maniello Opublikowano 14 Listopada 2017 #1 Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam jestem nowy na forum i pochwalę się nową instalacją C.O. z kotłem zasypowym górnego spalania SETLANS AIR 12kW. Ogólnie spoko kocioł. Ogólnie już od jakiegoś czasu zacząłem sezon grzewczy i jeden grzejnik mi się zapowietrza, domyślam się że trzeba dolać wody do naczynia wyrównawczego który jest na strychu. Problem w tym, że nie wiem jak do niego nalać wodę bo wchodzą do niego dwie rury, jedna wprowadzająca, druga przelewowa i jeszcze jedna odpowietrzająca i w całym zbiorniku nie ma jakiegoś korka, którego można odkręcić i dolać wody. Z tego co widziałem to ta rurka odpowietrzająca jest przykręcana czyli w sumie ją muszę odkręcić ? Ona jest lekko zakrzywiona kolankami w dół. Jak piszę to mój pierwszy sezon z C.O. i uczę się obsługi.Jak ktoś może coś doradzić to z góry dzięki.
sambor Opublikowano 14 Listopada 2017 #2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Wody nalewa się od dołu, w instalacji CO musi być zawór napełniający na samym dole instalacji
maniello Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 Tak z tyłu jest zatkany jakiś zawór, ale to chyba trzeba z ciśnieniem dolewać z sieci wodociągowej bo inaczej jak ją tam wpompować ? Ja słyszałem, że dolewa się w naczyniu wyrównawczym. Jeśli jednak przez ten zawór na dole przy kotle to co i jak do niego podpiąć aby dopełniać okresowo ?
shogunzlasa Opublikowano 15 Listopada 2017 #5 Opublikowano 15 Listopada 2017 Tylko nie bądź jednym z tych którzy okresowo dopełniają raz na dzień... :D
maniello Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 15 Listopada 2017 Raz dziennie to faktycznie przesada hehe :D Czyli normalnie podpiąć wąż do kurka z tyłu kotła odkręcić zawór i puścić wodę z kranu ? Kiedy będzie wiedział, że starczy dolewać ?
odpowietrznik Opublikowano 15 Listopada 2017 #7 Opublikowano 15 Listopada 2017 Tak normalnie.Tylko małym strumieniem na zimnym kotle.Będzie wiedział jak się przeleje rurą przelewową(jak sama nazwa wskazuje)
maniello Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 15 Listopada 2017 Tylko, że rura przelewowa z naczyniem zbiorczym jest piętro wyżej od kotła. Tak myślę, że więcej jak litr góra 2 litry nie ma sensu lać i potem zobaczę na strychu czy mokro jak poleci z rury przelewowej. Jak będzie sucho to jeszcze z litr i tyle.
hamis Opublikowano 16 Listopada 2017 #9 Opublikowano 16 Listopada 2017 Rura przelewowa powinna być sprowadzona do kotłowni, nad zlew/kratkę ściekową, żeby było widać kiedy się przelewa. Jaką masz średnicę tej rury i rury idącej do naczynia?
maniello Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #10 Opublikowano 16 Listopada 2017 Średnica rury do naczynia to chyba 22. Też już się domyśliłem, że właśnie przeleje mi się na dół z naczynia. Muszę teraz sobie kupić taki wąż aby do kotła podpiąć i wlewać wodę z kranu.
hamis Opublikowano 16 Listopada 2017 #11 Opublikowano 16 Listopada 2017 Przepisowo minimum 1" lub CU28. Jak masz to naczynie podłączone do kotła, jesteś w stanie rozrysować?
maniello Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #12 Opublikowano 16 Listopada 2017 Nie znam się jak to rozmiar rury dokładnie. Rura wychodzi z ciepłą wodą z kotła i idzie na grzejniki i zaraz koło kotła jest trójnik i rura idzie do góry ponad strop do naczynia na strychu.
ayo007 Opublikowano 16 Listopada 2017 #13 Opublikowano 16 Listopada 2017 No to wygląda na to, że rurę bezpieczeństwa masz poprowadzoną prawidłowo, teraz jeszcze zlokalizuj gdzie poprowadzony jest powrót od naczynia..
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2017 #14 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zawsze możesz znaleźć pomocnika)np."wykorzystać" żonę" niekoniecznie swoją ;) Zachowując łączność przez telefon ty przy kotle uzupełniasz wodę a pomocnik daje znać kiedy się zaczyna przelewać)
maniello Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 16 Listopada 2017 Rura przelewowa wychodzi zaraz koło kotła, mam wiaderko podstawione jakby miało się przelewać.
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2017 #16 Opublikowano 16 Listopada 2017 W poście #8 pisze co innego stąd mój post #14
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.