Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor + Laddomat Inne Podłączenie Naczynia Wzbiorczego

Roomel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam podłączone naczynie wzbiorcze bezpośrednio od kotła w górę. Jednak zauważyłem dość duże straty ciepła na rurze bezpieczeństwa, przy paleniu rura jest gorąca nawet do 2,5 m w górę. Zastanawiam się czy jest możliwość ograniczenia tych strat poprzez inne podłączenie naczynia? Szkoda trochę tej energii :)

mój uproszczony schemat

post-71179-0-89603900-1497439760_thumb.jpg

post-71179-0-87941000-1511383284_thumb.jpg

Opublikowano

Mała uwaga do schematu a właściwie sposobu grzania cwu i braku pompy na cwu. Przy instalacjach z buforem, podłączenie cwu może być z bufora jak u ciebie,  z przed bufora albo przed buforem. Wtedy jest możliwość ładowania bezpośrednio z kotła i bufora i bezwzglednie powinna być pompa sterowana jakimś sterownikiem   

Opublikowano

Dzięki mak.

No właśnie jest zaizolowana w piance ale zastanawiam dlaczego się tak dzieje że ta woda idzie w tą rurkę do góry - pompa nie nadąża tłoczyć wody do bufora i nadmiar idzie w góre czy jak? :)

Zastanawiam się czy zmiana wkładki termostatycznej w laddomacie zwiększyła by sprawność czy to nie ma znaczenia (mam 63 C)? To chyba kwestia pompy, a ta z tego co czytałem specjalnie wolno tłoczy wodę żeby się uwarstwiła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.