Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko 15Kw K1Pv4 - Spieki Popiołu + Niska Temp. Powrotu

Dawidoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Manx ja ci za wiele nie pomoge, wstawiłem schat bo było pytanie o ZZ, myśle że gmaj22 powinien ci odpowiedzieć, on i sambor oraz inni doświadczeni w temacie hydrauliki pomogli mi przygotować schemat na bazie mojej instalacji.

A czym najlepiej jest regulować przepływ wody za pompą kotłową? bo to że  muszę za nią dać zawór zwrotny to wiem

Opublikowano

Kulowy do c.o. z dławikiem. Jak chcesz dokładniej regulować, to skośny grzybkowy.

Opublikowano

post-76096-0-55926100-1517172891_thumb.jpgWstaw zawór " ZAWÓR ZASUWANY ZASUWA MOSIĘŻNA 1 CAL PN10 FERRO " Czy można taki zamontować ?

A czym najlepiej jest regulować przepływ wody za pompą kotłową? bo to że  muszę za nią dać zawór zwrotny to wiem

Opublikowano

Kulowy do c.o. z dławikiem. Jak chcesz dokładniej regulować, to skośny grzybkowy.

dzięki

Opublikowano

Ok. już wiem jaki zawór.

Opublikowano

jaki ?

Opublikowano

Ta zasuwa tez może być - jest do 100 C. Choc 3/4 cala w zupełności wystarczy.

Opublikowano

czy tu gdzie narysowałem linie mogę się wpiąć z pompą kotłową?

post-71140-0-63760600-1517173807_thumb.jpg

Opublikowano

Nie.

Pytałem już, co to za rurka w dół od trójnika, za trójnikiem pompy CWU?

post-51897-0-43932300-1517211868_thumb.png

Opublikowano

Zabezpieczenie

Opublikowano

Tu

widać

post-71140-0-98920200-1517211999_thumb.jpg

Opublikowano

Jeszcze powroty opisz: czarną strzałkę już znamy. A czerwona i niebieska?

Domyślam się, że powrót C.O. z prawej strony i powrót CWU.

Masz na pewno żte   podłączone.

Żeby błędów niepotrzebnie nie wytykać i tylko przejść do rzeczy, widzę to tak:

-ZASILANIA:

1/ pompa kotłowa zasilana od pierwszego trójnika (tego, do którego w tej chwili jest podłączony obieg CWU), powrót jako pierwszy od kotła - z czarną strzałką.

2/ pompa CWU zasilana z drugiego trójnika (do którego w tej chwili podłączone jest zabezpieczenie)

3/ zawór 3D i pompa za nim zostaje jak jest

POWROTY

1/ z czarną strzałką - od pompy kotłowej

2/ z czerwoną strzałką - powrót CWU

3/ z niebieską strzałką - powroty grzejników wraz z podmieszaniem 3D - to jest najważniejsze -patrz szkic poniżej:

post-51897-0-66890200-1517214955_thumb.png

Zabezpieczenie możesz zrobić z dodatkowego trójnika na szczycie kolektora pionowego.

Opublikowano

czarna i niebieska powroty z grzejników

czerwony to z bojlera

Opublikowano

Jeszcze powroty opisz: czarną strzałkę już znamy. A czerwona i niebieska?

attachicon.gifpowroty.png

Domyślam się, że powrót C.O. z prawej strony i powrót CWU.

Masz na pewno żte   podłączone.

Żeby błędów niepotrzebnie nie wytykać i tylko przejść do rzeczy, widzę to tak:

-ZASILANIA:

1/ pompa kotłowa zasilana od pierwszego trójnika (tego, do którego w tej chwili jest podłączony obieg CWU), powrót jako pierwszy od kotła - z czarną strzałką.​ rozumiem ;) a można rozdzielić ten trójnik na kotłową i cwu?

2/ pompa CWU zasilana z drugiego trójnika (do którego w tej chwili podłączone jest zabezpieczenie) ​ok

3/ zawór 3D i pompa za nim zostaje jak jest ​ok

POWROTY ​rozumiem że mam zlikwidować całą tą rurę z cwu i wpiąć się w powroty z grzejników ?

