Skocz do zawartości
IGNOROWANY

K1Prv4 Defro Komfort Eko Pz 30Kw

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powrót z podłogi rozumiem że również wpięty został w powrót do 4d? A pompą kotłową też montowałes na powrocie z 4d do kotła??

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Może problem tkwi w tym ,że z racji termostatów na grzejnikach nie powinno być zaworu 3d tylko temp z kotła na grzejniki + oddzielnie podłogówka na 3d + pompa kotłowa ?

W obecnej sytuacji przy termostatach sam nie wiem czy puszczać z zaworu 45 czy 55 stopni , jak to ustawić ,gdzie szukać problemu spalania i pracy instalacji .

Opublikowano

Ja jak u siebie na tą chwilę mam tak ( patrząc od kotła) naczynie przelewowe, odejście na cwu potem 4d, odejście na podłogę i pompa na c.o. Powrót: C.O. razem z podłogą do 4d(zawór ustawiony cały czas na 5) następnie z 4d poprzez pompę kotłową do głównego powrotu gdzie dochodzi jeszcze cwu. U mnie jest w rozdzielaczu od c.o. zrobiony taki baypass żeby woda miała obieg gdy zawory zamkną się na grzejnikach. W te chłodne dni zasilanie 62 powrót 58-60. Na wiosnę pozbędę się tego 4d bo będę montował sprzęgło zostanie tylko 3d na podłogę z siłownikiem. A może gdy czas weekendami pozwoli to szybciej skończę sprzęgło i coś może się wcześniej zrobi.

Opublikowano

Przy sprzęgle trzeba jakoś równoważyć pompy na wyjściu , dawać dalej zwrotne . Kupujesz gotowe czy ktoś robi z nierdzewki ?

Też nad tym myślałem pewnie ustabilizuje prace kotła .

Opublikowano

Robię sam według projektu kolegów z forum. To będzie taki sprzęgło rozdzielacz.

Opublikowano

Odpowie ktos czy przy termostatach na grzejnikach zbędni mi zawór 4d czy na przyszłość całkowicie się go pozbyć ?

Ewentualnie jak w tej chiwli grzać 4d pootwierać termostaty na maximum i puszczać 45/50 stopni , bo przy ustawieniu 3 na głowicy 21 stopni jest uczucie zimna w pomieszczeniu .

Opublikowano

Przy termostatach teoretycznie może to chodzić bez 4d z tym że musi byc otwarty jeden grzejnik na max cały czas bo zagotujesz wodę w kotle. przy kotłach na paliwo stałe ciężko wyeliminować 4d. Nawet w DTR-ach jest podane że albo sprzęgło albo zawór 4d aby zachować jakiś tam obieg i nie ugotować kotła. Jeśli za zimno w pokojach i grzejniki nie dają rady to podkręć na 6 zawór. Albo mocniej rozkręca grzejniki. 21 nie dla każdego jest komfortowe.

Opublikowano

Jak będzie sprzęgło to wtedy wyjście podłogi z 3d na siłowniku oraz grzejniki bez zaworu wtedy by tak mogło być .

Aktualnie kocioł 30kw ,ale chyba będę zmieniał na 15kw ,ale do takiej mocy sprzęgło to nie będzie przerost formy nad treścią ?

Opublikowano

Dokładnie tak. Najważniejsze aby kocioł miał cały czas odbiór ciepła. Na gazie i pellecie jest prościej bo następuje szybkie wygaszenie i brak wzrostu temperatury. Kocioł można porównać do podłogówki ma sporą bezwładność. Ja mam w tej chwili 4d na C.O. i 3d na podłogę sterowany siłownikiem ale nadal są spore wąchanie temp na kotle i nie ma tej rownowagi. A zrobienie sprzęgła nic mnie nie kosztuje więc czemu nie spróbować?

Opublikowano

Dla mnie już są to koszty bo samo przepięcie 3d za 4d mnie trochę wyniosło , hydraulik + części .

