Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witkowski Carbon 5 16Kw Platinium Plum Ecomax920P1

rymar71

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Użytkuję od pewnego czasu kocioł Witkowskiego CARBON 5 ze sterownikiem PLUM ecoMAX920P1. Chciałbym wymienić doświadczenia z innymi użytkownikami tegoż modelu, optymalizacji spalania, sugestie zmian ustawień. Jak zauważyłem MetalFach produkuje bliźniaczy model SMART EKO - CARBON i serdecznie zapraszam również tych użytkowników do wymiany doświadczeń. Na początku miałem ogromne problemy z ujarzmieniem tego kotła ale teraz pracuje w miarę zadowalająco. Spalanie to 150kg/7 dni, sterowanie FuzzyLogic ze sterowaniem pogodowym zaworu 4D + miesznka grzejników i podłogówki + zasobik cwu 140 l. Niestety pompę podłogówki musiałem podpiąć pod pompę cyrkulayjną, ponieważ w tym sterowniku mogłem tylko tak to zrobić. Może macie lepsze wyniki spalania, sugestie obsługi, zmian w ustawieniach.

post-75343-0-63682900-1514850376_thumb.png

post-75343-0-66847400-1514850390_thumb.png

Opublikowano

Ale kolego nie napisałeś czym palisz jaki masz dom jak ocieplony jaką temperaturę masz w domu.

Temperatura kotła dos spora według mnie.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

może kolega rozwinąć dlaczego temp dość spora ?Im wyższa tym mniej problemów z kotłem.

Gość Visitor1230
Opublikowano

w pełni sie z tym zgadzam . Wyższa temp.. Na kotle to masa pozytywów zniewielkim kosztem minimalnej straty kominowej.

Opublikowano

Skora tak twierdzicie to ok ja tam mam swoje przemyślenia i testy z których wynika że między 55 a 60 stopni kocioł pali mi około 3kg na dobę więcej to dając mu 70 myślę że będzie koło 5kg więcej ale zrobię testy i zobaczę jak to wychodzi.

Opublikowano

ok chętnie zobaczę testy tylko pytanie czym kolega pali jaki kocioł itp. itd , napewno nie będzie miarodajne zawsze będą jakieś różnica albo i bardzo wielkie różnice.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Oczywiście że w porównaniu do Twojego będę miał trochę inne wymiki bo mam kocioł starszy 4klasy inny sterownik itp. Ale myślę że da to jakiś obraz sytuacji :)

Gość Visitor1230
Opublikowano

Mój kocioł zawsze chodził na wysokiej temp. Raz przetestowałem 60 stopni. Temperatura spadała dobrze poniżej 60 a po tygodniu kocioł zabudował sie sadza na amen. Podejrzewam dzięki niskiej temperaturze powrotu. Przy jednoczesnym niskim usytuowaniu komory spalania

Opublikowano

Być może ja obecnie trzymam 55stopni i sadzy nie mam praktycznie wcale komin 2 lata nie czyszczony i też nic nie ma smoly. Ale nie wykluczam że wyższa temperatura jest zła tylko mniej ekonomiczna według mnie ale przetestuje i podzielę się obserwacjami

Opublikowano

Ogrzewam ok. 170 m2 groszkiem II eco z Mysłowic-Wesoła, dom docieplony, krzywą grzewczą mam 1.2. Temperatura kotła wynika z ekonomii popartej charakterystyką pracy tego rodzaju kotłów. Przy zaworze 4D ciepło w nadmiarze wraca do kotła, powodując niewielką różnicę temp. i tym samym, niewielkim wydatkiem energetycznym uzupełnić straty. Zadaniem kotła jest uzupełnianie strat ciepła, a nie bieżące grzanie pomieszczeń wyprodukowanym ciepłem. Do takiego celu są piece. Wolę wyrównywać wyższe temp. kotła np. 75C niż np. 55C, bo energii zużyję podobnie, a kultura spalania wielokrotnie efektywniejsza.

