Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś obecnie użytkuje kocioł miałowy o górnym spalaniu o mocy 12-15 kw do powierzchni ok 100 m2? Proszę o podzielenie się wrażeniami. Ile zużywa średnio opału w sezonie ? Na jaki czas wystarcza jeden wsad do pieca ? I jak to funkcjonuje ? Dziękuję z góry. Pozdrawiam.

Opublikowano

u mnie powierzchnia grzewcza w domku szeregowym, ocieplonym to ok 150 m2 od 5 lat nie spaliłem więcej niż 4t miału, przy lekkich zimach nawet było mniej niż 3t. Temperatura w domu to ok 20st.C

Opublikowano

w innym poście pisałem, że piec jest trochę na wyrost bo aż 43 kW jak na tę powierzchnię grzewczą

Palę cyklicznie średnio od 9-10 w zależności o d temperatury na zewnątrz do 19-23. Potem piec samoczynnie wygasa.

Jak jest tak jak dziś czyli 0 sto. to wiaderko 15 kg. na minusowe 2 wiaderka w tych samych cyklach.

Nie przeszkadza mi że rano jest chłodniej 18-19 stop. w zależności od pogody, bo od 9-10 cykl idzie od początku. Z tego wynikają te ilości miału na sezon no i oszczędności.

Opublikowano

czy przy tym kotle jest sterowanie? czy gdybyś np przy zerowej temperaturze nałożył więcej miału przyjmijmy 50 kg, to czy by Ci się zagotowała woda, czy poprostu kocioł grzałby dwie doby lub więcej ?

Opublikowano

jeżeli załaduję piec na full to wytrzyma przy 0 st. prawie 2 doby. Co jakiś czas trzeba tylko przysypać tworzące się kratery dzięki którym dostaje się lewe powietrze i temperatura samoczynnie się podbija. Na początku tak miałem. Jednak jak co jakiś czas się zajrzy do pieca i ubije względnie zasypie tworzące się kratery to temperatura jest w miarę stabilna. Sterowanie jest.

Opublikowano

Napisz co to za piec (marka, moc, powierzchnia grzania pieca) i jaką powierzchnię domu ogrzewasz. 2 doby to świetny wynik. Właśnie o coś takiego mi chodzi.