zac Opublikowano 28 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Witam mam domek jedno rodzinny 7 lat temu wstawilismy co i mielismy do ogrzania tylko parter kuchnia 1 grzejnik 3 pokoje po 1 grzejniku i lazienka 1 grzejnik normalny a drugi rurkowy na reczniki i na korytarzu mamy 1 grzejnik, pieci mamy na wegiel drewno piec znajduje sie w piwnicy oraz mamy bojler na ciepla wode 103 litry podlaczony pod ta instalacje do tego jak robilismy ta instalacje wyprowadzilismy od razu rurki co na strych na przyszlosc one byly zaslepione na koncach jest to uklad otwarty naczynie zbiorcze mamy na strychu na samej gorze w tym roku adoptowalismy strych i fachowiec podlaczyl nam na strychu 3 grzejniki i zaczal sie problem grzejniki na gorze nie grzeja jak mam otwarty obieg na bojler jak zamkne obieg na bojlerze wtedy zaczynaja grzac na gorze grzejniki ale na przemian jednego dnia ten drugiego inny nieraz dwa grzeja a trzeci wcale a nieraz tylko jeden do polowy u gory grzejnika. Dane instalacji piec 14.9KW nowa pompa grandfos alfa 2 25-40 180 , cisnienie na manometrze 0.6 Mpa jak probuje dobic cisnienia to za chwilke woda sie wylewa przez rurke przelewowa. Dzwonilismy pozniej do tego fachowca to stwierdzil ze on tylko podlaczyl grzejniki na gorze i ze on zna sie na ukladzie zamknietym a nie otwartym. Aha i mamy sterownik pompy. Ja jestem laikiem na temat hydrauliki opisuje jak to widze takze prosze o zrozumieni. Z gory dziekuje za kazda podpowiedz
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Narysuj jak masz to połączone - nawet na kartce i daj fot rysunku
elfuczi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Znowu kręcenie zaworami,albo zakrecanie grzejników.ciekawi mnie jak to fachowiec wykonal jakieś zdjęcia mile widziane? Jest jedna czy dwie pompy?
elfuczi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Co trzeba zrobić aby zagrzać wodę w zasobniku, zakręca się zawór na grzejniki?
elfuczi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Klasyka, kręcenie zaworami. śrubunki z pompy przygnite wiec jest wyciek. Druga pompa do ładowania zasobnika z zaworem zwrotnym jest potrzebna, euroster 11 Z by się przydał jest chyba 11e czyli przeróbka nie unikniona. stygnie w piecu jak sie nie zamknie zaworu to i woda w zbiorniku stygnie.
zac Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Co trzeba zrobić aby zagrzać wodę w zasobniku, zakręca się zawór na grzejniki? Nie nie zakrecamy zaworu i wtedy jest ciepla woda w zasobniku i grzejnikach na parterze
elfuczi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 28 Grudnia 2017 A samą ciepłą wodę da sie zagrzać?
zac Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor #9 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Klasyka, kręcenie zaworami. śrubunki z pompy przygnite wiec jest wyciek. Druga pompa do ładowania zasobnika z zaworem zwrotnym jest potrzebna, euroster 11 Z by się przydał jest chyba 11e czyli przeróbka nie unikniona. stygnie w piecu jak sie nie zamknie zaworu to i woda w zbiorniku stygnie. Tak mamy euroster 11 e ale przez tyle lat to nam funkcjonowalo jak mielismy na parterze tylko grzejniki nigdy zadnymi zaworami nie krecilismy tylko co jakis czas dopuscilismy wody do ukladu jak przed sezonem odpowietrzalismy grzejniki a cyrki sie zaczely jak na strychu zostaly podlaczone trzy grzejniki gdzie rurki byly wyprowadzone juz dawno
zac Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor #10 Opublikowano 28 Grudnia 2017 A samą ciepłą wodę da sie zagrzać? Nigdy tego nie probowalismy mamy jakis zawor zaraz za piecem ktory idzie do jednego pionu grzejnikow
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ile wyżej jest zbiornik przelewowy nad grzejnikami poddasza?
