Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie Grzeją Kaloryfery Przy Włączonej Podłogówce

sapciak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W nowo wybudowanym domu u siostry o pow. około 200m zamontowano ogrzewanie gazowe. Na chwile obecną oddany do użytku tylko parter (100m). Ogrzewanie podłogowe plus 3 kaloryfery. Drabinka w WC, jeden grzejnik w kotłowni i jeden w garażu. Problem polega na tym że podłogówka pięknie grzeje, tak jak powinno grzać. Na kaloryfery natomiast idzie ledwie co ciepła. Na załączonych zdjęciach starałem się zaznaczyc co i jak. Czy instalator coś pomieszał? Temp na piecu ustawiona na 45 stopni C. Kaloryfery ledwie ledwie ciepłe. Po podwyższeniu na piecu np na 55 kaloryfery ciepłe. Rozumiem, że wtedy dzięki trójdrogowemu miesza aby dać mniejszą temp na podłogówkę i dlatego grzeją kaloryfery. 

Kolejne pytanie to założona pompka. Instalator powiedział siostrze, że ze wzgl na jakieś przepisy Unii Europejskiej musiał założyć pompkę cyrkulacyjną wody pitnej jeśli chce nią sterować mechanicznie. Ile w tym sensu i racji? 

Z ogrzewaniem gazowym nigdy nie miałem do czynienia. 

Doradzi ktoś? Czy trzeba coś przerobić, coś dodać?

post-69079-0-89253600-1513336548_thumb.jpg

post-69079-0-50977200-1513336561_thumb.jpg

post-69079-0-35994100-1513336578_thumb.jpg

Opublikowano

1. Co to za kocioł? Jak sterowany

2. Instalacja jest zbudowana błędnie.

3. Instalacją nie da się sterować. Co steruje temperaturą w pomieszczeniach?

4. Jeszcze większe problemy zaczną się gdy podłączycie piętro. 

5. Nie stosuje się ręcznie ustawianych zaworów 3D do współpracy z kotłem gazowym (!!!!!)

6.Nie ma przepisów które nakazują stosowanie pompy cyrkulacyjnej cwu (!!!!) a instalator opowiada brednie. Stosowanie cyrkulacji cwu ma sens tylko w rozległych instalacjach, a drugi warunek to  podgrzewacz cwu  o dużej pojemności z króćcem do cyrkulacji. Jaka  jest pojemność podgrzewacza cwu?

7. Grzejniki przy pracującej pompie podłogówki grzać nie będą, brak sprzęgła i pompy na grzejniki

8. Co zrobić? Zmienić instalatora bo ten nie ma pojęcia co robi. Zastosować sprzęgło, zastosować divicony na obiegi grzewcze (dwa podłogowe i grzejnikowy- patrz oferta producenta kotła). Dokupić sterownik pogodowy z obsługą kilku obiegów grzewczych- patrz oferta producenta kotła. Zastosować zdalne sterowanie na obiegi podłogowe - patrz oferta producenta kotła, wytyczne projektowe i referencyjne schematy hydrauliczne

Opublikowano

Dodam więcej zdjęć i opisu czym sterowany itd trochę później jak siostra zrobi zdjęcia i wyśle mi wszystkie potrzebne dane

Ad.6 pompe cyrkulacyjną do wody pitnej założył jako pompę co. Czy to tak można?

Opublikowano

Post pod postem, brak możliwości edycji.

Piec De Dietrich 24kw. Sterownik Solus No-091FL

Zbiornik CWU 114 litrów plus pompka do cyrkulacji 

Ustawienia na kotle jak na załączonym zdjęciu.

Czy zawór 3 drożny nie powinien być wpięty z powrotem od podłogówki? By nie generować strat przez które nie grzeją kaloryfery?

post-69079-0-72177400-1513370156_thumb.jpg

post-69079-0-87349900-1513370196_thumb.jpg

post-69079-0-40962100-1513370225_thumb.jpg

post-69079-0-27031200-1513370244_thumb.jpg

post-69079-0-03574200-1513370297_thumb.jpg

post-69079-0-28896400-1513370323_thumb.jpg

Opublikowano

Podmieszanie powrotu do 3D jest na pewno żle wpiete. Czy mozesz zrobic zdjęcie zaworu 3D bez czarnego pokrętła na nim? Choc juz po samym ułożeniu skali stawiam na zwierciadło przestawione.