1/ z czarną strzałką - od pompy kotłowej

2/ z czerwoną strzałką - powrót CWU

3/ z niebieską strzałką - powroty grzejników wraz z podmieszaniem 3D - to jest najważniejsze -patrz szkic poniżej:

attachicon.gifpowroty.png

Zabezpieczenie możesz zrobić z dodatkowego trójnika na szczycie kolektora pionowego.

Opublikowano

Patrz na schemat: Ty albo hydraulik. Nie trzeba likwidować, wystarczy tylko dołozyć trójnik i zmienić przeznaczenie powrotów. Pamiętać o ZZ - strzałką w kierunku kotła.

Masz juz wszystko podane na tacy - zachowaj kolejność zasilania i odpowiadającą im kolejność powrotów. Trójniki na zasilaniu co najwyżej do przekręcenia o 180 stopni.

Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc...doceniam to.

​tylko mi idzie główna rura z bojlera do powrotu z kotła a w nią są wpięte dwa powroty, a w jeden z nich powrót 3d, dlatego pisze o likwidacji bo to różni się od podanego przez ciebie schematu

Opublikowano

A tak to wyglada po zmianach teraz u mnie. Ogólnie to nie mam teraz problemów z instalacją tylko cały czas zastanawiaja mnie te zz. Czy są ok lub gdzie ich brak i w ktorych miejscach muszą być obowiązkowo. Proszę o weryfikację mych wypocin podczas pauzy. W weekend będę miał hydraulika bo będzie dokladal mi dodatkowy kran na zewnatrz wiec moge cos poprawic. Jeśli brakuje jakiegoś zz to gdzie go umieścic i jaki rodzaj. Wiem napewno że musze zmienić z.kulowy na grzybkowy za pompa kotlowa aby regulować przepływem.

post-66718-0-50060200-1517235216_thumb.jpg

Opublikowano

Na pewno powrót cwu za kulowym

Opublikowano

Zobacz na mój schemat w poście #47 tam są ZZ

Opublikowano

A tak to wyglada po zmianach teraz u mnie. Ogólnie to nie mam teraz problemów z instalacją tylko cały czas zastanawiaja mnie te zz. Czy są ok lub gdzie ich brak i w ktorych miejscach muszą być obowiązkowo. Proszę o weryfikację mych wypocin podczas pauzy. W weekend będę miał hydraulika bo będzie dokladal mi dodatkowy kran na zewnatrz wiec moge cos poprawic. Jeśli brakuje jakiegoś zz to gdzie go umieścic i jaki rodzaj. Wiem napewno że musze zmienić z.kulowy na grzybkowy za pompa kotlowa aby regulować przepływem.

Powrót CWU moze zostać, ale zawór zwrotny na obiegu podłogowym do przeniesienia.

post-51897-0-88937600-1517251796_thumb.png

Opublikowano

Gmaj22 czy o to ci chodziło?

By tak to przerobić

post-71140-0-55132900-1517252425_thumb.jpg

post-71140-0-97545800-1517252443_thumb.jpg

post-71140-0-63913800-1517252469_thumb.jpg

Opublikowano

Powrót CWU moze zostać, ale zawór zwrotny na obiegu podłogowym do przeniesienia.

attachicon.gifZZ.png

Dziękuję ci bardzo. W weekend to ogarne. A jaki to musi być zawór zwrotny? Klapowy czy sprężynowy? I jeszcze takie czysto teoretyczne pytanie, celem zglebienia wiedzy. Gdy ten zawór teraz jest w tym miejscu a nie ma go na powrocie to co sie dzieje z instalacja?

Opublikowano

Jaka pompę kotłową kupić?

Czy ferro gpa ll będzie ok...obecnie mam takie i sprawują się dobrze

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich,obserwuję ten wątek bo też chcę zamontować pompę kotłową. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, czy wpięcie pompy kotłowej w sposób taki jaki naszkicował  lechumb czyli na wyjściu z powrotu z zaworu 4d to naprawdę dobry pomysł. Co w razie dużego poboru ciepła i 4d otworzy się mocno. Pompa kotłowa będzie tłoczyc do kotła schłodzoną wodę z powrotu instalacji i tu temperatura już nie koniecznie może mieć około 50 stopni C. Czy może ja coś źle rozumiem. Do tej pory myślałem że obieg kotłów powinien łączyć wyjście z powrotem omijając wszystkie zawory. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.