bajabongo10 Opublikowano 10 Listopada 2017 #1 Opublikowano 10 Listopada 2017 Witam u kuzyna pseudo fachowcy podłączają kocioł stało palny z buforem RBB: typ 5 czy ktoś kto się zna na takich sprawach może zerknąć okiem na to co wykonali bo na pewno coś żle zrobili... Parametry techniczne-1.pdf
Zbyszko125 Opublikowano 10 Listopada 2017 #3 Opublikowano 10 Listopada 2017 Witam u kuzyna pseudo fachowcy podłączają kocioł stało palny z buforem RBB: typ 5 czy ktoś kto się zna na takich sprawach może zerknąć okiem na to co wykonali bo na pewno coś żle zrobili...Bufor przy zasypowym kotle niezłe rozwiązanie, ale czy instalacje zrobiona ok to ......za mało widać. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 10 Listopada 2017 #4 Opublikowano 10 Listopada 2017 Bufor jak najbardziej, ale podłączony wg zasad a nie taki potworek instalacyjny. Jest tyle schematów sprawdzonych na forum, wystarczyło zapytać lub poszukać przed robotą.
Zbyszko125 Opublikowano 10 Listopada 2017 #5 Opublikowano 10 Listopada 2017 Dokładnie tak jak Sambor pisze. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
bajabongo10 Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 11 Listopada 2017 Bufor jak najbardziej, ale podłączony wg zasad a nie taki potworek instalacyjny. Jest tyle schematów sprawdzonych na forum, wystarczyło zapytać lub poszukać przed robotą. co znaczy potworek instalacyjny coś jest źle?? czy nie czytelne te zdjęcia mogę opisać co jest co ewentualnie
Gość Digitrax Opublikowano 11 Listopada 2017 #7 Opublikowano 11 Listopada 2017 Tam nic nie jest dobrze ! Instalator nie zna zasad zasilania bufora i odbioru z niego ciepła. Sugeruję nakazać demontaż tego co zainstalowali i podziękować za partactwo. Poszukać kumatego hydraulika a nie pana Henia.
bajabongo10 Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 11 Listopada 2017 proszę o napisanie jakiś konkretów co jest spartolone żeby na jakiejś podstawie mu podziękować za współprace...
krisb Opublikowano 12 Listopada 2017 #9 Opublikowano 12 Listopada 2017 Jak koledzy pisali - wszystko! A takie pytanie za 100 punktów, jak będzie odpowietrzany ten bufor? Chce się napisać - rzeźba w g........e
Mirazzboono Opublikowano 12 Listopada 2017 #10 Opublikowano 12 Listopada 2017 Akurat znam ten bufor. Widoczny na foto bufor w tym ułożeniu zawiera widoczne po 4-ry króćce z lewej i prawej strony.A para widoczna w lini pionowej obok loga RBB zawiera wew. wężownicę CWU i widać że jest podłączeniowo ok. (funkcjonalnie nie jestem przekonany). Następnie widoczny króciec po lewej stronie na samej górze zapewne ma obsługiwać instalacje grzewczą (zasilanie) i zawiera odpowietrznik (więc kolego krisb trochę więcej uwagi).Na samym dole po lewej stronie powrót z ogrzewania. W zasadzie jeżeli układ mieszany, to osobiście podłączyłbym tak: króciec 2/4 (drugi od góry) - zasilenie grzejników, króciec 3/4 - zasilenie podłogówki, 4/4 powrót. Z prawej strony bufora widać podpięcie kotła. Rysunek poglądowy (pdf) w poście 1 wprowadza trochę w błąd, bo pokazuje lustrzane odbicie względem instalowanego bufora u kolegi bajabongo 10
sambor Opublikowano 12 Listopada 2017 #11 Opublikowano 12 Listopada 2017 To wszystko , oprócz może podłączenia wężownicy CW jest źle, a ogólnie jakość wykonania woła o pomstę do nieba. Mam pytanie do kolegi Mirazzboono czy masz taki układ zamontowany w domu lub ile takich instalacji wykonałeś? Ten rys z instrukcji/ karty katalogowej do niczego nie służy, on naiwniaków mocno wpuszcza w maliny.
Mirazzboono Opublikowano 12 Listopada 2017 #12 Opublikowano 12 Listopada 2017 Osobiście nie zdecydowałem się na opcję z buforem. Nie wiem co masz na myśli Sambor - w moim powyższym poście opisałem tylko podłączenie do króćców w buforze - nie wnikałem w dalszą część instalacji.