Opublikowano

Witam. Jestem szwagrem autora tematu, właścicielem domu. Dołączam zdjęcie zaworu 3d ze zdemontowanym pokrętłem jak prosił gmaj22. Od dołu przychodzi zasilanie, do góry idzie na podłogę, od prawej wpada powrót z listwy wszystkich powrotów (ale jakby z samych grzejników w kotł. i garażu, poniewaz jest wpiety na koncu), który ma schładzać wodę. Na chwilę obecną ustawiłem na piecu 50st, zawór 3d dopuszcza spora ilosc wody z powrotu i temperatura na podloge idzie ok. 32st - Grzejniki zaczęły grzać. Uruchomię dzisiaj podłogówkę na poddaszu, żeby sprawdzić jak będzię wtedy wyglądała sytuacja.

Jeżeli chodzi o samo sterowanie układem, to w domu mam sterownik (ustawione 22st dzień, 20noc), który załącza styk na pompce. Początkowo instalator chciał sterownik podpiąć do pieca, ale wtedy wyłączałoby też obieg na grzejniki.  + przepływościomierze 

Pompa do podłogówki, to jest pompa cyrkulacyjna do wody pitnej. Instalator tłumaczył, że on montuje zwykłe mechaniczne zawsze - w związku z jakimis przepisami Unijnymi podłogowe pompy nie powinny byc mechaniczne - wiec zaklada cyrkulacyjne. Dlaczego ?? Czy to akurat ma jakiekolwiek znaczenie ? Ustawiona jest na 1 (zakres max 3)

Nie wiem jeszcze jak to optymalnie ustawić, żeby zachowana była jakaś ekonomia zużycia gazu, ale to wszystko już myślę kwestia obserwacji. Dotychczas średnie dzienne zużycie to ok. 7-8m3 gazu 

post-76648-0-81710200-1513414195_thumb.jpg

Opublikowano

OK- zwierciadło masz dobrze, tylko skala odwrotnie i dlatego markerem "nowe" 0 zaznaczone :)

Podmieszanie - zaznacz dokładnie, które rury są z powrotów podłogówki. Jedna pewnie ta obok pompy (powrót z górnej podłogówki). Który powrót z dolnej?

Opublikowano

Du*a, a nie instalator. Współczuję takiej (bez żadnego automatycznego sterowania) instalacji w domu. Jedyny plus, że wszystko jest na wierzchu i można to zrobić poprawnie od nowa.

Opublikowano

Na początku mówił, że można dołożyć w każdej chwili pompke na grzejniki i sterownik pogodowy, ale twierdził, że to jest niepotrzebne.

post-76648-0-75732100-1513420502_thumb.jpg

Opublikowano

Szkic poglądowy. Musisz oba powroty podłogówki spiąć razem i jedną rurą do rozdzielacza powrotu. Z tej jednej łapiesz po drodze podmieszanie do 3D a przed rozdzielaczem dajesz jeszcze zawór zwrotny. Jeśli obrócisz mieszacz 3D, to zwierciadło też do przekręcenia. Wtedy skala będzie się zgadzać  :)

post-51897-0-84950500-1513422965_thumb.png

Ten może bardziej przejrzysty będzie :

post-51897-0-01758000-1513423429_thumb.png

Opublikowano

Na początku mówił, że można dołożyć w każdej chwili pompke na grzejniki i sterownik pogodowy, ale twierdził, że to jest niepotrzebne.

Jak nie będziesz sterował, to może czasami przegrzewać, a to już jest strata pieniędzy. Ja bym dokładał siłownik i sterowanie (np st 431 z firmy Tech). Co do pompki na grzejniki, to można się wstrzymać.
Opublikowano

Daj Pan namiary na tego goscia bo mam paru klientów których nie lubię to sie im go podeśle. Zapłacił Pan za robotę?

Opublikowano

Święta idą, więc wypada wszystkim dobrze zyczyć :)

Opublikowano

Daj Pan namiary na tego goscia bo mam paru klientów których nie lubię to sie im go podeśle. Zapłacił Pan za robotę?

