gbbsoft Opublikowano 10 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Witam wszystkich. Mam GB192i wraz z KM100, RC300, czujnik zewnętrzny (tylko kaloryfery, bez podłogówki) Czy ktoś może wie dokładnie, jaka jest różnica w opcji "Sposób regulacji" pomiędzy "Sterowanie wg temp. pom." a "Regulacja temp. pom. z mocą"?
gbbsoft Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor #2 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Czy to prawda, że opcja "Ochr. przed zamarz." tak na prawdę polega na ciągłej pracy pompy 24h/dobę?
Xerol Opublikowano 11 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Jezeli spelnione sa odpowiednie warunki, okreslone w ustawieniach, to jest mozliwa praca pompy 24h na dobe. Ja mam tylko podlogowke wiec pompa pracuje caly czas. Kociol zuzywa energii za ok 18zl miesiecznie.
gbbsoft Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Tylko ja się pytam o sposób działania tej konkretnej jednej opcji... :-) Wysłane przy użyciu Tapatalka
Gość mak Opublikowano 12 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Czy to prawda, że opcja "Ochr. przed zamarz." tak na prawdę polega na ciągłej pracy pompy 24h/dobę? To nie jest prawda. Ochrona przed zamrożeniem uruchamia się gdy kocioł nie pracuje a temperatura wody w kotle spada o temperatury jaka jest ustawiona jako ochrona, kocioł się uruchamia podgrzewa wodę do .... w różnych kotłach są to różne temperatury przeważnie ok 40o C, i wyłącza się gdy gdy zostanie osiągnięta temperatura na powrocie. i tak do następnego spadku. W większości kotłów parametru zmieniać nie można. Ochrona przed zamrożeniem może być też ustawiona na termostacie pomieszczenia czy zdalnym sterowaniu i spadek do temperatury ustawionej jako ochrona powoduje uruchomienie kotła
gbbsoft Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ochrona przed zamrożeniem uruchamia się gdy kocioł nie pracuje a temperatura wody w kotle spada o temperatury jaka jest ustawiona jako ochrona. Zgodziłbym się z tobą, gdyby nie to, że na RC300 są tylko następujące parametry do konfiguracji opcji "Ochr. przed zamarz": - Temperatura zewnętrzna - Temperatura pomieszczenia - Temp. pomieszczenia i zewn. - Wył oraz druga opcja do ustawienia temperatury. Nic nie ma o temperaturze wyjścia... Dodatkowo w instrukcji do RC300 jest napisane: " Temperatura graniczna dla ochrony przed zamarzaniem (wartość graniczna temperatury zewnętrznej): W tym punkcie menu ustawia się temperaturę graniczną dla ochrony przed zamarzaniem (wartość graniczną temperatury zewnętrznej). Ustawienie to jest skuteczne tylko wówczas, gdy w menu Ochrona przed zamarz. ustawiono Temperatura zewnętrzna lub Temp. pomieszczenia i zewn.. Gdy temperatura zewnętrzna przekroczy wartość graniczną dla ochrony przed zamarzaniem o 1 K( °C) i nie występuje zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania, pompa c.o. wyłącza się. • Gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej temperatury granicznej dla ochrony przed zamarzaniem, następuje załączenie pompy c.o. " Najciekawsze jest ostatnie zdanie...
gbbsoft Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Inne pytanie: Mój piec działa non-stop. Idealnie utrzymuje stałą temperaturę 21stC. Dostarcza tyle energii ile dom traci. Ale... Co 48h (co do minuty) w historii usterek mam wpis "3F/273 Blokada czas. Przerwanie pracy - palnik i wentylator" (i prawdopodobnie piec się wtedy wyłącza na minutę). Co to znaczy, czy mam się nie przejmować? Czy piec powinien się z jaki powodów co pewien czas wyłączać? Podobno jest to blokada wentylatora przed przegrzaniem. Możliwe to?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.