Skocz do zawartości
IGNOROWANY

K1Prv4 Defro Komfort Eko Pz 30Kw

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://zapodaj.net/b01894d94ec60.jpg.html

https://zapodaj.net/e6260e3cc4ba4.jpg.html

Obecnie tak to wygląda , zmniejszyłem moc ,ponieważ na 50-80% kocioł wchodził w nadzór i temperatura dochodziła do 78 stopni . Moja uwaga też jest do tego ,że przy ochronie powrotu 50+ mam niska temperature zaworu na dom gdy wzrośnie do 35 stopni to automatycznie powrót leci na 45 i od nowa ochrona się załącza . Co na to poradzić ?

Dzięki pomocy użytkownika 161os037 udało mi się bazowo wprowadzić ustawienia oraz zapoznać że sterownikiem , spalanie powoli spada. Wielkie dzięki!

Opublikowano

PID ze zdjęcia bardzo ładnie chodzi.

Jakie to ustawienia?

Tylko pytanie...: Czy w domu ciepło?

Pytam nie przez złośliwość tylko piszesz, że na dom (grzejniki rozumiem? chyba że to podłogówka - tylko po co ustawiać wtedy zadaną 50C na podłogówke?) nie puszczacz więcej jak 35C a na zdjęciu jest 25C - Troche to za mało przy Twoim budynku...

Opublikowano

tak to wartość na CO grzejniki mało też moim zdaniem ,ale więcej nie puszcza bo trzyma ochrona powrotu , dlatego pytanie nastaje co trzeba zrobić ,aby zachować ową temp. powrotu oraz zwiększyła się temperatura zaworu . Pompa na cwu zalączona cały czas przez mały obieg dobija powrót bo przy cyklicznej pracy niestety na powrocie temp. mniejsza o 10-15.

Widok wysokości płomienia (nadmuch)

https://zapodaj.net/e47e90aa81307.jpg.html

Opublikowano

Przestaw zawor 4d na reczny i ustaw go tak aby temperatura na powrocie byla np. 45 przy pracującej pompie cwu czały czas.

Cały process stabilizacji (ustawienia zaworu recznie) nie powinien ci zając więcej jak pół godziny. Zobaczymy ile wtedy ciepła wyjdzie na grzejniki...

Opublikowano

https://zapodaj.net/b01894d94ec60.jpg.html

https://zapodaj.net/e6260e3cc4ba4.jpg.html

Obecnie tak to wygląda , zmniejszyłem moc ,ponieważ na 50-80% kocioł wchodził w nadzór i temperatura dochodziła do 78 stopni . Moja uwaga też jest do tego ,że przy ochronie powrotu 50+ mam niska temperature zaworu na dom gdy wzrośnie do 35 stopni to automatycznie powrót leci na 45 i od nowa ochrona się załącza . Co na to poradzić ?

Dzięki pomocy użytkownika 161os037 udało mi się bazowo wprowadzić ustawienia oraz zapoznać że sterownikiem , spalanie powoli spada. Wielkie dzięki!

Adam , cieszę się że choć trochę mogłem pomóc ...spróbuj jeszcze obniżyć deflektor nad palnikiem , tak aby ten płomień delikatnie o niego się "rozbijał".Pozdrawiam Rafał

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obecne ustawienia :

https://zapodaj.net/98a9b1657e652.jpg.html

Mam pytanie czy taka temperatura zaworu na co może być czy lepiej dać na 50+ stopni ? W domu mam grzejniki na termostatach ustawione 23-25 stopni to nie ma komfortu cieplnego może poodkrecac wszystkie termostatu na max i niech 4d puszczą taka temperature na obieg ?

Opublikowano

Adam widzę na sterowniku , że nie masz załączonej pogodówki. Tak jak Ci mówiłem , ja mam załączoną pogodówke i siłownik zaworów 4D sam sobie steruje temp na CO . Termostaty na grzejnikach mam otwarte ma max. i jest w domu 22-23 °C...A na noc aby nie było za ciepło skrencam termostaty na 3 lub 2 i wtedy temp jest około 20°C , do spania ok.dee57f6716f8dff036769b9f09e5e07a.jpg

Opublikowano

Obecne ustawienia :

https://zapodaj.net/98a9b1657e652.jpg.html

Mam pytanie czy taka temperatura zaworu na co może być czy lepiej dać na 50+ stopni ? W domu mam grzejniki na termostatach ustawione 23-25 stopni to nie ma komfortu cieplnego może poodkrecac wszystkie termostatu na max i niech 4d puszczą taka temperature na obieg ?

Adam widzę na sterowniku , że nie masz załączonej pogodówki. Tak jak Ci mówiłem , ja mam załączoną pogodówke i siłownik zaworów 4D sam sobie steruje temp na CO . Termostaty na grzejnikach mam otwarte ma max. i jest w domu 22-23 °C...A na noc aby nie było za ciepło skrencam termostaty na 3 lub 2 i wtedy temp jest około 20°C , do spania ok.21c532013b739a1afbe13b7a1d58f299.jpg

Opublikowano

i co 2 razy na dobę latasz i termostaty grzejnikowe przestawiasz?

to może odrazu ustawić termostaty na odpowiednią temperaturę i pozwolić aby kocioł trzymał zadaną temperaturę

bo po co automatyka jak ręcznie i tak ustawiasz?

