sambor Opublikowano 5 Listopada 2017 #26 Opublikowano 5 Listopada 2017 Przed sprzęgłem Grupa bezp powinna być osobna Z resztą kocioł gazowy ją ma w środku
Mirazzboono Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor #27 Opublikowano 5 Listopada 2017 No tak, faktycznie wbudowana - zapomniałem, bo w pierwotnej wersji z buforem była za mała.Dzięki A wracając do cwu - Z jakiego masz materiału wodę użytkową ?
Mirazzboono Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor #28 Opublikowano 5 Listopada 2017 Przed sprzęgłem Grupa bezp powinna być osobna Z resztą kocioł gazowy ją ma w środku Rozumiem że przełączając na grzanie kotłem gazowym odcinamy zaworami kocioł peletowy. A jak zrobić żeby ta gazówka zasilała wężownice w zbiorniku CWU ?
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2017 #29 Opublikowano 5 Listopada 2017 Trzeba zasobnik z dwiema wężownicami
Mirazzboono Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor #30 Opublikowano 5 Listopada 2017 tak, tylko pytam jak podpiąć kocioł gazowy do takiej wężownicy ? Kocioł 2-funkcyjny ma możliwość grzania przepływowo - czyli tą drogą do wężownicy w zbiorniku CWU ?
Mirazzboono Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor #31 Opublikowano 5 Listopada 2017 Z tego co widze to jednofunkcyjny jednak. ??
sambor Opublikowano 5 Listopada 2017 #32 Opublikowano 5 Listopada 2017 Jak ma być na jednym ciśnieniu to po co dwie wężownice.?, jedna przez cały baniak i grzać cały a nie pół. Wystarczą zwrotne zawory.
Mirazzboono Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor #33 Opublikowano 5 Listopada 2017 Czyli zarówno kocioł peletowy i gazowy podpiąć do jednej wężownicy, z ZZ na zasileniach ?
Mirazzboono Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #34 Opublikowano 6 Listopada 2017 A wracając do tematu głównego... :D Już w jednym temacie dostałem pełny obraz instalacji wody użytkowej na rozdzielaczu. A jakby miało to wyglądać rurami PP bez rozdzielacza ? Wyjście ze zbiornika głównym fi 25, i jak dalej ? Na przeciw kotłowni łazienka 1, obok kotłowni kuchnia, a druga łazienka nad kotłownią. Najbardziej zależy mi na tym żeby "dół" nie dławił "góry"...
sambor Opublikowano 6 Listopada 2017 #35 Opublikowano 6 Listopada 2017 Źle zaczynasz. Jakie masz zasilanie w wodę studnia własna czy wodociąg? Jak się obawiasz "tłumienia" a właściwie spadku ciśnienia na rurociągu to trzeba dać rury o większych średnicach. Przy za cienkich rurach zawsze woda będzie lecieć tam gdzie ma łatwiej, bliżej .
Mirazzboono Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #36 Opublikowano 6 Listopada 2017 Będzie wodociąg.Ale nie wiem jakie ciśnienie (centrum miejscowości gminnej jak coś mówi :D )
odpowietrznik Opublikowano 6 Listopada 2017 #37 Opublikowano 6 Listopada 2017 Ciśnienie na instalację będzie pewnie w granicach 3-4bar Większego nie dasz bo wywali ZB przy zasobniku.Zresztą przy dużym ciśnieniu "cierpi" armatura
Mirazzboono Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor #38 Opublikowano 7 Listopada 2017 Powiem tak.Rozwiązanie z rozdzielaczem wybrałem ponieważ jak coś *** to przynajmniej na samych podłączeniach. A do rozwiązania trójnikowego nie za bardzo wiem jak podejść z poprowadzeniem na te trzy pomieszczenia (plus zimna na zewnątrz). Z rozdzielaczem nie ma problemu.
shogunzlasa Opublikowano 7 Listopada 2017 #39 Opublikowano 7 Listopada 2017 Za dużo kombinujesz :DRozdzielacz który sobie wykombinowałeś jest spoko - bo nie martwisz się o spadki ciśnienia i zład wody w rurach.Spadki ciśnienia powstają na jednej linii gdy rura główna (nazwijmy to pion) jest za cienka - a i tak gdybyśmy mieli 2 prysznice szeregowo o dużym przepływie możemy to odczuć.W grubych rurach mamy większe ciśnienie, ale tak jak pisałem wcześniej - jeśli nie ma cyrkulacji więcej wody stygnie w rurach - dłużej czekamy na ciepłą wodę.Oczywiście grube rury magicznie nam ciśnienia nie zwiększą i największe osiągane będzie na starcie tej instalacji - czyli przy zbiorniku.Reasumując - zrób na rozdzielaczu przy zbiorniku - dorób odcięcia nitek i masz wypas na przyszłość. Do prysznicy / wanien możesz dać rurę pp 20 na zaworze pół cala bo PEX ma duże zwężenie na starcie i przy dużym przepływie i wyższym ciśnieniu może hałasować. Wyjście z bojlera ma często 3/4 cala więc nie opłaca się tego przekraczać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.