Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Poprawnym Podawaniem Opału.

prezesik142

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam kocioł classic sd Duo plus 25kw ze sterownikiem Platinum ecomax 920p. W tym urządzeniu nie mogę sam ustalić podawania i przerwy. Jest tylko korekta podawania. Niestety to nic nie daje. Węgiel wychodzi przez palnik niedopalony w dużej ilości. Palnik to ekoenergia. Proszę o pomoc u ustawieniu.

Opublikowano

W ustawieniach serwisowych masz wydajność podajnika,kaloryczność paliwa.Jak zwiększysz te wartości podawanie się zmniejszy,tylko trzeba to robić o małe wartości nie od razu o 50%

Opublikowano

Dzięki. Zobaczę czy to pomoże. Dziwi mnie dlaczego brak jest podstawowych funkcji ustawień palnika jak podawanie i postój. kuzyn kupił identyczny kocioł rok temu i wspomniane opcje są dostępne.

Opublikowano

Niestety ich brak. Dochodzi tylko histereza kotła dla mocy 50% i 30% , i mogę zmienić siłę nadmuchu. Jutro zrobię zdjęcia jak wygląda menu, teraz jestem poza domem. Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.

Opublikowano

Wg. instrukcji powinno być "Każdemu z poziomów można dodatkowo przypisać odrębne czasy podawania paliwa i moce nadmuchu, co przekłada się na faktyczny poziom mocy kotła"

Opublikowano

Sprawdź jeszcze czy masz ustawiony tryb standardowy czy fuzzy  logic ,ustawienia kotła>ustawienia palnika>tryb regulacji

Witam.

Przy okazji prosiłabym o pomoc w ustawieniu parametrów tego samego sterownika ( kocioł karbon 5 producent Witkowski) Zalecono wł trybu fuzzy logic-mój problem to spieki w popielniku wielkości 2 pięści.Korekta zmniejszania nadmuchu odrobinę eliminuje problem jak i korekta podawania w zakładce modulacja mocy.Z racji tego,że moja wiedza jest na poziomie laika z obawy nie wchodzę w ustawienia serwisowe.To mój pierwszy kontakt z kotłem z podajnikiem.Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Opublikowano

Mam  takie ustawienia nie mam problemów  

post-72983-0-75634400-1511274115_thumb.jpg

post-72983-0-13262300-1511274122_thumb.jpg

Opublikowano

Też miałem podobny problem. Na infolinii Metal Fachu powiedziano mi, że za ilość podawanego ekogroszku odpowiada parametr " Maksymalna moc kotła" Zmniejsz na 19 kw i powinno być ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.