtrzymywal.

Zwiekszylem z powrotem do 7 s. Czy to cos zmieni okaze sie. 

Chcialbym by piec pracowal tak jak wczesniej czyli dobijal do 55 i zalaczal podtrzymanie.

Opublikowano

Zauwazylem dzis ze teraz moj piec pali jak by do polowy palnika to zapewne tez ma wplyw na to dlaczego tak ciezko podnosi temperature. 

Czy ktos moze wie dlaczego tak sie dzieje ze na calym palniku nie jest palone ?

Opublikowano

Korona palnika nieuszczelniona? Zapchana część dysz dolotowych powietrza?

Opublikowano

Korona palnika nieuszczelniona? Zapchana część dysz dolotowych powietrza?

OEP 10 to korony raczej nie ma :)

Opublikowano

Ups...ano nie ma :) Zatem pozostają "dysze".

Opublikowano

Okej dyze wygladaly na nie zapchane ale podlubalem tam i lepiej pali.

Jednak mam kolejny problem ewidentnie nowy slimak mi mniej podaje eko groszku, po rozpaleniu i ladnemu doojsciu do 55 stopni pozniej temperatura spadala zerkanlem co sie dzieje a tam polowe palnika wypalone, zwiekszylem znowu do 7 sekund ale sadze ze to nadal bedzie malo. Znacznie mniej wypycha mi wegla i on zdazy sie wypalic znim najdzie nowy...

Czy ktos wie dokladnie ile popycha nowy slimak a ile popychal ten z przed 3 lat ?

Opublikowano

7 sekund to na starym miałeś, teraz wypadałoby dać 9 sekund. I nadmuch do tego dograć.

Opublikowano

Kolego tłumacze Ci że na starym miałem 5 sekund. Na tym dałem 7 sekund nic to nie dało, nawet dałem 10 sekund wczoraj i też nie potrafił odpowiednio dobić temperatury, problem leży gdzie indziej

Opublikowano

To nie podnoś nadmuchu. Możliwe że nowy ślimak ma mniejszy skok. Daj mu 12s podawania i zmniejsz czas przerwy. Obserwuj.

Ale zanim cokolwiek w trybie ręcznym doprowadź kopczyk do ładu.

Opublikowano

To nie podnoś nadmuchu. Możliwe że nowy ślimak ma mniejszy skok. Daj mu 12s podawania i zmniejsz czas przerwy. Obserwuj.

Tylko że ja na automacie jadę ilość sekund podawania mogę zmienić jednak czas przerw nie zbyt a przynajmniej nigdzie tego nie znalazłem

Opublikowano

Tylko że ja jadę na automacie i zwiększyć sekundy podawania mogę jednak czas przerw chyba nie, przynajmniej znaleźć tego nie moge

Opublikowano

A co masz ustawione w "Parametry spalania/typ kotła"?

Opublikowano

Pewnie jest tak jak w SKZP,czas przerwy wylicza sterownik i zwiększenie czasu podawania skutkuje wydłużeniem czasu przerwy.Jeżeli w sterowniku masz funkcję wydajność podajnika to ją zmniejsz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.