Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Domu Prądem + Bufor

sieno26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interesuję się by następny sezon grzać już prądem dom ok 120m2 urzytkowej w podłogówce i piwnice ok 60m2 w grzenikach w tym garaż więc temp tam chce powiedzmy ok 15'. Mam bufor 1000l z wężownicą cwu i wystarcza on spokojnie po wygaśnięciu kotła na ok 20h.

Palę teraz węglem i troszkę drzewa dodaje.

Chciałbym grzać bufor w nocnej taryfie i rozładowywać go w dzień.

I teraz pytanie czy robić to przez grzałkę lub grzałki na zewnątrz bufora czy kupić kocioł elektrodowy.

Jak jest z grawitacją czy w kotle elektrodowym jest ona możliwa czy musi być pompa i jakieś podmieszanie 3d?

Co musiałbym kupić itp by to dobrze działało.

Obecnie siłownik na podłogówke mam ustawiony na 28 ' i to wystarcza by mieć 22' w domu w salonie. Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Beczki pan od ruskich bierz

Opublikowano

Szczerze niewiem jak to dokładnie działa taki kocioł. Nie będzie za szybkiego przepływu wody przez ten "mini" kocioł?

Ogólnie to gdzieś przypadkiem trafiłem na taki kocioł i jak narazie mało o nim wiem. Jest wgl sens tzn w późniejszych opłatach za prąd go montować w porównaniu do zwykłych grzałek?

Elfuczi@ co za beczki? Coś więcej powiesz albo jakiś link?

Opublikowano

Beczki to żart, ruskie wolą je zatopić głęboko. Zużyte paliwo jądrowe. Cały czas produkuje minnymi ciepło,niestety jeszcze coś innego i lepiej że nie jest to dostępne dla ludu. Kocioł to jakiś akumulacyjny.

Opublikowano

A nie lepiej wykorzystać bufor i w nim akumulować ciepło z taniej taryfy??

Opublikowano

W najlepszym wypadku to grzalki i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.