manx Opublikowano 28 Stycznia 2018 #51 Opublikowano 28 Stycznia 2018 W dniu 27.01.2018 o 13:19, sgl napisał(a): Manx ja ci za wiele nie pomoge, wstawiłem schat bo było pytanie o ZZ, myśle że gmaj22 powinien ci odpowiedzieć, on i sambor oraz inni doświadczeni w temacie hydrauliki pomogli mi przygotować schemat na bazie mojej instalacji. A czym najlepiej jest regulować przepływ wody za pompą kotłową? bo to że muszę za nią dać zawór zwrotny to wiem
gmaj22 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #52 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Kulowy do c.o. z dławikiem. Jak chcesz dokładniej regulować, to skośny grzybkowy.
sgl Opublikowano 28 Stycznia 2018 #53 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Wstaw zawór " ZAWÓR ZASUWANY ZASUWA MOSIĘŻNA 1 CAL PN10 FERRO " Czy można taki zamontować ? W dniu 28.01.2018 o 19:44, manx napisał(a): A czym najlepiej jest regulować przepływ wody za pompą kotłową? bo to że muszę za nią dać zawór zwrotny to wiem
manx Opublikowano 28 Stycznia 2018 #54 Opublikowano 28 Stycznia 2018 W dniu 28.01.2018 o 20:47, gmaj22 napisał(a): Kulowy do c.o. z dławikiem. Jak chcesz dokładniej regulować, to skośny grzybkowy. dzięki
manx Opublikowano 28 Stycznia 2018 #55 Opublikowano 28 Stycznia 2018 http://www.ferro.pl/foto/1/c/ZGRxx.jpg
gmaj22 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #58 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Ta zasuwa tez może być - jest do 100 C. Choc 3/4 cala w zupełności wystarczy.
manx Opublikowano 28 Stycznia 2018 #59 Opublikowano 28 Stycznia 2018 czy tu gdzie narysowałem linie mogę się wpiąć z pompą kotłową?
gmaj22 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #60 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Nie. Pytałem już, co to za rurka w dół od trójnika, za trójnikiem pompy CWU?
gmaj22 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #63 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Jeszcze powroty opisz: czarną strzałkę już znamy. A czerwona i niebieska? Domyślam się, że powrót C.O. z prawej strony i powrót CWU. Masz na pewno żte podłączone. Żeby błędów niepotrzebnie nie wytykać i tylko przejść do rzeczy, widzę to tak: -ZASILANIA: 1/ pompa kotłowa zasilana od pierwszego trójnika (tego, do którego w tej chwili jest podłączony obieg CWU), powrót jako pierwszy od kotła - z czarną strzałką. 2/ pompa CWU zasilana z drugiego trójnika (do którego w tej chwili podłączone jest zabezpieczenie) 3/ zawór 3D i pompa za nim zostaje jak jest POWROTY 1/ z czarną strzałką - od pompy kotłowej 2/ z czerwoną strzałką - powrót CWU 3/ z niebieską strzałką - powroty grzejników wraz z podmieszaniem 3D - to jest najważniejsze -patrz szkic poniżej: Zabezpieczenie możesz zrobić z dodatkowego trójnika na szczycie kolektora pionowego.
manx Opublikowano 29 Stycznia 2018 #64 Opublikowano 29 Stycznia 2018 czarna i niebieska powroty z grzejników czerwony to z bojlera
manx Opublikowano 29 Stycznia 2018 #65 Opublikowano 29 Stycznia 2018 W dniu 29.01.2018 o 08:04, gmaj22 napisał(a): Jeszcze powroty opisz: czarną strzałkę już znamy. A czerwona i niebieska? powroty.png Domyślam się, że powrót C.O. z prawej strony i powrót CWU. Masz na pewno żte podłączone. Żeby błędów niepotrzebnie nie wytykać i tylko przejść do rzeczy, widzę to tak: -ZASILANIA: 1/ pompa kotłowa zasilana od pierwszego trójnika (tego, do którego w tej chwili jest podłączony obieg CWU), powrót jako pierwszy od kotła - z czarną strzałką. rozumiem ;) a można rozdzielić ten trójnik na kotłową i cwu? 2/ pompa CWU zasilana z drugiego trójnika (do którego w tej chwili podłączone jest zabezpieczenie) ok 3/ zawór 3D i pompa za nim zostaje jak jest ok POWROTY rozumiem że mam zlikwidować całą tą rurę z cwu i wpiąć się w powroty z grzejników ? 1/ z czarną strzałką - od pompy kotłowej 2/ z czerwoną strzałką - powrót CWU 3/ z niebieską strzałką - powroty grzejników wraz z podmieszaniem 3D - to jest najważniejsze -patrz szkic poniżej: powroty.png Zabezpieczenie możesz zrobić z dodatkowego trójnika na szczycie kolektora pionowego.