Opublikowano

Co do niskiej temp kotła próbowałem puścić go na pogodówce wtedy się działy cyrki kocioł potrafił zejść do temp 43 C potem gonił do 70C jakieś szaleństwo . Jak miałem ustawione 55 C zauważalne było osmolenie kotła + wysoka temp spalin akurat w tym czasie przyjechał serwis który wymieniał mi zapalarke technik jak zobaczył temp kotła 55C złapał się za głowę i podniósł od razu na 65C ale i tak nie dowieżalem że im wyższa temp kotła tym lepiej sam zjechalem na 55 C i tak pracował wtedy nie byłem świadom jako nowy użytkownik kotła że jest coś takiego u mnie jak zawór 4 D i dzięki pomocy Rymara teraz zaczęło to jakoś sensownie pracować na wysokiej temp kotła 65C _ 70C temp spalin niska 65 czasami do 90 i temp powrotu dlatego też chętnie zerknę na ustawienia kolegi i spalanie bo to dość ważne informacje .Zawór 4 D mi nie działał w sumie siłownik nie sterował i dlatego piec grzał bez opamiętania , jedynie co mnie teraz martwi piec czasami wpada w nadzór dlatego dalej się bawię ustawieniami , ja akurat palę retopalem .

Opublikowano

Dodam że też mam zawór 4drogowy i na dom idzie tylko 35stopni teraz powrót też mam dogrzany i czysto w piecu ale tak jak pisze zrobi testy i zobaczę jak to wychodzi 5c1122ecd6a520ca876c1e46354b9992.jpg

Opublikowano

A szanowne koleżeństwo jakie ma wpisane parametry A,B i C FuzzyLogic ?

post-75343-0-08104400-1514922614_thumb.png

Opublikowano

ja mam takie 905cf3f4719cbf6343aa92e89c6f63cd.jpg

Opublikowano

Spróbuję przy nich zrobić trochę korekt, zobaczę jak modulacja mocy zareaguje.

Opublikowano

A czy można wydłużyć czas cyklu w trybie PRACA z poziomu ustawień serwisowych, czy też tylko mieszając programem sterownika ? Jak u was z wydajnością podajnika ? Fabrycznie ustawione jest 16 kg/h, u mnie po teście podajnika 14.2 kg/h

post-75343-0-00761400-1514924009_thumb.png

Opublikowano
  W dniu 1.01.2018 o 23:46, rymar71 napisał(a):

Niestety pompę podłogówki musiałem podpiąć pod pompę cyrkulayjną, ponieważ w tym sterowniku mogłem tylko tak to zrobić. 

Z jakiego powodu był Pan zmuszony podpiąć pod cyrkulację podłogówkę?

Opublikowano

u mnie było tak im większe wartości wydajność i kaloryczność podawanie mniejsze .5364c7d789b8dda4f28e0ab062da691c.jpg

Opublikowano
  W dniu 2.01.2018 o 21:38, Lagrossa napisał(a):

Z jakiego powodu był Pan zmuszony podpiąć pod cyrkulację podłogówkę?

Ponieważ fabrycznie były wyjścia na pompę c.o., cwu i pompe cyrkulacyjną.Prawdopodobnie muszę dokupić moduł B
Opublikowano

920P-T obsługuje 2 obiegi mieszające, pompę kotła, cwu i cyrkulację. Fabrycznie podłączany jest jest jeden obieg. W komplecie z kotłem powinien być oddzielnie drugi czujnik. Po podłączeniu uaktywni się kolejny obieg.

Opublikowano

Teraz temp podłogówki reguluję zaworem termostatycznym afriso. A wolę mieć kontrolę i możliwość regulacji ze sterownika kotła. To też moduł B jest konieczny, żeby sterować siłownikiem zaworu 3D. Tu akurat jestem rozczarowany wyposażeniem mojego sterownika.

Opublikowano

Rzeczywiście jest luzem jeden czujnik. Traktowałem go jako zapasowy lub free gift od firmy.

Opublikowano
  W dniu 2.01.2018 o 22:33, rymar71 napisał(a):

Teraz temp podłogówki reguluję zaworem termostatycznym afriso. A wolę mieć kontrolę i możliwość regulacji ze sterownika kotła. To też moduł B jest konieczny, żeby sterować siłownikiem zaworu 3D. Tu akurat jestem rozczarowany wyposażeniem mojego sterownika.

W Pana sterowniku moduł B wymagany jest w przypadku rozbudowy o 3 i 4 obieg. Standardowo 920P-T obsługuje 5 pomp,

Podłączy Pan ten czujnik z tego co pamiętam pod styki 32 i 33. Po tym obieg pojawi się w menu.

Nie polecam zmieniać w serwisówce Czasu cyklu w trybie PRACA. Nie zmieni to w żaden sposób ilości podawanego paliwa. Sterownik i tak przepchnie to samo tylko w innych interwałach. 20-25s ustawianie niżej spowoduje szybsze uszkodzenie kondensatora rozruchowego.

Opublikowano

OK. Dziękuję. Jutro się tym zajmę.

Opublikowano

Taki jest konkretnie sterownik.

post-75343-0-13084600-1514964274_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.