lechumb Opublikowano 2 Stycznia 2018 #151 Opublikowano 2 Stycznia 2018 I 50 kg retopalu wypalone na ustawieniach dormario. Spalac sie spalalo, temp tez ladnie utrzymana, a nawet ciut wyzej na plusowych temp. Pisałem 30.12 ze zasyp 25kg ale jeszcze jeden worek wsypalem. Starczylo to na 2.5 doby wiec wynik 20kg/doba.
manx Opublikowano 2 Stycznia 2018 #152 Opublikowano 2 Stycznia 2018 To chyba dużo? czy się mylę Ja właśnie sprawdzałem przed chwilą spalanie i przy obecnych temp i małych korektach mam spalanie około 14 - 15kg/doba Palę z wyłączonym PID
lechumb Opublikowano 2 Stycznia 2018 #153 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Tez mnie sie wydaje ze chyba troche duzo. Testuje teraz troche inne ustawienia wiec zobaczymy na koniec tyg. bo musialem wyjechac. Mozesz kolego manx przypomniec twoje z dwustanu bo wiez ze juz w ktoryms temacie podawales. Spalanie bylo na poziomie 15-17kg gdy mialem odwrocona turbine i ustawienia wlasne ktore zapisałem w kajecie. Wiem ze kombinuję ale nawet zejscie o 1kg bedzie super i poznam bardziej swoj piec.
manx Opublikowano 2 Stycznia 2018 #154 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Będę w domu o 20 to napiszę. Dla mnie praca w PID powinna być na standardowych ustawieniach...kombinowanie w sterowniku czyli poniekąd ingerowanie w tok myślenie komputera..jakoś nie wierzę w oszczędności a może się mylę.
manx Opublikowano 2 Stycznia 2018 #155 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Tez mnie sie wydaje ze chyba troche duzo. Testuje teraz troche inne ustawienia wiec zobaczymy na koniec tyg. bo musialem wyjechac. Mozesz kolego manx przypomniec twoje z dwustanu bo wiez ze juz w ktoryms temacie podawales. Spalanie bylo na poziomie 15-17kg gdy mialem odwrocona turbine i ustawienia wlasne ktore zapisałem w kajecie. Wiem ze kombinuję ale nawet zejscie o 1kg bedzie super i poznam bardziej swoj piec. Podawanie - 5s Przerwa - 70s Wentylator - 28% To są nowe ustawienia, zaglądam do pieca a tam fajnie wypalone eko, fakt muszę go prętem parę razy uderzyć, zwał jak zwał ale podobnie miałem w pid, lekko się kruszy więc jak dla mnie to ogromny sukces. Jak sobie przypomnę moje pierwsze dni z pid, ilością spalonego eko, ojjj ile różnych słów poleciało ;) spalanie nawet 26kg rekord prze temp dodatniej 12kg woda pierwszy sezon za mną 2,8 - 3kg więc nie wiem czy tu jeszcze mogę to poprawić
adamu Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor #156 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Haha spalanie poniżej 20kg mi się przy obecnych temperaturach udało z 60 zejść na 50 przy piecu 30kw . Nie wiem co dalej słyszałem ,że za dopłatą defro może wymienić duża na małą ekoenergii chyba ,że jakoś retorte przerobić . Spalać się groszek spala nierówno na retorcie ale to kwestia chyba uszczelnienia palnika bo z jednej strony jest dużo powietrza na drugiej zaś tylko żar.
adamu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #157 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Mój piec wyposażony jest w zapalarkę która poprowadzona jest kanałem nadmuchu , czy możliwe ,że problem występujący u mnie czyli spieki to wina powietrza uciekającego na łączeniu zapalarki ? Retorte mam uszczelnioną sznurem w tym rowku nigdzie indziej nie uszczelniałem . Może zmiana na silikon i doszczelnienie wewnątrz coś zdziała ? Do pieca 30 kw chyba montowano palnik 35kw ekoenergii ?
