rafallo6 Opublikowano 5 Stycznia 2019 #776 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Nagram mowy film jak pali się tylko samym pelletem jaka jest temperatura spalin i jakich używam ustawień na sterowniku oraz co widać z z komina.pozdrawiam
Mikesz62 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #777 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Simonex a jak twój palniczek? Wysłałem Ci wiadomość na skrzynkę.pozdrawiam ciepło lubelskie -12
simonex77 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #778 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Witam. Jutro biorę się za niego porządnie. Zaizolowalem go płytą wermikulit owa a na to wełna z aluminium. Jutro uszczelniam drzwiczki. Dmuchawy używam do rozpalenia a później działa jak palnik rakietowe. Ale jak uszczelnień wszystko na 100 % to będę mógł ocenić do końca. W zbiornik wchodzi około 10 kg i starcza to na 4h.jak wszystko ogarnę to planuje montaż większego zbiornika i rozpalarke elektryczna. Pozdrawiam.
simonex77 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #779 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Mam zapytanie czy jak zamontuje zapalarke peletu lub świece żarowa z boku palnika. Jaka będzie wytrzymałość na temp? Czy grzałka taka może być zostawiona w środku czy po rozpalenia będę musial ja wyciągać? W niedzielę 21 kg peletu paliło się 11godzin temperatura na piecu 45.w domu ciepło i w piwnicy ładnie pachnie. Teraz będę dorabialł większy zbiornik I go uszczelnie. Pozdrawiam
Mikesz62 Opublikowano 16 Stycznia 2019 #780 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Sprawdź może na schemacie jak wygląda to w oryginale, jak planujesz sterować zapalarką ,wyciąganie po rozpaleniu i wkładaniu do rozpalenia mija się z celem.
janjan Opublikowano 24 Marca 2019 #781 Opublikowano 24 Marca 2019 Simonex jak palnik? ja używam go razem z drewnem do przepalania w ciepłe dni ,jestem mega zadowolony , drewno spala się bez smoły i dymu, palnik delikatnie paląc się, ciągle podaje podgrzane powietrze co skutkuje super spalaniem, po wypaleniu drewna (można w każdej chwili dołożyć) i nagrzaniu instalacji jeszcze przez kilka godzin pracuje sam palnik podtrzymując temp.jaka zadaną mam na sterowniku .polecam.
janjan Opublikowano 6 Sierpnia 2019 #782 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 witam .koledzy mój u24 zakończył żywot ,nie wiem co było przyczyną i nie chcę wiedzieć , w trakcie przepalania na wodę, pelletem i drewnem wyrwało na górze uchwyt spinający człony, dziura na 2 palce. Dziś minęło równo dziesięć lat użytkowania kotła ,byłem przekonany że mnie przeżyje a tu kicha ,będę się go pozbywał całego ewentualnie części. Nowy kociołek w drodze.pozdrawiam.
janjan Opublikowano 6 Sierpnia 2019 #784 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 ogniwo eko plus + 16 kw . paląc normalnie przez 40 lat, teraz obawiam się troszeczkę tej całej elektroniki ,sterownia przez internet itp itd.czy dam radę wszystko ogarnąć .Może jest ktoś zainteresowany palnikiem na pellet sprzedam w komplecie ze sterownikiem i dmuchawą ,palnik zamontowany jest na specjalnie dorobionych górnych drzwiczkach do u 24 ,wystarczy tylko je podmienić.
janjan Opublikowano 18 Sierpnia 2019 #785 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Wczoraj wywiozłem u 24 na *cmentarz* dostałem 195 pln .pozbyłem się wszystkiego co do niego należało,10 lat ,kawał czasu żeby się zaprzyjaźnić.Jutro przyjeżdża nowe niewiadome.
simonex77 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 #787 Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Kolego. A może zostawiłeś te górne drzwiczki z palnikiem. Bo mam taki sam palnik w dolnych. A bym sprobowal w górnych bez kombinacji i miał porównanie gdzie lepiej
janjan Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #788 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 dz.Witek też mam taką nadzieję,miałem ochotę na ds Drew Met ,widziałem go w sklepie, nabrałem wielkiej ochoty na niego i powiem że porządny kombajn ,wykonanie na plus i przemyślana budowa, ale żona uznała że jej siostra ma na ekogroszek i jest mega zadowolona ,nawet ona obsługuje kociołek , po dłuższych naradach rodzinnych zostało jednak zaakceptowane Ogniwo Eko Plus +. Simonex zostawiłem tylko dorobione nieoryginalne drzwiczki zespolone z palnikiem ,cały kocioł wywiozłem jak pisałem wyżej na złom ,mogłeś wcześniej napisać zostawiłbym oryginalne i sprzedał Ci za przysłowiową złotówkę . od połowy sezonu leżały bezużyteczne gdyż paliłem normalnie węglem nie ściągając dorobionych drzwiczek z palnikiem.Będę miał chwilę to zrobię fotkę palnika z drzwiczkami.pozdrawiam.
simonex77 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 #789 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 A ile byś chciał za te drzwiczki z palnikiem?
alci Opublikowano 5 Listopada 2019 #790 Opublikowano 5 Listopada 2019 Witam! palił może ktoś w tym kotle drewnem? Otóż mam trochę drewna (suszone kilka lat) i paląc tak jak węglem to jest tragedia, w komorze zasypowej pełno dymu z drzwiczek zasypowych cieknie jakaś smolista ciecz z komina dym. Jak zmienię sposób palenia czyli zamknę dół a otworze lekko górne drzwiczki to jest lepiej , ale szybko zapala się cały wsad. Może się ktoś podzieli swoimi spostrzeżeniami.
rafal12322 Opublikowano 21 Listopada 2019 #791 Opublikowano 21 Listopada 2019 Witam Ostatnio skusiłem się ofertą z olx i zakupiłem palnik antysmog o którym mowa wyżej w wersji za 700zł z dmuchawą i pojemnikiem zasypowym. Testuję od blisko tygodnia, spalając różne typy pelletów i póki co mam mieszane odczucia. Przede wszystkim mam problem odpowiednim wyregulowaniem temperatury, przy wyłączonej dmuchawie na piecu mam ~52-54*, czasami trzeba też zatkać otwór wlotowy dmuchawy bo mimo iż dmuchawa jest wyłączona, temperatura nadal rośnie... Tak jakby palnik zaciągał lewe powietrze. Kolejna sprawa to zużycie pelletu, tutaj to już jest lekko dramat bo to zużycie w mojej ocenie jest bardzo duże, gdyby dmuchawa śmigała cały czas na najniższych możliwych obrotach to 2 góra 3h w zależności od pelletu i nie ma 15kg pelletu.. simonex77 widzę, ze ty też masz taki palnik, spotkałeś z takimi problemami czy u ciebie wszystko jest ok? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.