łosiek Opublikowano 21 Listopada 2017 #1 Opublikowano 21 Listopada 2017 Mam problem z temp. CWU. Ustawienia mam: - temp CWU 45st. - CWU histereza 2st - pompka cyrkulacyjna 8:00-0:00 - strefy CWU 6:00-10:00, 18:00-22:00 - temp. CO 32st - tem. kotła 58st I sytuacja wygląda następująco: w dzień temperatura CWU (ciepła woda w dzień jest praktycznie u nas nie używana) ma ok. 48-49st. O północy wyłącza się pompka cyrkulacyjna i temperatura wzrasta do ok. 53st. Z tego co zaobserwowałem pompka CWU praktycznie włącza się tylko wtedy gdy np. wezmę prysznic i temp. CWU spadnie rzeczywiście poniżej 45st. W dzień mam wrażenie pompka CWU się nie włącza w ogóle, a temperatura i tak jest wysoka. Ma ktoś pomysł czemu CWU nie trzyma zadanej temperatury?
hajtaler428 Opublikowano 21 Listopada 2017 #2 Opublikowano 21 Listopada 2017 Prawdopodobnie ładuje Ci zasobnik grawitacyjnie. Daj zdjęcia jak podłączony jest zasobnik Jest zawór zwrotny w obiegu CWU?
ameno25 Opublikowano 21 Listopada 2017 #3 Opublikowano 21 Listopada 2017 Po co włączasz cyrkulacje CWU o północy ? i jakim sposobem cyrkulacja CWU podnosi Ci temp wody w zasobniku ? powinno być odwrotnie temp powinna nieznacznie spaść
łosiek Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 21 Listopada 2017 O północy pompa cyrkulacyjna mi się wyłącza. I jak się wyłącza to właśnie temp. CWU podnosi sie do tych 53st. Zawór zwrotny obiegu CWU jest. Zrobię foty i wrzucę.
konopka Opublikowano 21 Listopada 2017 #6 Opublikowano 21 Listopada 2017 Jeżeli jest to zawór zwrotny klapkowy to nie zdaje tu egzaminu.Potrzebny ze sprężynką,grawitacja nie otworzy
łosiek Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 21 Listopada 2017 Przesyłam jeszcze dwa zdjęcia, myślałem, że to są te zawory zwrotne (te okrągłe).
łosiek Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 21 Listopada 2017 A w którym miejscu miałby się znajdować? :)
elfuczi Opublikowano 21 Listopada 2017 #12 Opublikowano 21 Listopada 2017 ZZ widonczy jest tylko na pompie cyrkulacyjnej , trzeba jeszcze zrobić zdjęcia innych pomp w kotłowni!!!
łosiek Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zdjęcia pompy CWU. Nadmienię tylko, że przez rok od wykonania instalacji wszystko było ok.
hajtaler428 Opublikowano 21 Listopada 2017 #14 Opublikowano 21 Listopada 2017 Jak wszystko do tej pory było ok to znajdź ten zz. Możliwe że się zawiesił. Postukaj w niego. Jeśli to nie pomoże to mogła się rozsypać sprężyna i grawitacja otwiera zawór. W takim przypadku trzeba go wymienić https://goo.gl/images/3Kk7dx
łosiek Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 21 Listopada 2017 Przy pompce CWU nic takiego nie mam Możliwe, że to co zaznaczyłem na zdjęciu to ten zawór? Jednak nic na tym okrągłym elemencie nie pisze.
odpowietrznik Opublikowano 21 Listopada 2017 #16 Opublikowano 21 Listopada 2017 Chyba brak zaworu zwrotnego na dolocie zimnej wody do zasobnika i zaworu bezpieczeństwa też nie mogę się dopatrzeć Pomiędzy naczyniem przeponowym a zasobnikiem nie powinno być żadnych zaworów , takie naczynie powinno się montować na szybkozłączce do tego celu przeznaczonej dzięki której można zdemontować naczynie bez spuszczania wody
elfuczi Opublikowano 21 Listopada 2017 #17 Opublikowano 21 Listopada 2017 to coś Pan zaznaczył to przedłużka 3/4 brak zz na pompie czyli nie panujemy nad przepływami kolega odpowietrznik (flamco, afriso) ma racje brak zaworu zwrotnego na zimnej wodzie dochodzącej do zbiornika oraz naczynia przeponowego oraz zaworu bezpieczeństwa (jeśli kapie z zaworu bezpieczeństwa to są instalatorzy którzy kręcają korek!!!!! :() brak zz na pompach oznacza jeżeli któraś pompa nie pracuje a druga pracuje to przeciąga wodę przez pompę i np studzi zasobnik lub go nadmiernie podgrzewa. błąd w sztuce a to takie proste
łosiek Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #18 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zawór bezpieczeństwa jest na dolocie zimnej wody do zbiornika. Elfuczi naczynie przeponowe również jest. Zawór zwrotny wygląda na to, że jest rzeczywiście tylko jeden przy pompce cyrkulacyjnej.
konopka Opublikowano 22 Listopada 2017 #19 Opublikowano 22 Listopada 2017 Więc trzeba dołożyć taki ze sprężynką pomiędzy pompą cwu a bojlerem
łosiek Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #20 Opublikowano 22 Listopada 2017 Macie racje Panowie. Wszystko układa się już w jedną całość: nie ma zaworu zwrotnego za pompą CWU i mimo, że pompa CWU praktycznie się nie włącza, na zasadzie grawitacji zbiornik jest lekko dogrzewany. Wcześniej wszystko mi działało bo miałem inne ustawienia. Zauważyłem zależność: - ustawiam 45st CWU, kocioł 55st - temp. CWU ok. 45st, pompka włącza się (jest ok) - ustawiam 45st CWU, kocioł 58st - temp. CWU ok. 49, pompka włącza się tylko przy nagłym, dużym poborze ciepłej wody - ustawiam 45st CWU, kocioł 65st - temp. CWU ok. 52, pompka włącza się tylko przy nagłym, dużym poborze ciepłej wody Teraz pytanie czy zrobić ten zawór zwrotny? Bo w sumie aktualnie grzeje mi się zbiornik o kilka stopni więcej niż trzeba, a pompka CWU nie musi chodzić. Jak uważacie?
konopka Opublikowano 22 Listopada 2017 #21 Opublikowano 22 Listopada 2017 Jeżeli ci to nie przeszkadza to zostaw jak jest,zaoszczędzisz prąd
łosiek Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #22 Opublikowano 22 Listopada 2017 Tak też zrobię. Na razie zostawię jak jest, w przyszłości może się dorobi ten zawór zwrotny. Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.