Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Wody Użytkowej.

Mirazzboono

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed sprzęgłem

Grupa bezp powinna być osobna

Z resztą kocioł gazowy ją ma w środku

Rozumiem że przełączając na grzanie kotłem gazowym odcinamy zaworami kocioł peletowy. A jak zrobić żeby ta gazówka zasilała wężownice w zbiorniku CWU ?

Opublikowano

A wracając do tematu głównego... :D

Już w jednym temacie dostałem pełny obraz instalacji wody użytkowej na rozdzielaczu.

A jakby miało to wyglądać rurami PP bez rozdzielacza ? Wyjście ze zbiornika głównym fi 25, i jak dalej ?

Na przeciw kotłowni łazienka 1, obok kotłowni kuchnia, a druga łazienka nad kotłownią.

Najbardziej zależy mi na tym żeby "dół" nie dławił "góry"...

Opublikowano

Źle zaczynasz.

Jakie masz zasilanie w wodę studnia własna czy wodociąg?

Jak się obawiasz "tłumienia" a właściwie spadku ciśnienia na rurociągu to trzeba dać rury o większych średnicach.

Przy za cienkich rurach zawsze woda będzie lecieć tam gdzie ma łatwiej, bliżej .

Opublikowano

Powiem tak.Rozwiązanie z rozdzielaczem wybrałem ponieważ jak coś *** to przynajmniej na samych podłączeniach.

A do rozwiązania trójnikowego nie za bardzo wiem jak podejść z poprowadzeniem na te trzy pomieszczenia (plus zimna na zewnątrz).

Z rozdzielaczem nie ma problemu.

Opublikowano

Za dużo kombinujesz :D
Rozdzielacz który sobie wykombinowałeś jest spoko - bo nie martwisz się o spadki ciśnienia i zład wody w rurach.
Spadki ciśnienia powstają na jednej linii gdy rura główna (nazwijmy to pion) jest za cienka - a i tak gdybyśmy mieli 2 prysznice szeregowo o dużym przepływie możemy to odczuć.
W grubych rurach mamy większe ciśnienie, ale tak jak pisałem wcześniej - jeśli nie ma cyrkulacji więcej wody stygnie w rurach - dłużej czekamy na ciepłą wodę.
Oczywiście grube rury magicznie nam ciśnienia nie zwiększą i największe osiągane będzie na starcie tej instalacji - czyli przy zbiorniku.

Reasumując - zrób na rozdzielaczu przy zbiorniku - dorób odcięcia nitek i masz wypas na przyszłość. Do prysznicy / wanien możesz dać rurę pp 20 na zaworze pół cala bo PEX ma duże zwężenie na starcie i przy dużym przepływie i wyższym ciśnieniu może hałasować. Wyjście z bojlera ma często 3/4 cala więc nie opłaca się tego przekraczać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.