Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Pieca Defro Pomocy

kam88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tak w ogóle to mam pytanie jak zmienia się praca kotła jeśli zmienię moc kotła np na 80%? Z tego co zauważyłem to w menu serwis czasy pracy i przerwy pozostają bez zmian, więc sterownik dalej porusza się w tych samych widełkach czasowych. Jak więc zmniejszy sobie moc? Będzie ciągle wykorzystywał min czas pracy i max przerwe, a jeśli i to będzie za dużo to przejdzie w nadzór?

Grześ nie tak do końca, zmniejszając moc kotła zmienia się też zakres nastaw od do .np. zmienia się siłą nadmuchu a algorytm PID też się zmienia tzn.czasy podawania i przerw mimo nastaw w menu serwisowym, też się delikatnie zmieniają, sprawdzałem ze stoperem w ręku. Tak to zaobserwowałem. Może się mylę...Ale różnice są widoczne

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rozumiem o co biega. Ja mam min czas 40s, ale moc kotła 90% i właśnie zauważyłem że ta min przerwa podawania wynosi 50s, czasem 48s, też stoperem mierzyłem.

To by się zgadzało z tym co piszesz.

Dzięki za wyjaśnienie.

Fajny ten ster z Pid tylko trzeba zrozumieć o co chodzi i co jak regulować.

Opublikowano

Dokładnie fajny sterownik , trochę czasu trzeba mu poświęci ale potem efekty są zadowalające fajnie że też sprawdziłeś czasy bo już myślałem że się myliłem. Pozdrawiam Rafał.

Opublikowano

To jest chyba dosyć nowy sterownik. Przydałaby się temat poświęcony dla niego. Niezależnie od tego w jakim kotle zamontowany, ale ogólnie żeby poznać zasady i podzielić się doświadczeniami z pracy w Pid. Bo w dwustanie to zasady są takie same we wszystkich sterownikach.

Opublikowano

Kolego Rafale odnośnie przysloniecia czopuchu to tak fachowcy w techu doradzili twierdząc że jak nie może dojść do zadanej może być do spowodowane zbyt dużym ciągiem kominowym. Ja mam niestety problemy cały czas pierwsze mialem problem z turbinka przeklamywala i na 1% dmuchawy mialem wiatr taki jak prawie na 100. Przysłali mi z techa Nowa chwilę dobrze było a po jakim czasie znów wichura w popielniku. Więc w menu serwis wyłączyłem halotron. Pali spokojniej ale znów bardzo dużo sadzy. Może masz rację ze to kwestia ustawień ale na razie nie mogę znaleźć złotego środka. Pozdrawiam

Pawel

Opublikowano

Kolega dopiero zaczą przygodę z paleniem i jak mniemam to w nowym domu więc takie cuda będą bo wszystko zimne pelne wilgoci.

Kolego Paweleko u mnie również był problem jak u ciebie. 1% a na palniku ostro. Ja sobie poradzilem odwracając turbinke i teraz dziala jak powinna czyli 1% to ledwo ledwo dmucha. A może u innych coś innego daje radę.

Opublikowano

Witam własnie zacząłem sezon grzewczy  ekogroszkiem, defro eko  pz 12 kw.  Palę narazie z  Z PID na ustawianiach fabrycznych ( co jakiś czas coś zmieniam jak znajdę na forum) Problem jest w tym że piec nie może złapać zadanej temp- 65C ,a temperarura spalin przekracza 200C ! W czym może być problem? jakie optymalne ustawienia ? 

a może Kolega pokazał by instalacje, jak ma zrobioną. Napisałeś ogólnie zaczynam sezon grzewczy?... (nowy niewygrzany dom? jaki układ instalacji? zawór 3D, 4D? pozostała instalacja?, dom ocieplony?) nic na ten temat tylko ogólnie nie może osiągnąć temperatury?... Kocioł posiadasz b. dobry, nie potrzeba dwustanu, aby spalał mało paliwa i bezproblemowo osiągał temperaturę zadaną CO. Posiadam piec Defro Komfort Eko 12kW i nigdy nie kombinowałem z paleniem na dwustanie, spalaie z PID około 12,5 kg/dobę i mniej!. Zabawę zacznij od mocy 100% jeśli posiadasz krótki obieg kotłowy z zaworem 4D i bez automatyki, to zostaw 4D otwarty na 15% niech kocioł się "rozbuja" i osiągnie temp. zadaną najlepiej ustaw zadaną na 68-70stopni dopiero po tym otwieraj 4D stopniowo niech Kocioł nie wytraca temperatury i powoli rozgrzewa instalację. Jeśli otworzysz 4D na max (oczywiście jeśli posiadasz takową instalację) to ogromne ilości zimnej wody będą napływać cały czas do kotła, ciepła woda w grzejnikach będzie sie wychładzać i tak w kółko pompy będą przerzucać ogromne ilości chłodnej wody a Ty się nie doczekasz na moment "ciepła" jaki oczekujesz. Będziesz czytał 1000 sposobów jak to ustawić piec, będziesz mieszał w ustawieniach i wielkie "G" z tego będzie. Jeszcze poczekaj na porady jak to w menu serwisowym ustawić parametry, aby Twój kocioł osiągnął zadaną temperaturę i w tedy na 100% "kocioł" będziesz miał Ty ale w głowie i temperaturę odpowiednią także.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam, nowy ocieplyny dom 15cm styro, podłoga 20 cm styro,   12 cm styro,