Opublikowano

Musiałem wyłączyć pogodówkę bo już przy 0 stopni była zadana 50 i jak osiągnął ją zawór to powrót był mocno wystudzony i kolidowało to z ochroną kotła ,a gdy teraz na stałe mam ustawione 45-47 stopni to powrót trzyma ładne 50-52 więc jest swego rodzaju równowaga. Co do termostatów mam poustawiane większość na 4 co odpowiada 24 stopni lecz jak mówie przebywając w domu mam wrażenie chłodu i nie wiem czy lepiej nie odkręcić ich na max stąd też było moje pytanie czy aktualnie zadana temp. zaworu jest odpowiednia na instalacje CO .? Tak instalator zrobił instalacje i już ponoć gdy są termostaty to nie potrzeba 4d ,ale to już po temacie i nie chce tego poruszać

Opublikowano

ja ma wszytkie wyrególowane odpowiednio do każdego pomieszczenia w jednym na 4 w innym na 2 zależy jak dobrane grzejniki i jakie pomieszczenie 

a kocioł ma utrzymać 65 i to robi czasem w nadzór wpada ale na ogół utrzymuje na kominie między 70 a 120

dodam niemam pogodówki podłogówki 3   4 drożnych powrót bajpasem z termostatem chroniony i wacha się między 50 a 59 

Opublikowano

i co 2 razy na dobę latasz i termostaty grzejnikowe przestawiasz?

to może odrazu ustawić termostaty na odpowiednią temperaturę i pozwolić aby kocioł trzymał zadaną temperaturę

bo po co automatyka jak ręcznie i tak ustawiasz?

A co w tym złego?...lubię jak w dzień jest około 24°C a do spania jest około 20°C więc w czym problem skręcić grzejnik z 4 na 2 np. A automatyka bardzo dobrze z pogodówką u mnie działa i kocioł cały czas trzyma żądaną 65 °C. Skoro u Ciebie wszystko działa bez automatyki i jesteś zadowolony to super , tylko się cieszyć ...A skoro Ty lubisz stała temperaturę przez całą dobę to ok...ja wolę spać w chłodniejszym pokój

616a937c16bfe0f36df84451ee841b4e.jpg

Opublikowano

Myślę ,że temat można zamknąć ogólnie pid sie normuje przy 67 zadanych trzyma powrot i CO na 50 stopni . Myślę ,że przy mrozach powoli nadchodzących delikatna korekta ewentualnie moc kotła % wystarczy do stabilnej pracy.

Opublikowano

To ja się wtrącę i poproszę o niezamykanie :)

Problem mam podobny: kocioł Defro Komfort Eko PZ 30kW, sterownik K1Pv4 PZ.

Dom lata 70. Wymienione okna, ocieplony dach. Do ogrzania 320 m2.

Spalanie  na poziome 60kg-80kg/dobę i spieki okrutne. Palę ekogroszkiem z Marcela. Wcześniej paliłem zasypowcem 50kW (tym samym ekogroszkiem) i przy obecnych temp. spalałem ok. 30-40 kg na dobę.

Instalacja: prawie wszystko stare (rury, piony, grzejniki żeberka żeliwne i trochę fawirów - w firmie), tylko przy okazji remontu dołożone ok. 5m2 podłogówki w łazience bez oddzielnego obiegu i sterowania - wpięta w obieg domowy. Zawór 4D bez siłownika. Nie wszystkie grzejniki w domu mają termostaty - mieszka również starsza osoba i hydraulik odradził, bo będzie cały czas kręciła i będzie jeszcze gorzej. Regulacja temp w domu polega na ustawieniu zaworu 4D (ile ma puścić na dom). Brak CWU, tylko CO.

Korekty nadmuchu niewiele dawały. Korekty mocy kotła w zakresie 80%-110% również prawie nic. Temperatura na kotle faluje w zakresie od -7 do +3 względem zadanej: 65st. Palenie z PID-em. Jak spadnie do 57-58 cm to jest ew. zapadnięty kopczyk w palniku. Sadzy w kotle nie ma, jest tylko trochę pyłu, który raz na dwa tygodnie zmiotę i wybiorę.

Miało być lepiej, wygodniej, a wychodzi drożej i prawej tyle samo roboty. Codziennie dwa, 10-litrowe wiadra popiołu, co 1,5-2 dni zasyp paliwa. Przy zasypowcu, codzienne rozpalanie, to fakt, ale za połowę ceny. Teraz też codziennie w kotłowni. Co to będzie, jak -10 będzie na dworze? Już się boję. Ktoś, coś? Z góry dziękuję za pomoc.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Sezon się powoli zaczyna , a mój problem nadal trwa , obecne temperatury ok.10 stopni spalanie około 50kg groszku na dobę na piecu 60 stopni zawór 4d 45 stopni temperatura spalin 120-150 stopni , temp powrotu 47st.

