Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Comfort Eko 20 Kw Problem Z Osiągnięciem Temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Piec wcześniej w miarę temperaturę osiągał ale za to pobierał dużo ekogroszku..na dobę dwa worki. Tak ustawił i groszek spala się dobrze. Nie przesypuje się ale w ogóle za ten czas nie osiągnął zadanej. Wiec nie wiem teraz co jest nie tak.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Obecnie wszystko wygląda tak. Podawanie 7 sek Przerwa 145 sek Nadmuch 39 %. Jak juz pisałam groszek się spala i go nie wypluwa poza palenisko. Ale z temperaturą lipa.

post-75701-0-96164400-1510411833_thumb.jpg

post-75701-0-19705200-1510411879_thumb.jpg

post-75701-0-97963600-1510411946_thumb.jpg

Opublikowano

Gdzie to logika? Zmniejszasz dawkę paliwa i jednocześnie przerwę!

Wróć na 10! Sek podawania przerwa niech zostanie na 145

Widać ze płomień jest mocny wiec wiatru jest dużo a mało paliwa.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za podpowiedź. Jakby dalej się przesypywalo to tylko wydłuzac przerwę podawania? A czas podawania zostawić?

Takie dane miałam obecnie :

czas podawania 8 i przerwę 120 Nadmuch 34 parca w podtrzymaniu 10 Przerwa w podtrzymaniu 15 min Wentylator czas pracy 30 czas przerwy 9 min będzie?

Dodam że nawet przy takich ustawieniach i tak się przesypywalo i nie spalał się węgiel do końca. Pięć worków spalilo się w 3 dni :( temperaturę zaczął osiągać jak Wentylator otworzyłam na full i lekko przymknelam czopuch tak to była masakra. Temperaturę osiąga z 56 do 60 i po ok 8 min podtrzymania spada do 58,57,56 i znowu idzie w górę i tak w kółko. Nie osiąga powyżej 60

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Ale to sa pierwsze dni po uruchomieniu wiec zanim sie ustabilizuje i zejdzie ze spalaniem to troche minie. U mnie pierwszy sezon to tak jak u ciebie kolezanko 5 worków 3dni palenia. Może powstawiaj zdjecia calej instalacji albo shchemat jak ona jest u ciebie zrobiona bo teraz nie widac co i jak jest u ciebie. Czopucha to ja bym nie ruszal, niech bedzie otwarty jak koledzy radzili.

Koledzy dobrze radzą z tym pidem ale zeby to dzialalo musza byc wpiete czujniki od pida,a widzac ze hydraulik nawet nie podpial czujnika od temp powrotu śmiem twierdzić ze i brak jest czujnika spalin ktory jest najwazniejszy.

Edytowane przez lechumb
Opublikowano

Za dużo dmuchasz. Te piecyki lubią dmuchanie w zakresie 20-27%.

Zapewne masz nowy motoreduktor.

Więc z tego co pamiętam podawanie w zakresie 1/10

Czyli ustaw sobie załóżmy 5 sek podawania 50 przerwy. Do tego wiatr na 25% i resztę reguluje się wiatrem.

Za duży wiatr dużo opału idzie w komin.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Piec Defro Comfort Eko 20 kw nie osiąga zadanej temperatury. Ponad godzinę temu go rozpalilam i albo jest 41 albo 42 stopnie.

Ustawienia:

Czas podawania 8 sek

Przerwa podawania 115 sek

Nadmuch 33

Praca podtrzymania 10 sek

Przerwa podtrzymania 15 min

Zadana 60 stopni

Edytowane przez Ryszard
Obydwa tematy dotyczące tego problemu zostały połączone
Opublikowano

Ale to sa pierwsze dni po uruchomieniu wiec zanim sie ustabilizuje i zejdzie ze spalaniem to troche minie. U mnie pierwszy sezon to tak jak u ciebie kolezanko 5 worków 3dni palenia. Może powstawiaj zdjecia calej instalacji albo shchemat jak ona jest u ciebie zrobiona bo teraz nie widac co i jak jest u ciebie. Czopucha to ja bym nie ruszal, niech bedzie otwarty jak koledzy radzili.

Koledzy dobrze radzą z tym pidem ale zeby to dzialalo musza byc wpiete czujniki od pida,a widzac ze hydraulik nawet nie podpial czujnika od temp powrotu śmiem twierdzić ze i brak jest czujnika spalin ktory jest najwazniejszy.

Tak kolego brak czujnika spalin. Dopiero się pokapowalam ostatnio. Nie było nas w domu i piec zgasł. Przed chwila go rozpalilam od nowa. Znowu ma problem od ponad 2H z osiągnięciem temperatury.

Opublikowano

Za dużo dmuchasz. Te piecyki lubią dmuchanie w zakresie 20-27%.

Zapewne masz nowy motoreduktor.