125 m2, do ogrzania, 40m2 podłogówki 11 grzejników i 2 drabinki. boiler 300l,

zawór 4d  esbe vrg141 bez automatyki (ustawiony tak jak na zdjęciu, podczas montażu zagineła obudowa z miarką i nie wiem na ile % jest teraz otwarty. z tego co zobaczyłem na zdjęciu w internecie to chyba na maxa) 

Piec łapie zadaną temp ok 60C gdy jest w dwustanie temp spalin ok 250c. nastepnie przełączam na PiD i trzyma zadaną temp (wachania 2-3 stopnie)

Na ustawieniach podanych przez Rafała  (czyli praktycznie fabryczny PID z mocą kotła 50%) trzymał zadaną temperature. temp spalin wynosiła 150C i pobił nowy rekord worek 25kg eko wesoła, wytrzymał 24h i jescze zostało pewnie gdzieś na 2-3h. teraz znowu dosypałem worek zmniejszyłem moc kotła na 40% temp spalin wynosi 140-150 i zobaczę co będzie dalej...

a ztym zaworem 4d to pewnie masz rację że jest otwarty na 100% i przez to miał problem ze złapaniem temp, ale teraz po 2 dniach palenia trzyma zadaną temp ale duzo groszku bierze.

post-70680-0-56832700-1511425635_thumb.jpg

Opublikowano

chyba z tym zaworem  to był strzał w 10. przekreciłem trochę ten zawór i w w pare min wszedł w tryb nadzoru, teraz jest 65 zadane , na piecu 67 i rośnie

Opublikowano

Więc sprawdzaj i ustaw go finalnie tak, abyś miał taką temperaturę na wyjściu na grzejniki która będzie gwarantować komfort cieplny w domu (~23-24stopnie) i cały układ CO będzie tak funkcjonował, by utrzymywać temperaturę zadaną CO w jej granicach. Zazwyczaj jak układ i dom się rozgrzeje to ustawienie na zaworze 4D jest w przedziale 30-35% otwarcia zaworu (z fotki wygląda, że tak jest otwarty 1/3).

Opublikowano

chyba z tym zaworem to był strzał w 10. przekreciłem trochę ten zawór i w w pare min wszedł w tryb nadzoru, teraz jest 65 zadane , na piecu 67 i rośnie

Tak zawór 4D dobra rzecz tylko kto Ci robił instalacje ?gdzie masz ochronę powrotu.? Sam zawór mieszający sobie z tym nie poradzi. Pid jest po to aby kocioł pracował nonstop i się nie odstawiał.ma tak sterować aby chodził na małej mocy i dostarczał tyle kw do chatki ile w danym momencie potrzeba. Ten ster obsłuży siłownik zaworu4D i dobrze by było aby był wtedy zwiększa się jego możliwości, i jakiś panel pokojowy+ pogodówka.Panel nie jakiś zwykły na zasadzie grzej/nie grzej tylko grzej ciągle ale jak trzeba słabiej jak trzeba mocniej.Wbrew pozorom zmniejszy się zużycie opału i w piecu czyściej. Do regulacji ciągu kominowego nie używa się klapki w czopuchu w dobrym kotle nie powinno jej tam wogule być,od tego jest RCK(regulator ciągu kominowego)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

o to chodzi że nie ma ochrony powrotu, nie mogę też ustawić temp bojlera(taki instalator ;/)

, tak myślałem żeby zainwestować w siłownik tego zaworu, tylko nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie on działa? jeżeli podłacze ten siłownik do stero i zaworu to pid sam sobie będzie go otwierał i zamykał (regulował) w zależności od zapotrzebowania na ciepło?

Opublikowano

Więc sprawdzaj i ustaw go finalnie tak, abyś miał taką temperaturę na wyjściu na grzejniki która będzie gwarantować komfort cieplny w domu (~23-24stopnie) i cały układ CO będzie tak funkcjonował, by utrzymywać temperaturę zadaną CO w jej granicach. Zazwyczaj jak układ i dom się rozgrzeje to ustawienie na zaworze 4D jest w przedziale 30-35% otwarcia zaworu (z fotki wygląda, że tak jest otwarty 1/3).

Teraz mam ten zawór ustawiony w lini prostej (przekręciłem trochę w lewo)

Piec pracuje na 30% mocy

temp zadana 65C  a jest od 67 do 70 od czasu do czasu wchodzi sobie w nadzór

wentylator pracuje głównie na 1 % grzejniki gorące

czy coś jescze moge zmienic? nie wiem jak spalanie jutro rano jak wrócę z pracy to zobaczę ile ubyło

Opublikowano

o to chodzi że nie ma ochrony powrotu, nie mogę też ustawić temp bojlera(taki instalator ;/)

, tak myślałem żeby zainwestować w siłownik tego zaworu, tylko nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie on działa? jeżeli podłacze ten siłownik do stero i zaworu to pid sam sobie będzie go otwierał i zamykał (regulował) w zależności od zapotrzebowania na ciepło?

