Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł 4 Klasy A Nowe Przepisy

szand

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam poważny problem i proszę o pomoc.

Od 3 miesięcy mam zainstalowany kocioł 4 klasy.

Niestety odbiór dom mam dopiero w przyszłym roku. I tutaj moje pytanie....

Czy mogę mieć jakieś problemy w związku z nowymi przepisami od 2018 roku?

Czy wystarczy wpis do dziennika budowy, że kocioł został zainstalowany jeszcze w 2017 roku?

Gość berthold61
Opublikowano

To zależy gdzie mieszkasz bo ta ustawa na razie obowiązuje w Małopolsce,Śląsku , Opolskie reszta chyba czeka

Opublikowano

To zależy gdzie mieszkasz bo ta ustawa na razie obowiązuje w Małopolsce,Śląsku , Opolskie reszta chyba czeka

województwo wielkopolskie- ponoć wchodzi od stycznia..

Opublikowano
Uchwały antysmogowe dla Wielkopolski

,,,,Zgodnie z zapisami kotły zainstalowane przed wejściem w życie uchwał antysmogowych i niespełniające ich wymagań będą musiały być wymienione w 2 etapach:

a. Do 1 stycznia 2024 r. – w przypadku kotłów bezklasowych

b. Do 1 stycznia 2028 r. – w przypadku kotłów spełniających wymagania dla klasy 3 lub 4 według normy PN-EN 303-5:2012.

Kotły tzw. 5 klasy, zainstalowane przed wejściem w życie uchwał, będą mogły być użytkowane dożywotnio. Ponadto miejscowe ogrzewacze pomieszczeń (piece, kominki, kozy) zainstalowane przed wejściem w życie uchwał antysmogowych i niespełniające ich wymagań będą musiały być wymienione do 1 stycznia 2026 r. ,,,,

Opublikowano

Czy przypadkiem przepisy nie obowiązują z dnia wydania decyzji pozwolenia na budowę?

PS. Tylko pytam...

Opublikowano

Moje pytanie dotyczyło czegoś innego.

Mianowicie chodzi mi o to czy mogę mieć jakiś problem przy odbiorze domu?

Piech chodzi, zamontowany 3 miesiące temu. 

Budowę konczę w przyszłym roku i wtedy zgłoszę sie po odbiór. Czy wpis do dziennika budowy i dowód zakupu pieca bedą wystarczające w przypadku jakieś kontroli itp.

Opublikowano

Tak jak pisze PioBin, istotna jest data wydania pozwolenia na budowę. Jeżeli wtedy nie obowiązywały to prawo nie działa wstecz.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witajcie.ustawa ustawą ale.....ceny różnią się o 2-3tys więc kupiłem kocioł z podajnikiem nazwany przez firmę PODGRZEWACZEM CWU?

Mogę mieć jakieś problemy.

Dom obecnie opalany śmieciuchem

Opublikowano

... a spodziewasz się jakiejś kontroli ?

Spójrz, jak to się u nas kręci i się nie przejmuj .-)

Państwo udaje, że tworzy zdrowe prawo, obywatele udają, że go przestrzegają .-)

Gość Visitor1230
Opublikowano

He... gosc sobie chyba kociol od parowozu wstawil. Mogl te hale obok podlaczyc, to by sie biedak w piwnicy mu tak nie dusil.

Opublikowano

Mi to wygląda na pożar sadzy w kominie

Gość Visitor1230
Opublikowano

Troche za bialy ten dym jak na pozar. 

Opublikowano

Hehe jak sie to mówi, "Dołożył chłop do pieca" :) może tujami z ogrodu podpala. W okolicy widziałem sporo takich obrazków wiec nic mnie to nie dziwi. 

Opublikowano

Przez dziesiątki lat taki krajobraz towarzyszy naszemu narodowi co zima i nikt wcześniej się tym zbytnio nie przejmował. Teraz jest nagonka na kotły 5 klasy. Np. Defro komfort eko 4klasy różni się tylko od 5klasy że nie ma na ściankach kilku płyt szamotowych i zawirowywaczy, a cena już 5klasy jest o kilka tysięcy wieksza. Drogo wychodzą te Szamoty w kotlach! Takie same różnice w cenie są w większości kotłów. Naród głupi i płaci. Ja w swoim komfort eko dokupiłem te kilka płyt szamotowych i zamontowałem identycznie jak w 5klasie i dołożyłem te zawirowywacze i całość wyszła mniej niż 100zl. Konstrukcja kotła jest cały czas taka sama.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

lechumb i powiedz mi szczerze, jest jakaś różnica po włożeniu tych płyt? Głównie mi chodzi o wnętrze kotła czy czasem się mocniej nie brudzi.

Opublikowano

Jak dla mnie to 5 klasa to wielka ściema i nabijanie kasy producentom.W testach napewno wychodzi klasa 5 ale w codziennym użytkowaniu wystarczy opał czy parametry w sterowniku i wszystko diabli biorą

Gość berthold61
Opublikowano
10 godzin temu, lechumb napisał:

Przez dziesiątki lat taki krajobraz towarzyszy naszemu narodowi co zima i nikt wcześniej się tym zbytnio nie przejmował. Teraz jest nagonka na kotły 5 klasy. Np. Defro komfort eko 4klasy różni się tylko od 5klasy że nie ma na ściankach kilku płyt szamotowych i zawirowywaczy, a cena już 5klasy jest o kilka tysięcy wieksza. Drogo wychodzą te Szamoty w kotlach! Takie same różnice w cenie są w większości kotłów. Naród głupi i płaci. Ja w swoim komfort eko dokupiłem te kilka płyt szamotowych i zamontowałem identycznie jak w 5klasie i dołożyłem te zawirowywacze i całość wyszła mniej niż 100zl. Konstrukcja kotła jest cały czas taka sama.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Trzeba sobie jasno jeszcze dopowiedzieć że jak by nie było dotacji to te 5-ki kosztowałby by pewnie ze 4 klocki mniej , to samo z pompami ciepła , kupi od Japońca lub Cińczyka za 8 tys a nam po dotacji wciska za 30 tys .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.