Ale to może w przyszłości . Testuję jeszcze jak kocioł działa z danym deflektorem . Posiadam jeden większy ceramiczny zawieszony ok. 15-20cm nad palnikiem oraz mniejszy żeliwny który wisi ze 35-40cm nad palnikiem ten był oryginalnie z kotłem . Wrócę do domu to wstawię wykres bo na nim widać zmianę , może dowiem się na który lepiej zostawić.

Opublikowano

Problemow po przeróbkach ciąg dalszy ,

czy to wina braku zaworu zwrotnego za pompa podłogówki , ze na Max biegu rotametry maja 1,5l/s ? Pompa 25-4 , na CO pompa 25-6 jak były oddzielne układy to 25-4 na drugim biegu uzyskiwała przepływ 2l/s zwrotny podłogówki założony na powrocie do powrotu obiegu CO zgodnie z zaleceniami i schematem załączonym w temacie . 

Opublikowano

Ja na podlodze mam zz na powrocie bo wcześniej był za pompą. Podłoga za zaworem 4d. c.o. i podłoga pompy LFP Empira 25/60 gdzie c.o. idzie na autoadapt, a podłoga idzie na 2biegu i przepływ jest do 2l/min. Na pierwszym biegu było tylko 0,5l/min.

Opublikowano

Tak naturalnie są czyste , może to normalne ,że gdy obieg był oddzielny to pompa potrafiła wytworzyć większy przepływ . Najwyżej zostawię 3 bieg 1,5l/s chyba wystarczy do działania . lechumb ,a masz tak ,że gdy wyłączysz pompę podłogową ,a chodzi CO to musisz dodatkowo zawór przed pompą podłogową zamknąć , ponieważ ciepła woda przepływa przez 3d oraz pompe . Bo ja tak muszę robić ,ale to właśnie objawy braku zwrotnego na zasilaniu pompy ?

Opublikowano

Takiego czegoś jak opisujesz to nie mam. Pompa podłogowa u mnie chodzi cały czas bez cyklicznego wl/wył bo to nie zdaje egzaminu przy dużej bezwładności podłogi. A myślę że gdyby coś takiego się nawet powstało to przy oporze pompy i zaworu nie wytworzy się aż takie ciśnienie wody żeby ruszyć podłogówkę. A zz ma być przy podłodze na powrocie. Na zasilaniu i tak ci nic nie da bo strumien wody i tak jest w tym samym kierunku.

Opublikowano

Od montażu mam problem z piecem czy to z instalacja ten drugi temat praktycznie jest zrobiony dużo osób mi pomogło ,ale nie do końca wiem czy piec pracuje prawidłowo . Co może być oznaka tak zasyfionego wymiennika jak na zdjęciu które ukazałem w temacie , codziennie czyszczę kocioł z sadzy temperatura zadana trzymana prawidłowa 65 stopni powrót ok. 50-55 w zależności od zadanej 4d . Pale w dwustanie  bartex gold 5 sek /30 sek nastawy dmuchawa na 10% żeby tak nie spiekalo. Spalanie tez jest duże bo 50kg doba przy temp obecnych codziennie wyrzucana szuflada z opałem . Czy to oznaki za dużego kotła ?

Moze zmiana na mniejszy w przyszłym sezonie cos pomoże ? Stara iskrę miałem 35kw na piecu 50st 15 lat służyła spalanie mniejsze , a z tym defro same kłopoty jak nie z piecem to palnikiem i opałem .

Opublikowano

Niestety ale i sterownik może powodować zanikanie opału jak pracujesz w pid może spróbuj palić w dwustanie miałem do czynienia z tym sterownikiem leży już na półce

Opublikowano

Na zdjeciu widać, że właśnie sterownik pracuje w  nastawach recznych. I widać stoi w podtrzymaniu generując sądzę.

Ja jestem za uaktywnieniem PID i poczekać aż się ustabilizuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.