Andrzej37s Opublikowano 5 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Witam wszystkich Mam w domku (1piętro) ogrzewanie CO grawitacyjne robione wg starej szkoły. Wszystko działa bez zarzutu, ale jest to już instalacja po pierwsze przestarzała, po drugie nie ekonomiczna. I tu pojawia sie moje pytanie, czy jest jakiś sensowny sposób na modernizacje ogrzewania na pietrze? Mam tu na myśli odcięcie starej instalacji stalowej i zastąpienie jej nowa miedzianą. Dotyczy to na chwile obecną tylko piętra, parter zostałby jeszcze przez jakiś czas na starej stalowej. Czyli w jednej instalacji byłyby dwie rożne :) parter i piwnica stal, a piętro w miedzi. Dodam jeszcze ze piec jest w miarę nowy opalany miałem z pompa obiegową w instalacji otwartej(pod dachem jest naczynie wzbiorcze). Proszę was o fachowa poradę,dzieki
KubaSko Opublikowano 5 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Spokojnie możesz to połączyć, z ocynku w starej instalacji już pewnie nic nie zostało, poza tym rury pokryły się ochronnym nalotem. Z tym że musisz mieć zawory regulacyjne na grzejnikach na dole i na górze bo jak na górze dasz rury miedziane to będziesz miał problem ze zrównoważeniem tego wszystkiego, o grzejnikach nic nie piszesz jakie są na dole a jakie dajesz na górze
shogunzlasa Opublikowano 5 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Nie przepadam za miedzią po domu, tylko że pewnie rurki na wierzchu i grzejniki szeregowo...Jak powyżej - grunt to regulacja hydrauliczna układu.
ayo007 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Przerabiałem już częściowo ten temat co Ty i nie ma żadnego problemu, nawet chodzi mi to na grawitacji lepiej niż przy obiegu wspomaganym pompą...regulacja hydrauliczna niezbędna, wymagane kryzowanie grzejników...ogólnie temat do ogarnięcia..
Andrzej37s Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Właśnie o to chodzi by przy okazji remontu generalnego piętra pochować wszystkie rurki w ścianie. Padło na miedz(ale nie koniecznie)Decyzja jeszcze nie zapadła :) Jeżeli chodzi o grzejniki na dole są płytowe(panele),ze starymi zaworami,a na piętro też są przewidziane panelowe PURMO. Moje obawy to głownie to czy ciepło dotrze do grzejników na piętrze ze względu na zmniejszony przekrój rur, i poprowadzenie ich bez utrzymania zasad ogrzewania grawitacyjnego(spadki, nachylenia itp)
shogunzlasa Opublikowano 6 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Nie wsadziłbym nigdy lutowanej miedzi w ścianę - dla mnie tylko jednolity kawał rur - albo pex w jednym kawałku bez łączeń (te tylko na wierzchu - np rozdzielacz) albo zgrzewane PP stabi (to jak dobrze zgrzejesz to jest na wieki).Masz pompę - pozostanie wyregulować układ.
ayo007 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Podstawowa sprawa to założenie zaworów termostatycznych najlepiej z nastawą wstępną na wszystkie grzejniki, a jeśli nie to choćby odcinające aby móc przeprowadzać regulację hydrauliczną układu...jeśli tego nie zrobisz będziesz dziesiątki razy spuszczał wodę, a i tak je będziesz musiał założyć bo nie wyregulujesz układu... Wyżej o tym wspominał kol. KubaSko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.