Gdzieś  wyczytałem ,ze może poprawić się spalanie podwyższając temperaturę kotła do 70-75 stopni ? Nie wiem ile w tym prawdy co to da , ale spróbowałem temperatura powrotu skoczyła do 57st. I piec dłużej w podtrzymaniu .

Testuje groszki bartex gold 28-30j oraz retopal około 24-26j na obu powstają spieki jak to na palniku Ekoenergii , ale nie wiem czemu mocniejszy bartex jakby się szybciej znikał z podajnika.

Prosze o jakieś porady względem pieca boje się nadejścia ujemnych temperatur .Piec w ustawieniach 10s pod 55s przerwa nadmuch 15 st , nie wiem w która stronę iść z korektami jakie mieć odniesienie .

pozdrawiam .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nastąpił mały problem dzwoniłem na infolinie techa nie umieją pomoc / może sterownik uszkodzony mianowicie gdy piec osiągnie zadana wchodzi normalnie w podtrzymanie i wystarczy ,ze pójdzie jeden stopień w górę z 65 na 66 i zawór otwiera się na 100% pomimo ,ze zrealizowana jest zadana zaworu a na powrocie woda 60 stopni  ? Co to może być ustawienia fabryczne nie pomagają oraz wyłączenie zasilania ? temp zadana 65 stopni ustawiony zawór 4d zadana 45 włączona funkcja ochrony powrotu na 65 stopni pompa kotlowa załączona ustawiona max temp powrotu 65 stopni . 

Opublikowano

Zawor pewnie sie otwiera bo chce wygonic temperature przeciagnieta z pieca i tak to dziala jak sie.nie myle.A kolego wszystkie czujniki masz we wlasciwym miejscu pomatowane na rurkach?

Opublikowano

Też myśle ,że to jest na zasadzie wygonienia temperatury na instalacje ,ale nie wiem dlaczego tak i jak to wyłączyć ? Przy zadanej 60 jak wchodziło na 61-62 nic takiego nie było , a jak zadana na 65 i wskoczy na 66 to się tak dzieje ?

Czujniki prawidłowo zamontowane temp zaworu za pompą na rurze CO , a czujnik powrotu na powrocie do kotła .

Dziś sprawdziłem po wyłączeniu ochrony powrotu zawór się już nie otworzył , dziwne bo zawór max.temp ma ustawioną na 65 stopni ,a pompa kotłowa jak tłoczyła to w zakresie 55-60 więc nie było przekraczane.

Chyba ,że po prostu realizacja zadanej na instalacje oraz włączona ochrona powrotu nie może być załączona w sterowniku i tego nie realizuje mimo spełniania temp zadanych ?

Opublikowano

Witaj

A jak masz ustawiony sterownik? Chodzi mi o tryb pracy. Czy nie jest przypadkiem uaktywniony "ogrzewanie domu"? I moim skromnym zdaniem  zmniejsz nastawe temp. pwrotu z 65° na 50°/55°. Bo tak zrozumiałem, że masz tak ustawioną.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ustawione sa pompy rownolegle , od cwu rzadko się załącza pilnuje ją czujnik w zasobniku . Co do temp powrotu , przy zadanych 65 to na powrocie 55 stopni szybko osiąga i pompą się wyłącza ,a chyba w kotłowej o to chodzi ,żeby tłoczyła cały czas dlatego podniesiona tak wysoko. Bo jeżeli pompa się wyłączy to nie ma przepływu na powrocie dobrze myśle ,a powinien być cały czas?

Opublikowano

No tak, ale jak jest ochrona aktywna powrotu i tak wysoka zadana to sterownik będzie zawsze dążył do ogrzania powrotu. Potem będzie starał się ogrzać dom.

Opublikowano

Tak , będzie dążył do zadanej cały czas ,ale jeżeli pompa stanie to blokuje przepływ wody na powrocie to dobrze czy nie ? Chyba przepływ musi być cały czas z tego co wiem . Niemniej to nie jest powód mojego problemu , serwis tech nie potrafi pomóc nie wiem co to może być w ustawieniach nigdzie nie ma jakieś opcji ,a to przecież normalne ,że po osiągnięciu zadanej temp w podtrzymaniu skoczy o ten 1-2 stopnie więcej .

Opublikowano
Godzinę temu, adamu napisał:

Tak , będzie dążył do zadanej cały czas ,ale jeżeli pompa stanie to blokuje przepływ wody na powrocie to dobrze czy nie ? Chyba przepływ musi być cały czas z tego co wiem . Niemniej to nie jest powód mojego problemu , serwis tech nie potrafi pomóc nie wiem co to może być w ustawieniach nigdzie nie ma jakieś opcji ,a to przecież normalne ,że po osiągnięciu zadanej temp w podtrzymaniu skoczy o ten 1-2 stopnie więcej .

Ja u siebie mam dwa takie ustawienia pomp ( inny stetownik, ale też tech APC3) Pompa przewałowa i tam ustawiasz start tej pompy i temp. powrotu do której ma chodzić pompa. Oraz pompa krotkiego obiegu i tu ustawiasz tylko start tej pompy, a ona pracuje cały czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.