Oberman Opublikowano 23 Listopada 2017 #1 Opublikowano 23 Listopada 2017 Witam do dzis zastanawialem sie nad piecem peletowym gdyz dostalem 2 razy odmowe z gazowni az do dzis ze jednak mnie podlacza. I tu teraz moje pytanie caly dom podlogowka rozdzielacze z rotametrami juz wykonanne plus zasilanie i powrot podciagniete do kotlowni Jaki piec zastosowac i osprzet do niego zapotrzebowanie domu 10000kwh co plus cwu
Gość mak Opublikowano 23 Listopada 2017 #2 Opublikowano 23 Listopada 2017 Skąpo tych informacji przekazałeś! Ile tych rozdzielaczy, ile pętli podłogówki, czy ma być jeden obieg grzewczy czy kilka, jak sterowany ma być kocioł , jak chcesz sterować temperaturą w pomieszczeniach, jak chcesz podgrzewać cwu...........? Jakieś wymagania masz i wiesz do tego jak zbudowano to co już masz, czyli musisz podzielić się tymi informacjami.
Oberman Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 23 Listopada 2017 Rozdzielacze sa dwa parter i pietro Petli 7 parter 8 pietro Moze byc jeden obieg Grzanie cwu zasobnik Temp 22stp. Co jeszcze potrzeba??
Oberman Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 23 Listopada 2017 Dom 120m2 Sciana 25cm styropian 20 Podloga 15 Strych 25 styropian strop lany
esselite Opublikowano 23 Listopada 2017 #5 Opublikowano 23 Listopada 2017 Ja bym do tego bezpośrednio piec podłączyl i niech pompa pieca to zasila. Piec 2-funkcyjny z jakimś małym zasobnikiem ok. 50l. Sterownik w salonie i czujka na zewnątrz. Tylko szerokie rury zasilające do rozdzielaczy niech idą.
marwol Opublikowano 23 Listopada 2017 #6 Opublikowano 23 Listopada 2017 Wrzuć zdjęcia tych rozdzielaczy, bo pewnie masz złe.
slavko18v Opublikowano 23 Listopada 2017 #7 Opublikowano 23 Listopada 2017 Ja mam podobnie.. Musisz mieć dodatkowa pompę żeby Ci to pchnela bo ta w gazowym nie da rady :) p.s mam 133m 15kw jednofunkcyjny z zapasem nie ma co robić :)
Oberman Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 23 Listopada 2017 Fotki moge wrzucic w przyszlym tygodniu dopiero bo jestem w delegacji Rury zasilajace 35mm miedz Zwykla belka z rotametrami na zasilaniu nic więcej A co do pieca to szukac kondensata czy zwylkego?? Cos tak wyglada ten rozdzielacz
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2017 #9 Opublikowano 23 Listopada 2017 Oczywiście że kondensata z możliwością sterowania pogodowego.Raczej przy 15tu pętlach będzie potrzebne sprzęgło i za nim mocniejsza pompa od kotłowej. Ponadto trzeba czujnik zewnętrzy aby móc sterować pogodowo czyli należy poprowadzić kabelek od kotła najlepiej na zachodnią ścianę budynku(chyba że wersja bezprzewodowa,-droższa) Co do CWU to jeżeli punkty poboru są blisko to kocioł dwufunkcyjny a jeżeli oddalone to jednofunkcyjny z zasobnikiem. I wywal z belki powrotnej odpowietrznik automatyczny i zastąp go ręcznym. Rura Cu 35 OK tzn ta średnica do rozgałęzienia na rozdzielacze
Oberman Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #10 Opublikowano 23 Listopada 2017 Kable pod czujniki pogodowe mam Pobory od 8 do 10 m Przygotowywane bylo pod pelet nawet z kolega odpowietrznikiem pisalem Ale pojawil sie gaz wiec sie nie zastanawiam A to ma znaczenie jaki odpowietrznik reczny czy automatyczny?? Tylko z czystej ciekawosci pytam
Oberman Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 23 Listopada 2017 W projekcie byl piec 16 kw jednofunkcyjny zwykly
odpowietrznik Opublikowano 24 Listopada 2017 #12 Opublikowano 24 Listopada 2017 Kable pod czujniki pogodowe mam Pobory od 8 do 10 m Przygotowywane bylo pod pelet nawet z kolega odpowietrznikiem pisalem Ale pojawil sie gaz wiec sie nie zastanawiam A to ma znaczenie jaki odpowietrznik reczny czy automatyczny?? Tylko z czystej ciekawosci pytam Niniejszym zaspakajam czystą ciekawość kolegi)Przy automatycznym pompa może zasysać powietrze z powrotu(chyba zeby go nie wymieniać ale musi być cały czas zakręcony-kapturek na nim)
Oberman Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 24 Listopada 2017 Dzieki za zaspokojenie ciekawosci A mozecie jakies piece polecic ??
odpowietrznik Opublikowano 24 Listopada 2017 #14 Opublikowano 24 Listopada 2017 W twoim przypadku przy wyborze kotła jako priorytet skupiłbym się na bezawaryjności i dostępie do serwisu ponieważ masz tylko jeden obieg grzewczy to obsłuży go prawie każdy kociołek, nie jest tu potrzebna rozbudowana automatyka która sporo kosztuje.Żeby tylko miał sterowanie pogodowe
Oberman Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 24 Listopada 2017 Aha to fajnie a cwu??
sambor Opublikowano 24 Listopada 2017 #16 Opublikowano 24 Listopada 2017 Kocioł gazowy ma przeważnie osobne wyjście grzania CW, czyli potrzebujesz tylko bojlera.
esselite Opublikowano 24 Listopada 2017 #17 Opublikowano 24 Listopada 2017 Ja bym jeszcze dodał do pieca, żeby spełniał kryterium niskiej mocy minimalnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.