manx Opublikowano 3 Stycznia 2018 #158 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ciężko stwierdzić na ile zapalarka ma wpływ na spalanie. Ja swój palnik uszczelniłem sznurem 12mm i efekt naprawdę duży. Wcześniej miałem wentylator na 37% a teraz 27 - 28 przy 30 wydmuchuje mi z palnika.
manx Opublikowano 3 Stycznia 2018 #159 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok. Jaką masz pompę na powrocie? Bo nie wiem jaką kupić
lechumb Opublikowano 3 Stycznia 2018 #160 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Jak narazie zwykłą za 100zl 25/40 i ustawiona na 1 bieg, tylko musze jeszcze za pompa zamienić zawor kulowy na grzybkowy bo nie ma narazie regulacji przeplywu. Pompe tez bede zmienial na elektroniczna. zastanawiam sie czy ustawiac wtedy autoadapt i czy na pompie w obiegu kotlowym mozna ustawic autoadapt.
manx Opublikowano 3 Stycznia 2018 #161 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ja pompę co i cwu mam na auto ustawioną i działa stabilnie. Zastanawiam się tylko nad pompą na powrocie, czy zainwestować czy kupić taką samą i ustawić auto no i jak zasugerowałeś sterować przepływem zaworkiem. Myślę że min otwarcie się sprawdzi i nie będzie zabierać wodę z co. Jedno mnie tylko zastanawia jak to rozwiązać: bo jak załączy się pompa cwu to ona i tak dogrzeje powrót więc po co ma działać ta na powrocie, rozwiązanie jest bo sterownik ma tą funkcję tylko że max jest 50stopni
gmaj22 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #162 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Na obiegu cwu nie ma zmiennych przepływów, więc ustawienie na auto, czy też zastosowanie pompy z AA mija sie z celem. Czujnik zawsze można "oszukać" kalibracją :)
lechumb Opublikowano 3 Stycznia 2018 #163 Opublikowano 3 Stycznia 2018 U mnie dziala caly czas i nawet gdy wlaczy sie cwu ustawione na 45 st to i tak powrot jest minimalnie niższy niz zasilanie.
manx Opublikowano 3 Stycznia 2018 #164 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Na obiegu cwu nie ma zmiennych przepływów, więc ustawienie na auto, czy też zastosowanie pompy z AA mija sie z celem. Czujnik zawsze można "oszukać" kalibracją :) W ustawieniach nie ma kalibracji, max jest 50stopni dotyczy to pompy podłogówki
manx Opublikowano 3 Stycznia 2018 #165 Opublikowano 3 Stycznia 2018 U mnie dziala caly czas i nawet gdy wlaczy sie cwu ustawione na 45 st to i tak powrot jest minimalnie niższy niz zasilanie. Ja cwu mam na 50stopni. Zobacze jak to będzie działać, na pewno za pompą musi być zawór zwrotny.
piterr123 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #166 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Na przekaźnik zrób, w momencie podania napięcia na cwu pompę i przekaźnik styki się zewrą i rozlaczą pompę kotłową Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
adamu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #167 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Wywaliłem sznur i zastąpiłem go silikonem , ewidentna poprawa ogien na całości do tego deflektor z 45cm obniżyłem do 25cm . Jedyny problem ,że mam w pid temp. spalin w rozpalaniu 120 a max. temp . spalin 180 . Kocioł przy dobijaniu temp. chwile dmucha i zaraz się wyłącza dmuchawa i dymi na palenisku bo temp. przekroczona . A i czy moge w sterowniku ustawić mu moc 25kw zamiast te 30 ewentualnie nawet 20kw ? Bo widze ,że są spore róznice np. w ustawieniach wentylatora gdzie przy 25kw max.went. roboczy ma 32 ,a w 30kw tylko 23 ?
manx Opublikowano 3 Stycznia 2018 #168 Opublikowano 3 Stycznia 2018 W menu servis możesz zmienić moc palnika lub po prostu obniżyć moc kotła wtedy charakterystyka pracy też się zmieni.
