sieno26 Opublikowano 26 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Interesuję się by następny sezon grzać już prądem dom ok 120m2 urzytkowej w podłogówce i piwnice ok 60m2 w grzenikach w tym garaż więc temp tam chce powiedzmy ok 15'. Mam bufor 1000l z wężownicą cwu i wystarcza on spokojnie po wygaśnięciu kotła na ok 20h. Palę teraz węglem i troszkę drzewa dodaje. Chciałbym grzać bufor w nocnej taryfie i rozładowywać go w dzień. I teraz pytanie czy robić to przez grzałkę lub grzałki na zewnątrz bufora czy kupić kocioł elektrodowy. Jak jest z grawitacją czy w kotle elektrodowym jest ona możliwa czy musi być pompa i jakieś podmieszanie 3d? Co musiałbym kupić itp by to dobrze działało. Obecnie siłownik na podłogówke mam ustawiony na 28 ' i to wystarcza by mieć 22' w domu w salonie. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 26 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Poi co ci grawitacja w kotle na prąd?
sieno26 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Szczerze niewiem jak to dokładnie działa taki kocioł. Nie będzie za szybkiego przepływu wody przez ten "mini" kocioł? Ogólnie to gdzieś przypadkiem trafiłem na taki kocioł i jak narazie mało o nim wiem. Jest wgl sens tzn w późniejszych opłatach za prąd go montować w porównaniu do zwykłych grzałek? Elfuczi@ co za beczki? Coś więcej powiesz albo jakiś link? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
elfuczi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Beczki to żart, ruskie wolą je zatopić głęboko. Zużyte paliwo jądrowe. Cały czas produkuje minnymi ciepło,niestety jeszcze coś innego i lepiej że nie jest to dostępne dla ludu. Kocioł to jakiś akumulacyjny.
sieno26 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 28 Grudnia 2017 A nie lepiej wykorzystać bufor i w nim akumulować ciepło z taniej taryfy?? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
elfuczi Opublikowano 28 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 28 Grudnia 2017 W najlepszym wypadku to grzalki i tyle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.