Pid nie ma nic wspólnego z siłownikiem zaworu.pid jest od czego innego. Siłownik zaworu 4D jeśli jest pogodówka i panel pokojowy kręci zaworem 4D aby dostarczyć odpowiednią ilość kw do domku. I generalnie piec nie powinien się odstawiać. Jeśli to robi a pracuje w pidzie to jest coś nie tak.

Opublikowano

Zbyszko u mnie pogodówka + zawór 4d z słownikiem i do tego odpowiednie ustawienie krzywej grzewczej w sterowniku kotła i też fajnie utrzymuje temperaturę w domu...uważam że szkoda wywalić prawie 800zl na sterownik pokojowy ten dedykowany do Defro , pewnie może i wygoda no ale kto zabroni bogatemu

Opublikowano

Podłącz do sterownika czujnik powrotu , czujnik ja miałem

w zestawie ze sterownikiem podobnie jak czujnik temperatury zewnętrznej.

Opublikowano

Z kotłem pewnie dostałeś wszystkie instrukcje i czujniki , był tam też schemat połączeń sterownika ze wszystkimi czujnikami , zasilaniem pomp itd. pojedyńcza kartka. A czujnik zamontuj pod otuliną z pianki jaką masz na rurze powrotnej z instalacji do kotła. Przymocuj ten czujnik jakąś opaską i po sprawie.

Opublikowano

szczerze, na początek radze przejść w dwustan, chodz pewnie zaraz znajdą się tacy co mnie potępią.

Najpierw poznaj piec w dwustanie.

Też mam 12kw

Moje istawienia to:

Praca 5s / 60s

wentylator 28%

Histereza w obu przypadkach 2stopnie

Podtrzymanie 8s / 15min - wentylator co 15min praca jego 50s

Kolego manx mozesz napisać ile spalał ci kociołek przy takich ustawieniach w dwustanie ??

Opublikowano

Z kotłem pewnie dostałeś wszystkie instrukcje i czujniki , był tam też schemat połączeń sterownika ze wszystkimi czujnikami , zasilaniem pomp itd. pojedyńcza kartka. A czujnik zamontuj pod otuliną z pianki jaką masz na rurze powrotnej z instalacji do kotła. Przymocuj ten czujnik jakąś opaską i po sprawie.

Sorki ale to powinien zrobić gościu co kocioł podłączał. Czujnik powrotu montuje się jak najbliżej kotła przy króćcu powrotu. W Twoim sterze nie wiem jak to wygląda ale powinno być jakieś gniazdo lub kostka do tego czujnika.zazwyczaj kiedy ster wykryje taki czujnik powinien wskazywać ten parametr,możliwe że trzeba w sterze aktywować taki czujnik,różnie to bywa.Generalnie taki czujnik nie ma wpływu na pracę samego kotła, ale na instalacje już może,i dla celów informacyjnych.zazwyczaj jest zasada że delta temp zasilenia i powrotu nie powinna być duza, różnie to określają ja u siebie mam ok 5-8 stopni przy 58 zadanej na kotle. Kocioł wtedy nie wariuje pracuje w miarę stabilnie. Co do kosztu zakupu panela pokojowego to rzeczywiście cena kosmos. Ja przy wyborze stera brałem pod uwagę takie kwestie,jak ewentualna możliwość rozbudowy,rozwój itp i koszty z tym związane.i niestety ten sterownik wypada kiepsko, a są stery które stale się rozwijają dodawane są nowe funkcje,i cenowo nie prują portfela.

Opublikowano

Kolego manx mozesz napisać ile spalał ci kociołek przy takich ustawieniach w dwustanie ??

To mój drugi sezon i muszę się zgodzić z co niektórymi...im więcej grzebie się w menu servis przestawia ustawienia PID tym to gorzej wychodziło.W dwu stanie mam już swoje ustawienia i tak np. mój pierwszy sezon letni spalanie na dobę od 2,9 do 3,1 kg jestem zadowolony...co do ustawień zima to poprzedni sezon splanie w zależności od tem na zew od 12 do 18kg....obecnie palę w pid na jakiś przestawionych ustawieniach pid starając się by piec pracował non stop z marnym skutkiem.

Fakt mam problem z ciepłym powrotem i to zaburza układ, zmiana nastąpi w styczniu i wierzę że wtedy wszystko się ustabilizuje. Obecnie na pid pali około 17-18kg więc to stanowczo za dużo, dziś skończy się wrzucony worek i przełącze na dwu stan i porównam spalanie przy obecnej temp na zewnątrz.

Opublikowano

Wczoraj wieczorem zapodałem twoje ustawienia i z tego co widzę rano zapowiada się to całkiem obiecująco :) Możesz jeszcze napisac kolego manx jakie masz ustawienia zaworu 4D?? Jesli posiadasz oczywiście? :) Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.