Paweł27kw Opublikowano 25 Października 2017 #1 Opublikowano 25 Października 2017 Witam. Aktualnie mam dolewanie wody do kotla co zrobione przez jeden z grzejników. Chciałbym to zaslepic i zrobić dolewanie wody przez obieg wody cwu. Czy tak można? Bojler mam stojący dwuplaszcz Ermet. Na dole na miejsce na spuszczenie wody ale btam chyba raczej to spuszczanie ogolnie wody z bojlera A nie obiegu cwu. Czy więc można na powrocie w bojlera za srubunkoem sąd trójnik zawor i tam zrobić dolewanie wody do kotla?
Paweł27kw Opublikowano 25 Października 2017 Autor #2 Opublikowano 25 Października 2017 Tytuł Dopuszczenie wody....
heso Opublikowano 25 Października 2017 #3 Opublikowano 25 Października 2017 Oj, tam- co za różnica, niech będzie to śpiewanie, przecież i tak wszyscy wiedzą o co chodzi, nie szkodzi nawet to "na powrocie w bojlera za srubunkoem sąd trójnik" i "btam"
Paweł27kw Opublikowano 25 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 25 Października 2017 Tak to jest jak się pisze że słownikiem. ...
Paweł27kw Opublikowano 25 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 25 Października 2017 A odnosnie mojego pytania to jak myślisz?
heso Opublikowano 25 Października 2017 #6 Opublikowano 25 Października 2017 Co ja mogę myśleć? Nie rozumiem tych, co dolewają wodę wprost z wodociągu, to najgorsze rozwiązanie skutkujące korozją i zakamienieniem instalacji. Czasami dolewam wodę wprost do naczynia wyrównawczego ( na strychu). Oczywiście deszczówkę lekko doprawioną wapnem. Większe ilości wody, tej samej, wypuszczonej z instalacji przy okazji jakiejś naprawy, załatwiam pompą zanurzeniową zaworem w najniższym punkcie układu.
Paweł27kw Opublikowano 25 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 25 Października 2017 Woda bedzie szła ze stacji zmiekczania....
teres Opublikowano 25 Października 2017 #8 Opublikowano 25 Października 2017 Możesz tak zrobić, tylko nie dolewaj wody zbyt często.
Przemyslaw85 Opublikowano 25 Października 2017 #9 Opublikowano 25 Października 2017 Nie rozumiem tych, co dolewają wodę wprost z wodociągu, to najgorsze rozwiązanie skutkujące korozją i zakamienieniem instalacji.Co ty tu za herezje głosisz. Ile ci tego kamienia się odłoży z 3-5-10l czystej wody dolanej do instalacji raz w roku przez 10lat? Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Paweł27kw Opublikowano 26 Października 2017 Autor #10 Opublikowano 26 Października 2017 Moje pytanie brzmiało czy mozna tak podłączyć A nie czy będzie kamień czy inne cuda
Przemyslaw85 Opublikowano 26 Października 2017 #11 Opublikowano 26 Października 2017 Możesz na powrocie wody z bojlera do pieca wstawić możliwość jej dolania.
Paweł27kw Opublikowano 26 Października 2017 Autor #12 Opublikowano 26 Października 2017 Dzięki właśnie o to mi chodzilo
heso Opublikowano 26 Października 2017 #13 Opublikowano 26 Października 2017 Co ty tu za herezje głosisz. Ile ci tego kamienia się odłoży z 3-5-10l czystej wody dolanej do instalacji raz w roku przez 10lat? Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka Znam takich, którym notorycznie gdzieś tam kapie woda z CO i zamiast naprawić, odkręcają po prostu zawór i dolewają- często, czyli dużo. Kamień to pół biedy, taka woda jest najczęściej lekko kwaśna, czyli korozyjna. Być może tego nie znasz, ale za tzw. komuny to było powszechne zjawisko- skorodowane, dziurawe grzejniki płytowe w blokowych mieszkaniach, bo administracja uzupełniała ciągle nieszczelną instalację świeżą wodą wodociągową. @Paweł27kw: W zasadzie powinno się dolewać wodę w najniższym punkcie instalacji, ale jeżeli układ jest dobrze odpowietrzany, można i w dowolnym miejscu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.