Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo Eko Plus M

titotito12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temperatura zadana 52

temperatura kotła 54,7

temperatura powrotu 44,1

temperatura za zaworem 48

temperatura CWU 22

Obniżona kotła o 5 stopni 

W domu jest zimno, nie wiem jak ustawić kocioł ponieważ mam go miesiąc 

PROSZĘ O POMOC !! Ogrzewana powierzchnia wynosi 110m2 a  w piecu sa takie kalafiory, że nie spadaja do popielnika, proszę o pomoc w sprawie ustawienia temp. kotła i tych cholernych kalafiorów... kocioł nie kopci 

W załączeniu ustawienia kotła 

post-76523-0-13845400-1512913400_thumb.png

Opublikowano

Jaki nr sterownika? Jaki opał, czy ogrzewasz nowy dom i wypadałoby podać  moc kotła (typ w temacie) . Po temp. za zaworem wnioskuje, że w domu nie ma podłogówki, tylko grzejniki?

Opublikowano

W domu jest zimno, nie wiem jak ustawić kocioł ponieważ mam go miesiąc 

PROSZĘ O POMOC !! Ogrzewana powierzchnia wynosi 110m2 a  w piecu sa takie kalafiory, że nie spadaja do popielnika, proszę o pomoc w sprawie ustawienia temp. kotła i tych cholernych kalafiorów... kocioł nie kopci 

W załączeniu ustawienia kotła 

Toś wdepnął, palnik w tym kotle jest nieciekawy, robi często i gęsto kalafiory, masz ustawioną pracę w automacie, tu raczej pomoże suchy opał i mieszanie tego węgla  co masz z ekogroszkiem czeskim 50/50%, wsypujesz po pół worka do zasobnika, raz cześka, raz tego co masz, aż zasypiesz cały zasobnik.   

Na kotle podnieś temperaturę zadaną na 60*C i jedz do supermarketu po czeski ekogroszek.

Opublikowano

Witam,

Mam również kalafiory. Mieszanie brunatnego z Bartexu z kamiennym da mi jakieś wymierne korzyści?

Opublikowano

Titotito po pierwsze zrezygnuj z temperatur obniżonych takie rzeczy to nie w ogniwie. Po drugie jakie to są spieki? Twarde szkliste? Po trzecie w jakim trybie palisz(jakie ustawienia) i jakim węglem.

Opublikowano

Witam,

Mam również kalafiory. Mieszanie brunatnego z Bartexu z kamiennym da mi jakieś wymierne korzyści?

Najpierw może warto poszukać rozwiązania w ustawieniach? Czeski "zmniejszy" spiekalność paliwa ale też wpłynie na zasyfienie kotła-komina. Coś za coś.
Opublikowano

Kolego daj linka do kotła , lub odezwij sie na PW

A to że w domu zimno to nie wina kotła 

Opublikowano

A jeśłi chodzi o opał to bardzo dobrze spala sie w nim miał , ja palę od początku miałem co prawda mam oep ale palniki sa praktycznie takie same , w oepm  nie jest poprostu kwadratem tylko owal 

Opublikowano

Kocioł w 5kl ma spalać dobrze groszki a nie miały.

Opublikowano

Witam,

Powinno być lepiej.

Opublikowano

Groszki powiadasz, a kto Ci zabroni palić w nich miałem?

Opublikowano

Ogniwo = miał miał i tylko miał - najlepiej spala.

Co do zabraniania - u nas wzięli się za sprawdzanie czym kto pali - straż miejska przetrzepala wszystkie domy na dzielnicy, kto miał nieodpowiedni opał to spisywali protokół a co dalej to zobaczymy.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Groszki powiadasz, a kto Ci zabroni palić w nich miałem?

certyfikat PN EN 303-5:2012

Opublikowano

Pytanie za 100pkt. : ) Można kupić workowany miał(max 25kg)? : ) ,jestem coraz bliżej skuszenia się na palenie miałem : o ps.nie ,nie będę chciał go sam pakować do worków : )

Opublikowano

Masz jeszcze opcję kupna w "big-bagu" Pakować nie trzeba, ale trzeba mieć miejsce na postawienie palety pod dachem. Opcja tańsza niz w workach i jest bardziej suchy ( a może mniej mokry :) )  

https://pgg.pl/sklep/index/produkt/id/5%2CGreenpal+-+Ekomia%C5%82

Opublikowano

Big Bag'i znam ,skusiłbym się może ale na taki w workach max 25kg. ; )

Opublikowano

Tylko zastanowić się trzeba nad typem tego miału żeby żle nie trafić na spiekający  :D

Bib bag może i dobry ale cena ,miały to produkt odpadowy  i powinny być tanie jak to jeszcze było rok temu za chwile okaże sie że system węglowy jest najdroższy  do ogrzewania domu  :P

Opublikowano

certyfikat PN EN 303-5:2012

A gdzie tam jest napisane że w kotle 5 klasy możemy palić tylko ekogroszkiem  ?

Czyżby producenci kotłów 5 klasy , mieli te przepisy za nic i w swoich dtr dopuszczali paleniem miałem ?

Nie jeden miał jest lepszy od eko-groszku , pale obecnie miał wesoła , granulacja praktycznie jak eko-groch nie poznałbyś .

druga sprawa to ten co nie umie palić to i najlepszy węgiel mu nie pomoże  

Opublikowano

Tylko zastanowić się trzeba nad typem tego miału żeby żle nie trafić na spiekający :D

Ten z pgg jest dobry nie spieka palilem nim

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Część.Pomoge Ci ustawić Twój piec.

Nie słuchaj tych pseudo doradców z opiniami typu ale wdepnales itd!

Z tego co widzę palisz tańszym ekogroszkiemtak więc zmień w trybie automatycznym czas podawania paliwa na 3sekundy,dzięki temu ekogroszek nie będzie Ci się spiekal oraz zmień korektę dmuchawy na -4,zmniejszy to nadmuch i pozwoli na uniknięcie spiekania.Czekam na info jak chodzi.pozdr ;-)

Opublikowano

Część.Pomoge Ci ustawić Twój piec.

Nie słuchaj tych pseudo doradców z opiniami typu ale wdepnales itd!

Z tego co widzę palisz tańszym ekogroszkiemtak więc zmień w trybie automatycznym czas podawania paliwa na 3sekundy,dzięki temu ekogroszek nie będzie Ci się spiekal oraz zmień korektę dmuchawy na -4,zmniejszy to nadmuch i pozwoli na uniknięcie spiekania.Czekam na info jak chodzi.pozdr ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.