elfuczi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Woda jak każdy idzie na łatwiznę wiec wybiera dół na góre idą ciensze rurki to opory przepływu sa większe. A w lecie czym jest grzana woda? Można spróbować skręcic te grzejniki które lepiej grzeja a cieplo zostanie przekierowane na inne slaboej grzejace
zac Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor #13 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ile wyżej jest zbiornik przelewowy nad grzejnikami poddasza? 2 metry wyzej od grzejnika na poddaszu
zac Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor #14 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Woda jak każdy idzie na łatwiznę wiec wybiera dół na góre idą ciensze rurki to opory przepływu sa większe. A w lecie czym jest grzana woda? Można spróbować skręcic te grzejniki które lepiej grzeja a cieplo zostanie przekierowane na inne slaboej grzejace w lecie wszystkie grzejniki byly pozakrecane i w ten sposob grzalismy wode
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 28 Grudnia 2017 To trzeba dolne grzejniki i bojler przykręcić - wtedy zacznie grzać góra. Warto też pokombinować z biegami pompy - pompa na auto to złe rozwiązanie dla takiej instalacji Daj na III bieg lub na charakterystykę PP2 - drugi wskaźnik po prawej
elfuczi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 28 Grudnia 2017 I wszystko wiadomo. Euroster 11z jest schemat z 2 pompami (jesli jest wentylator to polecam 11wb) kotłownia do przeróbki aby nie trzeba było zakrecac grzejnikow i wody gotować
zac Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #17 Opublikowano 30 Grudnia 2017 To trzeba dolne grzejniki i bojler przykręcić - wtedy zacznie grzać góra. Warto też pokombinować z biegami pompy - pompa na auto to złe rozwiązanie dla takiej instalacji Daj na III bieg lub na charakterystykę PP2 - drugi wskaźnik po prawej Witam zamknalem grzejniki na dole i bojler napalilem ze na piecu mialem 90 stopni i sie okazalo ze rurka ktora idzie do zasilania jest zimna a rurka ktora jest podlaczona do powrotu jest bardzo goraca i co teraz mam zrobic wszystkie trzy grzejniki na gorze zostaly w ten sposob podlaczone
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2017 #18 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jest na to rada, trzeba kupić podłączenie kątowe- rzecz praktycznie nie do kupienia, coś podobnego jak to http://allegro.pl/herz-zawor-podlacz-krzyzowy-3-4-do-grzejnika-899-i7069773908.html ale dodatkowo wygięte lub przestawić zasilanie z powrotem na pionie albo przed grzejnikami. Można też z samymi kolankami się bawić, ale to podniesie grzejnik nawet o 10cm
Gość Digitrax Opublikowano 30 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jeżeli wszystkie grzejniki na poddaszu zostały tak podłączone i są zasilane z tego samego rozdzielacza to ja bym zamienił zasilanie z powrotem bezpośrednio na belkach rozdzielacza. Obejdzie się bez pracy na grzejnikach.
teres Opublikowano 30 Grudnia 2017 #20 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Albo jeszcze na pionie zamienić zasilanie i powrót. Według mnie to pan fachowiec powinien to naprawić na własny koszt, bo zrobił fuszerkę.
elfuczi Opublikowano 30 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Pomylony powrot z zasilaniem.Rozdzielacza pewno nie ma. Jeżeli pion jest osobny do tych grzejnikow na górze to trzeba przepiąc w piwnicy jesli wspólny to tak jak pisali wcześniej to modul krzyżowy podnuesie trochę grzejnik do góry.albo przepinka tam gdzie byly rury wypuszczone na piętro o ile jest dostęp, albo zniszczenia beda jak najmniej dotkliwie
zac Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #22 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jest na to rada, trzeba kupić podłączenie kątowe- rzecz praktycznie nie do kupienia, coś podobnego jak to http://allegro.pl/herz-zawor-podlacz-krzyzowy-3-4-do-grzejnika-899-i7069773908.html ale dodatkowo wygięte lub przestawić zasilanie z powrotem na pionie albo przed grzejnikami. Można też z samymi kolankami się bawić, ale to podniesie grzejnik nawet o 10cm Odwrocilem jeden grzejnik o 180 stopni podlaczylem minuta i goracy grzejniki na parterze tez gorace i woda w bojlerze tez a to moja prowizorka
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2017 #23 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Ja bym ci polecił to http://www.skleparmatura.pl/herz/przylacze-krzyzakowe-8452.html Można to po ok 45zł/szt kupić na Alle... Tylko są dwa rodzaje z zaworami odcinającymi - dłuższe i bez zaworów krótsze i tańsze. Tobie wystarczą bez zaworów. Takie krzyżaki będą wymagały podniesienia grzejników o ok 8-10cm.
Jockey Opublikowano 31 Grudnia 2017 #24 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Fachowiec za fuszerę wziął pieniądze, czy robił za piękny uśmiech? Jeżeli wziął kasę, to niech zrobi to jak trzeba, a jeśli się nie zna, to mógł nie podejmować się roboty o której nie ma pojęcia i niech nie zapomni przysłać kogoś, kto to poprawi za jego pieniądze. Bo Ty swoją kasę już na tę przeróbkę wydałeś.
gmaj22 Opublikowano 31 Grudnia 2017 #25 Opublikowano 31 Grudnia 2017 ...lub przewiesić grzejniki w drugą stronę, jeśli ich konstrukcja (wieszaki) oraz miejsce na ścianie na to pozwalają. O ile nie są centralnie pod oknami. Wtedy zasilanie znajdzie się od wewnątrz. Gdyby chodziło o jeden grzejnik, to pół biedy, ale trzy to już może być problem. PS: Widzę, że już ta opcja została zastosowana. Odpowiadałem z poprzedniej strony, więc nie zauważyłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.