Asiamak Opublikowano 20 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Witam, jestem nowa na forum. Od tygodnia mieszkam w domu i to moje pierwsze kroki z paleniem w piecu. Narazie palę od dołu ale, bardzo bym chciała spróbować palić od góry tylko nie wiem czy mogę palić w takim starym piecu,posiada on w drzwiczkach na dole minimalne szpary. Bardzo proszę o rady.
radik81 Opublikowano 21 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Jak najbardziej. To Camino Dozametu idealny kocioł do palenia od góry,ma wszystko co potrzeba do palenia od góry, klapkę do powietrza pierwotnego,klapkę do powietrza wtórnego. Dokup tylko miarkownik ciągu jakiejś lepszej firmy. Zasypujesz węgiel orzech,na górę parę patyków, ustawiasz miarkownik na 60°,ustawiasz szczelinę w górnej klapce na 5mm i cieszysz się ciepłem kilkanaście godzin. Ostatnio "nauczyłem" mamę do palenia od góry właśnie w takim kotle, Jeśli piec przewymiarowany warto zmniejszyć komorę zasypową wkładając na tył kotła kilka cegieł szamotowych. Na forum jest temat poświęcony właśnie Camino. Na Święta jak znalazł. Miłej lektury:) https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2390-camino-kwd3/page-1
Asiamak Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dziękuję bardzo za odpowiedź, przenoszę się w takim razie do podanego wątku bo mam jeszcze par pytań.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.