Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Multifun Opinie Porady

pawelh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:) Zwycięstwo.

Dziękuję bardzo za pomoc. Rzeczywiście było jak wspominaliście. Przełączyłem czujnik na pokojowy i zaczął działać :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

W jaki sposób sprawdzacie swoje średnie zużycie? Nie jestem pewien czy dobrze to robię: ustawiam 24,01, godz 13:00 do 23,01 godz 13:00 i 23,01 godz 13:00 do 22,01 godz 13:00. Zawsze sprawdzam ostatnie dwie doby w ten sposób.

Opublikowano

Serwis -> kod 19800

Znajdź "Wydajność podajnika" i zmień na początek na 0.27 kg/min.

Żeby skalibrować to dokładnie do danego paliwa to musisz przepalić jakąś ilość i porównać ile pokazał ster a ile zeszło i odpowiednio zmienić ten parametr.

Albo wygasić, zważyć worek/dwa, wyrównać opał np do podajnika (wybrać z kosza), sypnąć ten worek/dwa, włączyć podawanie i mierzyć czas aż opał zejdzie do podajnika i poprawić parametr.

Sposobów jest kilka.

A potem to już możesz sprawdzać zużycie w jakim okresie chcesz.

Opublikowano

Wydajność podajnika już sobie skalibrowałem, u mnie wynosi 0,29.

Zastanawia mnie tylko dlaczego , żeby sterownik obliczył średnie zużycie muszę mu dodać dwa okresy czasu. Zamiast mu podać np. od poniedziałku do niedzieli, to muszę ten okres podzielić od pon do środy i od środy do niedzieli. Ktoś mi to wyjaśni?

Opublikowano

Dokładnie.

I można chyba 10dni zebrać do kupy.

A może kolega @qufel ma jakąś starą wersję softu i coś w niej źle działa?

Opublikowano

Nie palę na ręcznych ale to ustawienia podtrzymania.

Czyli u Ciebie co 45min ma podać przez tyle sekund ile masz ustawione w Podtrzymanie->Czas pracy podajnika.

To trzeba indywidualnie ustawić pod dany węgiel by kopiec się nie zapadał.

Domyślnie jest 30min przerwy i 15sek podawania.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Chciałem dokupić czujnik temperatury zewnętrznej, ale widzę ze są różne rodzaje:  CT4P  i CT6P.  Który wybrać do sterownika multifun?

Opublikowano

Termistor NTC 2.2K, za parę groszy w sklepie elektronicznym. U mnie działa.

Opublikowano

Termistor NTC 2,2K wyszukaj sobie na allegro. Tech stosuje zupełnie inne czujniki, z multifan'em nie będzie działać.

Opublikowano

Wczoraj przy obsłudze kotła zauważyłem, że na wyświetlaczu temp. zew. zmienia się z -5°C na +1°C. Nie było na pewno takiego mrozu, więc do tego +1°C wracało i to była realna temp. która już została. 

Zastanawiam się czy ma to związek ze zmianami w ustawieniach krzywej pogodówki.

Czy można sprawdzić czujnik temp. zewnętrznej? Do tej pory od nowości wszystko działało jak należy.

Opublikowano

Samego czujnika nie sprawdzisz ze 100% pewnością tym bardziej jeśli miałby jakieś chwilowe "głupawki". 

Jak się będzie nagminnie powtarzać to ew zacznij od poprawy lutów i połączenia w puszce, połączeń przy kotle ew jego wymiany i oby to nie był ster...bo wiesz...

Opublikowano

Pany,

gdzie powinien być zamontowany czujnik temperatury co w instalacji z wymiennikiem płytowym?

Pytam, bo u mnie dziwnie jeździ z temp - może czujnik uwalony...

Opublikowano

Według mnie tam gdzie jest zamontowany fabrycznie.
Ja wymiennika płytowego nie posiadam, ale pompa przewałowa jest. Wydawało by się że temperatura pieca powinna być w miarę stabilna, a nie była. Przekładnie czujnika na rurę wylotową nic nie dało. Dopiero zamiast pompy przewałowej zostawiłem pompę cwu na stałe(140l dwupłaszcz), i trochę pomogło. Niestety chyba bezwładność robi swoje....

Opublikowano

Ten jest ok.

Pytam o czujnik, który powinien mierzyć temp. jaka idzie na instalację. U mnie jest na rurze zasilającej, zaraz za wymiennikiem płytowym. 

Czy to odpowiednie miejsce?

Opublikowano

A w jaki sposób jest regulowana temperatura? Powinien być zawór 4ro droż przed wymienniki. Jeżeli jest siłownik na tym zawoż, to może on za bardzo szaleje i temperatura skacze. Czujnik też dałbym na wyjściu z wymiennika.... za pompą.

A pompa na instalację (grzejniki) działa poprawnie?

Tz. czy pracuje na stałe?

Opublikowano

Temp. grzejników sterują głowice termostatyczne, żadnego zaworu, czy to 3d czy 4d, nie posiadam. 

Pompa jest ok, sprawdzona, działa cały czas 

Opublikowano

Hmm. Może poprostu chłodna woda schodzi z kaloryferów jak się głowice otwierają...
Opisz jak tak naprawdę wygląda twoja instalacja, zrób jakiś szkic, zdjecia. Jaka temperatura na piecu, jak bardzo szaleje ten czujnik i do czego on Ci potrzebny skoro nie masz żadnej regulacji temperatury medium...
Może się wypowie ktoś bardziej zaznajomiony w temacie.
Pozdrawiam i życzę ciepła

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.