adamu Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #169 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Czyli najlepiej przywrócić ustawienia fabryczne , ustawić taką moc jaką ma kocioł i niech pid sam ogarnia ? Z wcześniejszych porad troche w pid poprzestawiałem np. owe temp. spalin , zmienić je czy mogą zostać ?
manx Opublikowano 3 Stycznia 2018 #170 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zapisz je sobie i spróbuj ustawić fabryczne ustawienia. Mi po uszczelnieniu palnika piec inaczej pracował. Zmieć i obserwuj z dwa dni, niech się wszystko ustabilizuje i piec zacznie normalnie pracować w pid
adamu Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #171 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Wiem ,że to nie taki temat ,ale chyba zapalarka sie psuje . Po wygaszeniu kotła gdzie temp . spadła do 35 stopni chciałem ponownie rozpalić kociołek a tu wyskakuje bład czujnik zapalarki 0251 ,a gdy w ręcznych chciałem ją odpalić to pojawia się komunikat wysoka temp. zapalarki gdzie gołą ręką można ją trzymać . Chyba się coś zjeb... ? Przecież to normalne ,że w sezonie letnim grzejąc na wode kocioł będzie sam się zapalał i wygaszał więc nie ma tu miejsca na alarm i zaburzenie pracy.
manx Opublikowano 4 Stycznia 2018 #172 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam , Proszę o pomoc od założenia kotła walczę z ogromnymi spiekami , groszek miał się ładnie spalać ale niestety codzien mam zawalona szufladę i muszę wybierać . Myślę ,że to nie problem opału bo mam dwa różne eko 24j-26j oraz 28j. Mam również zastrzeżenia co do retorty i płomienia na palniku ? Moim zdaniem płomień bardziej idzie od strony podajnika niż po całości.Kocioł pracuje w PID korekta -15 powietrza. Proszę o pomoc moze macie jakieś ustawienia wentylatora w PID ,żeby spalał groszek na retorcie i nie było spieków ? Od nowości przesłona na wentylatorze zablokowana w pozycji na zdjeciu. https://zapodaj.net/e5e3760f26a57.jpg.html https://zapodaj.net/899bd240a4126.jpg.html https://zapodaj.net/46f0e78f79d4d.jpg.html https://zapodaj.net/d59cebe95a728.jpg.html https://zapodaj.net/fa45fb420c7cc.jpg.html https://zapodaj.net/10da57ce40ac5.jpg.html https://zapodaj.net/99788b44e168e.jpg.html https://zapodaj.net/0dd8434100832.jpg.html Za dużo powietrza, spróbuj obniżyć moc kotła albo korekta jeszcze w dół. Masz uszczelniony palnik? Możesz też ustawić większe min podajnika w pracy pid, bo wydaje mi się że masz za krótki czas podawania a za dużo powietrza.
Raftur1984 Opublikowano 18 Marca 2020 #173 Opublikowano 18 Marca 2020 W dniu 27.12.2017 o 16:04, adamu napisał: Nic to nie daje , jak zmniejszam korekte na wartosci minusowe czy tez wylacze nadmuch hallotronu to spieki są ale mniejsze wgl pali sie bo pali ,pelno sadzy na wymienniku no i przesypuje nie dopala temperatura spalin 90stopni , znowu jak wiecej powietrza to temp. spalin 120-140 ale ogromne spieki . Juz nie patrze na to spalanie rzedu 60-80kg wole żeby choć fajnie sie ten wegiel spalał tak jak na tym samym opalem paliłem w starej iskrze to był tylko proszek z niego. Kwestia też jest tego ,że jak dużo nadmuchu nie dam to nie pali sie całe palenisko najwiecej ognia idzie od strony nadmuchu ,a na koncu słabo. Serwis defro umywa ręce i straszy ,że za przyjazd wystawia mi rachunek . Jest ktoś ogarniety kto ma podobny problem ,albo powie wreszcie gdzie jest problem, bo ja widze tylko ten palnik. Prosze ok kontak
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.