Roomel Opublikowano 22 Listopada 2017 #1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Witajcie, mam podłączone naczynie wzbiorcze bezpośrednio od kotła w górę. Jednak zauważyłem dość duże straty ciepła na rurze bezpieczeństwa, przy paleniu rura jest gorąca nawet do 2,5 m w górę. Zastanawiam się czy jest możliwość ograniczenia tych strat poprzez inne podłączenie naczynia? Szkoda trochę tej energii :) mój uproszczony schemat
sambor Opublikowano 22 Listopada 2017 #2 Opublikowano 22 Listopada 2017 Jak dobrze zaizolujesz tą rurę to straty się zmniejszaZa buforem będzie niezgodnie z przepisami
Gość mak Opublikowano 23 Listopada 2017 #3 Opublikowano 23 Listopada 2017 Mała uwaga do schematu a właściwie sposobu grzania cwu i braku pompy na cwu. Przy instalacjach z buforem, podłączenie cwu może być z bufora jak u ciebie, z przed bufora albo przed buforem. Wtedy jest możliwość ładowania bezpośrednio z kotła i bufora i bezwzglednie powinna być pompa sterowana jakimś sterownikiem
Roomel Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 24 Listopada 2017 Dzięki mak. No właśnie jest zaizolowana w piance ale zastanawiam dlaczego się tak dzieje że ta woda idzie w tą rurkę do góry - pompa nie nadąża tłoczyć wody do bufora i nadmiar idzie w góre czy jak? :) Zastanawiam się czy zmiana wkładki termostatycznej w laddomacie zwiększyła by sprawność czy to nie ma znaczenia (mam 63 C)? To chyba kwestia pompy, a ta z tego co czytałem specjalnie wolno tłoczy wodę żeby się uwarstwiła.
sambor Opublikowano 24 Listopada 2017 #5 Opublikowano 24 Listopada 2017 To nie słaba pompa To rozszerzanie wody pod wpływem temp
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.