gmaj22 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #66 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Patrz na schemat: Ty albo hydraulik. Nie trzeba likwidować, wystarczy tylko dołozyć trójnik i zmienić przeznaczenie powrotów. Pamiętać o ZZ - strzałką w kierunku kotła. Masz juz wszystko podane na tacy - zachowaj kolejność zasilania i odpowiadającą im kolejność powrotów. Trójniki na zasilaniu co najwyżej do przekręcenia o 180 stopni.
manx Opublikowano 29 Stycznia 2018 #67 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Wielkie dzięki za pomoc...doceniam to. tylko mi idzie główna rura z bojlera do powrotu z kotła a w nią są wpięte dwa powroty, a w jeden z nich powrót 3d, dlatego pisze o likwidacji bo to różni się od podanego przez ciebie schematu
lechumb Opublikowano 29 Stycznia 2018 #68 Opublikowano 29 Stycznia 2018 A tak to wyglada po zmianach teraz u mnie. Ogólnie to nie mam teraz problemów z instalacją tylko cały czas zastanawiaja mnie te zz. Czy są ok lub gdzie ich brak i w ktorych miejscach muszą być obowiązkowo. Proszę o weryfikację mych wypocin podczas pauzy. W weekend będę miał hydraulika bo będzie dokladal mi dodatkowy kran na zewnatrz wiec moge cos poprawic. Jeśli brakuje jakiegoś zz to gdzie go umieścic i jaki rodzaj. Wiem napewno że musze zmienić z.kulowy na grzybkowy za pompa kotlowa aby regulować przepływem.
sgl Opublikowano 29 Stycznia 2018 #70 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zobacz na mój schemat w poście #47 tam są ZZ
gmaj22 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #71 Opublikowano 29 Stycznia 2018 W dniu 29.01.2018 o 14:13, lechumb napisał(a): A tak to wyglada po zmianach teraz u mnie. Ogólnie to nie mam teraz problemów z instalacją tylko cały czas zastanawiaja mnie te zz. Czy są ok lub gdzie ich brak i w ktorych miejscach muszą być obowiązkowo. Proszę o weryfikację mych wypocin podczas pauzy. W weekend będę miał hydraulika bo będzie dokladal mi dodatkowy kran na zewnatrz wiec moge cos poprawic. Jeśli brakuje jakiegoś zz to gdzie go umieścic i jaki rodzaj. Wiem napewno że musze zmienić z.kulowy na grzybkowy za pompa kotlowa aby regulować przepływem. Powrót CWU moze zostać, ale zawór zwrotny na obiegu podłogowym do przeniesienia.
manx Opublikowano 29 Stycznia 2018 #72 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Gmaj22 czy o to ci chodziło? By tak to przerobić
lechumb Opublikowano 29 Stycznia 2018 #73 Opublikowano 29 Stycznia 2018 W dniu 29.01.2018 o 18:50, gmaj22 napisał(a): Powrót CWU moze zostać, ale zawór zwrotny na obiegu podłogowym do przeniesienia. ZZ.png Dziękuję ci bardzo. W weekend to ogarne. A jaki to musi być zawór zwrotny? Klapowy czy sprężynowy? I jeszcze takie czysto teoretyczne pytanie, celem zglebienia wiedzy. Gdy ten zawór teraz jest w tym miejscu a nie ma go na powrocie to co sie dzieje z instalacja?
manx Opublikowano 30 Stycznia 2018 #74 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Jaka pompę kotłową kupić? Czy ferro gpa ll będzie ok...obecnie mam takie i sprawują się dobrze
piotrekwd Opublikowano 15 Marca 2019 #75 Opublikowano 15 Marca 2019 Witam wszystkich,obserwuję ten wątek bo też chcę zamontować pompę kotłową. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, czy wpięcie pompy kotłowej w sposób taki jaki naszkicował lechumb czyli na wyjściu z powrotu z zaworu 4d to naprawdę dobry pomysł. Co w razie dużego poboru ciepła i 4d otworzy się mocno. Pompa kotłowa będzie tłoczyc do kotła schłodzoną wodę z powrotu instalacji i tu temperatura już nie koniecznie może mieć około 50 stopni C. Czy może ja coś źle rozumiem. Do tej pory myślałem że obieg kotłów powinien łączyć wyjście z powrotem omijając wszystkie zawory.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.