Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gaz Plus Podlogowka Jak To Poskladac

Oberman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam do dzis zastanawialem sie nad piecem peletowym gdyz dostalem 2 razy odmowe z gazowni az do dzis ze jednak mnie podlacza.

I tu teraz moje pytanie caly dom podlogowka rozdzielacze z rotametrami juz wykonanne plus zasilanie i powrot podciagniete do kotlowni

Jaki piec zastosowac i osprzet do niego zapotrzebowanie domu 10000kwh co plus cwu

Opublikowano

Skąpo tych informacji przekazałeś!  Ile tych rozdzielaczy, ile pętli podłogówki, czy ma być jeden obieg grzewczy czy kilka, jak sterowany ma być kocioł , jak chcesz sterować temperaturą w pomieszczeniach, jak chcesz podgrzewać cwu...........? Jakieś wymagania masz i wiesz do tego jak zbudowano to co już masz, czyli musisz podzielić się tymi informacjami.

Opublikowano

Rozdzielacze sa dwa parter i pietro

Petli 7 parter

8 pietro

Moze byc jeden obieg

Grzanie cwu zasobnik

Temp 22stp.

Co jeszcze potrzeba??

Opublikowano

Ja bym do tego bezpośrednio piec podłączyl i niech pompa pieca to zasila. Piec 2-funkcyjny z jakimś małym zasobnikiem ok. 50l. Sterownik w salonie i czujka na zewnątrz. Tylko szerokie rury zasilające do rozdzielaczy niech idą.

Opublikowano

Fotki moge wrzucic w przyszlym tygodniu dopiero bo jestem w delegacji

Rury zasilajace 35mm miedz

Zwykla belka z rotametrami na zasilaniu nic więcej

A co do pieca to szukac kondensata czy zwylkego??

Cos tak wyglada ten rozdzielacz

post-73794-0-96899800-1511473124_thumb.jpeg

Opublikowano

Oczywiście że kondensata z możliwością sterowania pogodowego.Raczej przy 15tu pętlach będzie potrzebne sprzęgło i za nim mocniejsza pompa od kotłowej.

Ponadto trzeba czujnik zewnętrzy aby móc sterować pogodowo czyli należy poprowadzić kabelek od kotła najlepiej na zachodnią ścianę budynku(chyba że wersja bezprzewodowa,-droższa)

Co do CWU to jeżeli punkty poboru są blisko to kocioł dwufunkcyjny a jeżeli oddalone to jednofunkcyjny z zasobnikiem.

I wywal z belki powrotnej odpowietrznik automatyczny i zastąp go ręcznym.

Rura Cu 35 OK tzn ta średnica do rozgałęzienia na rozdzielacze 

Opublikowano

Kable pod czujniki pogodowe mam

Pobory od 8 do 10 m

Przygotowywane bylo pod pelet nawet z kolega odpowietrznikiem pisalem

Ale pojawil sie gaz wiec sie nie zastanawiam

A to ma znaczenie jaki odpowietrznik reczny czy automatyczny?? Tylko z czystej ciekawosci pytam

Opublikowano

Kable pod czujniki pogodowe mam

Pobory od 8 do 10 m

Przygotowywane bylo pod pelet nawet z kolega odpowietrznikiem pisalem

Ale pojawil sie gaz wiec sie nie zastanawiam

A to ma znaczenie jaki odpowietrznik reczny czy automatyczny?? Tylko z czystej ciekawosci pytam

Niniejszym  zaspakajam czystą ciekawość kolegi)Przy automatycznym pompa może zasysać powietrze z powrotu(chyba zeby go nie wymieniać ale musi być cały czas zakręcony-kapturek na nim)

Opublikowano

W twoim przypadku przy wyborze kotła jako priorytet skupiłbym się na bezawaryjności i dostępie do serwisu ponieważ masz tylko jeden obieg grzewczy to obsłuży go prawie  każdy kociołek, nie jest tu potrzebna rozbudowana automatyka która sporo kosztuje.Żeby tylko miał sterowanie pogodowe

Opublikowano

Ja bym jeszcze dodał do pieca, żeby spełniał kryterium niskiej mocy minimalnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.