Więc z tego co pamiętam podawanie w zakresie 1/10

Czyli ustaw sobie załóżmy 5 sek podawania 50 przerwy. Do tego wiatr na 25% i resztę reguluje się wiatrem.

Za duży wiatr dużo opału idzie w komin.

Ok. Ale znowu będzie problem z tym ze do popielnika przy takich ustawieniach będzie przrsypywac się węgiel. Chodzi mi żeby węgiel się nie przesypywal i osiągał temperaturę

Opublikowano

Parametry zmienione na

Czas podawania 10 sek

Przerwa podawania 115 s

Nadmuch 34%

Powoli po 3H zaczyna osiągać zadana. Co do wyrzucenia za dużo groszku co regulować?

Opublikowano

Ja powiem tak jak zaczynalem palic w kotle podajnikowym to tez ustawialem dlugie czasy postoju . Posiadam kociol defro 15kw i w dwustanie jak palilem to okazalo sie ze podawanie 5 i postuj 25.30 wychodzi najekonomiczniej a wczesniej to groch uciekal w oczach

Opublikowano (edytowane)

Wiec jakie będą najlepsze ustawienia?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ustaw 5s podawania co 30s, nadmuch daj na 40% przesłona na 2cm uchylona, przedmuch co 20 min przez 20s-25s, podtrzymanie 5s co 15min i zostaw tak na kilka godzin

Opublikowano (edytowane)

Dopiero teraz widzę Twój post. Mogę tak gwałtownie zmieniać parametry? A jak będzie gorzej jak jest teraz?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Co do twojego pytania (inny temat) czy podane przez mnie ustawienia będą dobre ? Nie ma pojęcia :) Od czegoś musisz zacząć bo jak widzisz narazie jesteś "w czarnej d..."

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałam wczoraj uruchomiłam piec.

Zadana 60 stopni. Temperaturę utrzymuje tylko 5 min po czym spada do 56 i ciężko mu wyciągnąć do zadanej.

Nastawy

Czas podawania 10 sek

Przerwa podawania 118

Nadmuch 32%

Czas podtrzymania 15 sek

Przerwa podtrzymania 15 min

Czas pracy wentylatora 25

Przerwa pracy wentylatora 8 min

Czopuch nie jest do końca otwarty, ponieważ wcześniej było jeszcze gorzej z osiągnięciem temperatury.

Ogrzewanie domu

CO 36 STOPNI

Podłoga 36 stopni

Zawór ustawiony pół na pół :)

Brak sterownika pokojowego.

Wentylator nie ma przesłony.

Edytowane przez Majaa
Opublikowano

Osiąganie temperatury ma ok. Dalej jadę na moich ustawieniach. Osiąga 60 i trzyma tylko 5 min. Później zjedzie do minimum

56 i co podajnikowym rośnie temperatura o stopień. Jedyne co to za dużo popiołu zbiera się w kolo palnika. Z popielnika juz wybierałam dwa razy bo był full. Jak temu zaradzić? I żeby w podtrzymaniu mógł dłużej posiedzieć?

Opublikowano

Dalej jadę na.moich ustawieniach. Z osiąganiem temperatury jest ok

Gorzej z popiołem którego od wczoraj wybrałam dwa popielniki

Opublikowano

Koleżanko możesz zacząć od tych ustawień. Będzie większa moc i zobaczysz co wtedy będzie, ale musisz poczekać kilka godzin aż się ustabilizuje. Jak bedzie przesypywac to większa przerwa ale tez i wygląd płomienia jest ważny. Płomień nie moze byc za ostry, ale żeby też nie kopcilo i obserwacja i cierpliwość. Dopiero wszystko się rozgrzewa i dom odbiera bardzo dużo ciepła. Pierwszy sezon palenia taki będzie że opał będzie znikał w oczach. Piec musi mieć wtedy duza moc. W instrukcji pieca jest taka tabelka z ustawieniami i mozna sie na tym wzorować ale tylko wzorować bo kazdy dom jest inny.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie patrząc DZIŚ te ustawienia nie są złe. Te moje. Ale jedyne co mnie niepokoi to ten popiół

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ale ten popiół jest wypalony całkowicie? Czy może częściowo niespalony? A może pospiekany w większe kawałki? Może wstawisz zdjęcie tego popiołu? Ilość popiolu zależy też od opalu jakim się pali. Ja pale retopalem z pgg i on produkuje sporo popiołu i średnio na tydzien są 2 wiadra, ale jest cały wypalony. Gdy palilem skarbkiem to wystarczyło raz w tyg wybrać z popielnika i bylo bardzo malo popiolu. Najwazniejsze zeby sie wypalal calkowicie i zeby z niego wyciągnąć wszystkie kalorie jakie ma do ogrzania domu.

Opublikowano (edytowane)

Czym się kierować aby węgiel całkowicie się wypalił?

Edytowane przez Ryszard