Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie Podłogówką

szakallo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeglądam zestawy do sterowania podłogówką i zastanawiam się czy jest jakaś możliwość aby sterować dokładnie podłogami bez elektrycznych głowic zaworów i sterowników w pomieszczeniach.

Chciałbym coś ala głowica termostatyczna w każdym pomieszczeniu ale trochę kiepsko to by wyglądało.

Wychodzi mi 6-7 obiegów licząc to co ciągną sterowniki i zawory wychodzi z 30W 24h/dobę

podpowie ktoś jak to rozwiązać tak aby podłogówka pracowała tylko elektrycznie na pompie a resztę rozwiązać na termostatach tak aby nie przegrzewało np. w dzień.

Opublikowano

podpowie ktoś jak to rozwiązać tak aby podłogówka pracowała tylko elektrycznie na pompie a resztę rozwiązać na termostatach tak aby nie przegrzewało np. w dzień.

Podaję 3-dniowy wykres ze sterowania pogodowego + dodatkowa czujka pokojowa do korekcji krzywej pogodowej.

Nie mam termostatów, elektrozaworów na pętlach itp..

Wahania temp wewnętrznej 20.5-20.9, jak dla mnie zupełnie wystarczające.

post-44592-0-04086400-1511189059_thumb.jpg

Opublikowano

Normalny czujnik z kompletu ze sterem kotła.

Gdybym miał grzejniki to służyłby do regulacji pokojowej.

U mnie wspomaga sterowanie pogodowe podłogą korygując krzywą grzewczą w górę lub w dół w zależności od odczytu.

Opublikowano

krisgie - A jak wygląda regulacja temperatury w twoim przypadku bez termostatów jak chcesz mieć cieplej w jednym pomieszczeniu a w innych chłodniej - taka np łazienka?

Opublikowano

Jak masz projekt to nie na czuja... Jak nie masz to zabierasz się od dupy strony - najczęściej regulujesz to co Pan Władek wpuścił w wylewke bo się mu tak uwidziało.
Jak Pan Władek miał trochę oleju w głowie to bez problemu da się to wyregulować. Tylko różnicy z tego mega dużej nie zrobisz (np. 2-3 stopnie) - dlatego w łazience dobrze mieć drabinkę by to nadrobić.

Opublikowano

U mnie akurat temperaturę na podłogę obydwu kondygnacji daje jeden mieszacz i ster kontroluje temp wew w pomieszczeniu wzorcowym a pozostałe pomieszczenia musiałem doregulować przepływami.

Edit.

W dolnej łazience ok 6m2 mam rozstaw rur 10cm, w górnej ok 16m2 rozstaw 15cm, obie liczone na 24C.

Pod panele mam 15cm, pod płytki 20cm. Strefy brzegowe to 10cm.

Opublikowano

Słowo klucz - liczy się...

Wtedy problemu nie ma.

Ale jak ktoś w ciemno zrobił bez obliczeń 10-15-20 (łazienka - brzegowe, panele, płytki), rozłożył równe pętle to też dojdzie do odpowiedniej regulacji - niestety ale metodą prób i błędów...

Opublikowano

Ja liczyłem zapotrzebowanie w Purmo OZC a rozstaw w Purmo SDG porównując jedno i drugie. SDG w moim przypadku zawyżał zapotrzebowanie. Przepływy mam policzone.

Warto zrobić przynajmniej w SDG, lepsze to niż robienie na pałę.

Opublikowano

Pewnie że lepiej. Zawsze to jak zaprojektujesz podłogówkę i gania Ci na niższej temp. to oszczędność z czasem a i z regulacją nie ma problemów.
Jednak podłogówka nawet zrobiona na pałę ale z głową potrafi wiele wybaczyć przy odpowiednim sterowaniu i założeniach (np osobny rozdzielacz na poddasze gdzie można ustawić wyższą temp zasilania, grzejnik drabinka w łazience by dobić do temp itp).
Ale np do pompy ciepła to już warto zaprojektować to od A do Z...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.