Opublikowano

Racja wesolych świat i pracy po 20-godzin dziennie

Opublikowano

Witam ponownie. Kilka informacji, wniosków i prośba o porady

1. Instalator nie zgodził się zamontować zaworu zwrotnego tak jak na powyższym schemacie, twierdził że to bez sensu , mało tego kontaktował się z jakimś projektantem instalacji i serwisantem pieca i tez mu mówili że nie ma potrzeby. Jedynie złączyl powroty z podlogowki i podlaczyl je do 3d. Serwisant de Dietrich Kazał ustawić piEC na 60 stopni i tak ma chodzić - ponieważ to jest nowy dom i mury chlona ciepło. Wtedy rzeczywiście grzejniki grzeją - chociaż nie mają tych 60 st - max 45. Im wyższa temperatura zasilania , tym zawor 3d dopuszcza więcej wody z powrotu , wiec pompka całej wody nie ściąga. Jak zmniejsze temperaturę pieca na 50 st lub mniej, to 3d dopuszczam mniej powrotu i juz na trójniku na zasilaniu czuć ze pompka prawie całą ciepła wodę "przejmuje" na podlogowke, bo dalej rura juz chlodna i grzejniki są zimne. Jedyne dwa istotne szczegóły - zużycie jest 30% wyższe , a kaloryfery i tak nie mają temperatury choćby zbliżonej do zasilania.

2. Co wobec tego może być przyczyną - czy brak pompki na grzejniki - czy za słaba pompa w piecu. Pompka na podlogowke ustawiona jest na II. Czy może lepiej ustawić na I , a dać wyższa temperaturę ?

3. Powrót z podlogowki jest mocno wychlodzony, a sama temperatura zasilania ustawiona na 32-34 stopnie dom nagrzewa bardzo powoli. Dosłownie 0.2 stopnia na godzinę (przy aktualnych temperaturach) czy to jest normalne ? Czytałem że temperatura powrotu nie powinna się aż tak znacznie różnić. Izolacja jest - 10 cm styro na podłodze, fundamenty 10 cm, mury 15 cm (grafit) , na stropie 8cm. Góra nie ogrzewana , ale na dachu 30 cm wełny.

4. Czy w ogóle da się ustawić tak C.O. Żeby piec grzał na 45 st, grzejniki żeby tyle mniej więcej miały, a podlogowka była włączona.?

5. Jaka jest zalecana temperatura pracy i w miarę ekonomiczna? Obecnie dzienne zuzycie to ok. 7m3 jak piec ma 40 st a kaloryfery są zimne, a 9m3 jak 60 st, a grzejniki ciepłe . Podlogowka grzeje ok 80 2 , w domu 21.5st.

6. Zdalem sobie sprawe z tego ze taka kotlownia jaka posiadsm jest praktycznie nie sterowalna. Planuje znaleźć fachowca do przerobienia, podłączenia silowników ze sterowaniem do pieca i zaworu 3d. Chciałbym też mieć czujnik zewn. i zgrać ze sobą automatyczne ustawianie temperatury pieca i zawor mieszajacy do temperatury zewnetycznej, tylko zanim to zrobię musze poznać wszelkie możliwości i sie ogolnie nauczyc tego typu ogrzewabia.. żeby już nie zdać się na zaufanie do " doświadczonego fachowca"

Opublikowano

Post pod postem ze względu na brak możliwości edycji z telefonu.

Poprawka - podlogowka grzeje ok. 80m2, wiec co dopiero jak uruchomie całe 200m

Opublikowano

Zapytaj się swego magika czy policzył opory hydrauliczne instalacji i dobrał do niej właściwe pompy.

Niestety trafiłeś na debila.

Opublikowano

Nikt nic nie liczy.magicy czaruja i idą na łatwizne, to tak jak woda w rurkach, wybiera gdzie jak lżej

Opublikowano

cyt: "1. Instalator nie zgodził się zamontować zaworu zwrotnego tak jak na powyższym schemacie, twierdził że to bez sensu , mało tego kontaktował się z jakimś projektantem instalacji i serwisantem pieca i tez mu mówili że nie ma potrzeby. Jedynie złączyl powroty z podlogowki i podlaczyl je do 3d."

A do kolektora powrotu juz nie podłączył? To będziesz jeszcze raz go wołał...

Opublikowano

To jest 3 magikow trupa wędrowna

Opublikowano

Podlaczyl do powrotu oczywiście

Opublikowano

Pamowie mcr 3 ma wbudowaną pompe?! A gdzie jest sprzęglo? Pompa tloczy na pompe a to źle. Weż Pan wyspawaj sprzęglo dołóż drugą pompe na grzejniki z zaworem zwrotnym

Opublikowano

Bez sprzęgła chodzić prawidłowo nie bedzie. Koledzy maja racjie brak zz po stronie tłoczącej pompy. Pozatym ten rozdzielacz to dzielo sztuki przydalo by sie dac sprzeglo i druga pompe na grzejniki. Bo w tej chwili trwa walka o wode

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.