Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grundfos Alpha2 L 25-60-180 Jaki Bieg Ustawić

pawel1994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to śmieszne pytanie, ale czy pompa chodzi i czy odpowietrzona? Pętle również odpowietrzone? Bo woda chyba w nich jest? ;)

Opublikowano

Mowa i pompie na ścianie? Tam brakuje chyba ZZ na powrocie z powrotu. Narysowałbys jakiś schemat.

Może więcej zdjęć żeby było dokładnie widać jak te rurki podłączone sa.

Piszesz ze instalacja była uruchamiana. Kiedy? Grzało to? Czy to dopiero początek przygody?

Opublikowano
49 minut temu, pastor napisał:

Zaraz się okaże ze pompa id czego innego jest

Pompa jak pompa, ale TZM może być 35-60C ;) 

Daj no kolego zbliżenie tego zaworu mieszającego przed pompą.

Opublikowano
12 minut temu, nawro10 napisał:

Była uruchamiana. Natomiast rotametry zawsze tak wyglądały w sensie wykazywaly 0.

A przynajmniej rury do rozdzielacza i same rozdzielacze ciepłe masz?

Na czym polegało to "uruchomienie"?

Opublikowano

No właśnie miałem dopisać, że nawet, gdyby TZM był niewłaściwy, to pompa powinna samym obiegiem w pętlach kręcić.

Jeszcze mi cos do głowy przyszło, że mogą być zamienione podłączenia zasilanie/powrót do belek.

Opublikowano

Moim zdaniem druga od CWU, trzecia to kotłowa.

Jeszcze jedno: zawór zwrotny za pompą we właściwym kierunku jest? Ile watów pokazuje pompa?

Opublikowano

Rury do rozdzielacza mam ciepłe. Uruchomienie było takie że hydraulik wszystko ogarniał. Pięć grzeje też wodę w bojlerze i w lecie było ok. W okresie grzewczym nie grało wszystkich pomieszczeń. W zeszły piątek był u nas hydraulik i odpowietrzał podlogowke w całym domu lecz po tym zabiegu juz praktycznie nigdzie nie grzeje :) 

Opublikowano

Jeszcze jedno mi się nie podoba: powroty. Za pompą kotłową nie ma ZZ ( oreszcie nie wspominam) do obiegu kotłowego wpięty jest najprawdopodobniej powrót z podłogówki. Pompa kotłowa LFP ciśnie z zasilania w powrót podłogi i do powrotu kotła. Tam jest "zonk"? Tym bardziej, że nie ma zwrotnego na powrocie z podłogi.

PS: Jeszcze jedno mi się nasuneło, patrząc na zdjecie. Nie powinno sie spinać razem przewodów zasilających z przewodami sygnałowymi i od czujników.

rura.png.b4ccf235d27e9697abe901da31b90527.png

Opublikowano

Jeżeli rury podłogówki są ciepłe przy rozdzielaczu to są zapowietrzone lub są za duże opory hydrauliczne 

Możliwe też że są zamienione rury  na rozdzielaczach - na odległość i takie skromne opisy to tylko tyle

Natomiast z tych zdjęć nic nie wynika po za tym że te na podłogówkę są za cienkie

Opublikowano

Wynika też to, o czym wspomniałem, że powrót podłogówki podłączony jest do obiegu pompy kotłowej. Jest tam jeszcze jeden trójnik po drodze. Czyżby do naczynia przeponowego?

To, że  rury za cienkie dla dwóch rozdzielaczy to tez fakt. TZM jest 3/4"?

Opublikowano

Z rysowaniem to nie ma sensu bo nawet nie wiem jak miałbym to wsyztsko narysować :) niżej daje zdjęcia po kolei jak to jest podłączone wszystko. Mam pytanie czy ewentualnie można zmienić rurę na grubszą? I czy jest to bardzo trudne do zrobienia ewentualnie. 

IMG_20190108_161550.jpg

IMG_20190108_161559.jpg

IMG_20190108_161619.jpg

IMG_20190108_161629.jpg

IMG_20190108_161638.jpg

IMG_20190108_161648.jpg

IMG_20190108_161655.jpg

IMG_20190108_161659.jpg

IMG_20190108_161708.jpg

IMG_20190108_161719.jpg

Opublikowano

Wyjaśnił sie ten dodatkowy trójnik :) Jest do napełniania instalacji.

Na początek wyłącz pompę kotłową, czyli tą niebieską LFP za kotłem oraz zakręć zawór z czerwonym pokrętłem nad nią.

Sprawdż, czy zawór zwrotny nad pompą podłogówki ma strzałkę do góry. Jeśli tak, to który rozdzielacz się rozgrzewa-górny. Sprawdż też filtr przed pompą podłogówki, czy jest czysty.

W ostateczności wyłącz jeszcze pompę CWU  oraz zamknij zawór przed lub za nią. Są zwrotne wprawdzie, ale dla pewności....

Opublikowano

Ja za Ciebie instrukcji obsługi sterownika kotła nie przeczytam :)

Opublikowano

Łooooo *** mi musisz jak dziecku mówić :) nie zorientowałem się że można to na sterownikach w kotle zrobić. Jak to zrobię to wtedy jakie następne kroki? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.