krisb Opublikowano 12 Listopada 2017 #13 Opublikowano 12 Listopada 2017 Akurat znam ten bufor. Widoczny na foto bufor w tym ułożeniu zawiera widoczne po 4-ry króćce z lewej i prawej strony.A para widoczna w lini pionowej obok loga RBB zawiera wew. wężownicę CWU i widać że jest podłączeniowo ok. (funkcjonalnie nie jestem przekonany). Następnie widoczny króciec po lewej stronie na samej górze zapewne ma obsługiwać instalacje grzewczą (zasilanie) i zawiera odpowietrznik (więc kolego krisb trochę więcej uwagi).Na samym dole po lewej stronie powrót z ogrzewania. W zasadzie jeżeli układ mieszany, to osobiście podłączyłbym tak: króciec 2/4 (drugi od góry) - zasilenie grzejników, króciec 3/4 - zasilenie podłogówki, 4/4 powrót. Z prawej strony bufora widać podpięcie kotła. Rysunek poglądowy (pdf) w poście 1 wprowadza trochę w błąd, bo pokazuje lustrzane odbicie względem instalowanego bufora u kolegi bajabongo 10 Skoro kolega wywołał mnie do tablicy, więc jestem..... Szanowny kolego, z moją uwagą jest wszystko w porządku, natomiast zwracam uwagę szanownego kolegi na sposób zamontowania odpowietrznika, a nie jego lokalizację w króćcu bufora! Kolega zauważył na jakim odcinku instalacji jest on zainstalowany względem poziomu wyjścia króćca? I tu jest problem!!! To tak w kwestii zwracania uwagi, co się się pisze i jak interpretuje zaistniałą sytuację.... Bez złośliwości oczywiście....
sambor Opublikowano 12 Listopada 2017 #14 Opublikowano 12 Listopada 2017 Lokalizacja odpowietrznika też nie jest właściwa- jego tam nie powinno być!
Mirazzboono Opublikowano 12 Listopada 2017 #15 Opublikowano 12 Listopada 2017 Odpowietrznik powinien mieć możliwość zainstalowania na samej górze bufora. Gorzej jak nie ma takiej możliwości. EDIT: Ma taką możliwość. I nawet jest podane w specyfikacji. Przepraszam krisb za pochopną opinię.
Betcze Opublikowano 12 Listopada 2017 #16 Opublikowano 12 Listopada 2017 Witam u kuzyna pseudo fachowcy podłączają kocioł stało palny z buforem RBB: typ 5 czy ktoś kto się zna na takich sprawach może zerknąć okiem na to co wykonali bo na pewno coś żle zrobili... To nie jest czasami zawór bezpieczeństwa, panowie hydraulicy, a odpowietrznik jest może na górze buforu tylko, że go nie widać gdyż jest obudowany pianką poliestrową miękką. Taka moja głupia sugestia
krisb Opublikowano 12 Listopada 2017 #17 Opublikowano 12 Listopada 2017 Odpowietrznik powinien mieć możliwość zainstalowania na samej górze bufora. Gorzej jak nie ma takiej możliwości. EDIT: Ma taką możliwość. I nawet jest podane w specyfikacji. Przepraszam krisb za pochopną opinię. Nie ma problemu ;-) Po to jest forum, aby się spierać konstruktywnie, bo każda konstruktywna myśl jest na wagę złota ;-)... Sambor, jak zwykle dobrze pisze, odpowietrznik automatyczny po stronie ssawnej pompy..... Życzymy powodzenia... No i ten "pająk" na bogato, miedzi na tony.....
Betcze Opublikowano 13 Listopada 2017 #18 Opublikowano 13 Listopada 2017 Skoro kolega wywołał mnie do tablicy, więc jestem..... Szanowny kolego, z moją uwagą jest wszystko w porządku, natomiast zwracam uwagę szanownego kolegi na sposób zamontowania odpowietrznika, a nie jego lokalizację w króćcu bufora! Kolega zauważył na jakim odcinku instalacji jest on zainstalowany względem poziomu wyjścia króćca? I tu jest problem!!! To tak w kwestii zwracania uwagi, co się się pisze i jak interpretuje zaistniałą sytuację.... Bez złośliwości oczywiście.... Czy to na pewno odpowietrznik, czy może zawór bezpieczeństwa
krisb Opublikowano 13 Listopada 2017 #19 Opublikowano 13 Listopada 2017 Czy to na pewno odpowietrznik, czy może zawór bezpieczeństwa Wygląda jak odpowietrznik, więc pewnie to odpowietrznik.
hajtaler428 Opublikowano 13 Listopada 2017 #20 Opublikowano 13 Listopada 2017 Właśnie bardziej wygląda jak zawór bezpieczeństwa - w odpowietrzniku zakrętka jest mniejsza i po lewej stronie widać odprowadzenie pary/wody
krisb Opublikowano 13 Listopada 2017 #21 Opublikowano 13 Listopada 2017 Właśnie bardziej wygląda jak zawór bezpieczeństwa - w odpowietrzniku zakrętka jest mniejsza i po lewej stronie widać odprowadzenie pary/wody ....nie twierdzę, że tak właśnie nie jest, zdjęcie jest na tyle niewyraźnie, że to dość niepewna dywagacja! Jeśli nawet jest to zawór bezpieczeństwa, to też w nieciekawym miejscu!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.