Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo Uni R 20Kw Pellet Pid - Wchodzi W Nadzór

cdsmarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie mam 62, cwu 45 pompa cwu na 1 biegu. Ogólnie żeby to wszystko stabilnie pracowało to jak najwyższy powrót musi być.

Opublikowano

Testuje teraz obniżenie pokojowe jak działa na spalanie itp.

Opublikowano

Błąd, temp. cwu mam tak jak piec gdyż mam zawór 3D. I teraz pompę cwu mam podłączone pod cyrkulacyjna. Na wiosnę spruboje to przerobić tak by w bojler szło tylko 45-48 jakimś mieszaczem. Bo hydraulik powiedzial ze nie mogę mieć 4D bo coś z naczyniem wyrownawyczym nie tak. Albo innego majstra wezmę. Peletu wychodzi 20kg 550zl/T takiej sobie jakości ale za tą cenę.

Opublikowano

Ja od sierpnia spalili tonę peletu w domu 24 stopnie, noc 23 pięć 50 mocy ustawienia podobne do Ciebie cwu 50

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Muszę powiedzieć że masz zacny wynik

Opublikowano

Defro komfort uni r 15kw temp. Na podłogówke 27st

Opublikowano

Stolwel i jak z obniżeniem pokojówki?

Opublikowano

Jak widać na załączonym wykresie, zmieniłem zadana na piecu na 61, powrót 49-51 co jest całkiem całkiem,

obniżenie pokojowej mam -13, ale zmienię chyba na -10, pogodynka standard nie zmieniana. W domu mam ustawione tak 22,5 stopnia i przeważnie tak się trzyma. 

Muszę przyznać że na 61 stopni mniej spala patrząc na stan paliwa. Termostaty mam rozkręcone na maxa. Dzięki temu można kontrolować stała temperaturę na domu. 

post-66371-0-08340600-1513619702_thumb.jpg

post-66371-0-73667600-1513619721_thumb.jpg

post-66371-0-55231700-1513620171_thumb.png

post-66371-0-83558200-1513620250_thumb.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dostałem cynk, że K1PRv4 to kopiuj/wklej ST-550 Sasa ;)

My w ogóle wyłączamy PID i pracujemy na dwustanie - wychodzi ekonomiczniej.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Aktualnie ustawienia to:

Praca: podawanie 2sek co 8sek

Podtrzymanie: podawanie 3sek co 2min15sek

Wentylator 24 bieg, wentylator w podtrzymaniu: 10sek co 2min15sek - moc wentylatora trzeba dobrać indywidualnie, aby był jasny długi płomień nie kopcący.

Temp zadana C.O. - 65st, histereza 10st

Zawór 4D przy aktualnej temp. na zewn 4st wpuszcza na grzejniki 33st.

Opublikowano

Moje ustawienia spalanie przy -10, 13,5kg

Mój wykres b7f7867c7e4ccc65989615c167b421c9.jpg

Opublikowano

w menu serwis

min przerwa podawania 50sek

max przerwa podawania 135 sek

to ktoś Ci ustawił czy to ustawienia domyślne ?

u mnie domyślnie jest min 10sek, max 60sek i spalanie mam 30% większe niż przy ustawieniach manualnych jak wyżej podawałem

EDIT: Masz kocioł 14kW?

Opublikowano

15kw kocioł musi po chodzić z kilka dni żeby się nauczył

Opublikowano

Klapka otwarta na stałe od wentylatora

Ustawienia są moje

Opublikowano

Ja nie wierzę aby on się uczył ;)

Klapką mam zamkniętą, nie otwieram.   Myślałem o innej klapce :) nie ma u nas takich klapek. 

Czyli max 4sek co 50sek, min 2 sek co 135sek, czyli jakoś 1,5-5,1kW z mocą pracuje

to są ustawienia serwisowe czy zmieniałeś je ? 

Opublikowano

aaa... jeszcze pytanko :) kociołek chodzi Tobie cały czas? Czy może dogrzewa dom, wygasza się, dom się wychładza, kocioł się odpala i dogrzewa.... i tak w kółko ? :)

Opublikowano

...i jeszcze... :) Jak wygląda u Ciebie płomień w pracy maksymalnej? 

jak masz ustawiony wentylator? rpm

Opublikowano

Zmieniłem ustawienia serwisowe, piec chodzi cały czas, są to ustawienia PID

Opublikowano

Także... podpowiedziałbyś jakie masz ustawienia wentylacji ? :)

...oraz jak wygląda płomień ?

Spróbuje u siebie coś podobnego zakombinować ale zastanawiam się nad nadmuchem.. w tej chwili na PID mam ustawiony nadmuch w zakresie 20-26bieg oraz obroty 840-1240. Jest to dobry nadmuch dla ustawień podawania min 2sek, max 4sek i przerwy min 10sek, max 60sek. 

Nie wiem czy przy Twoich ustawieniach podawania ten nadmuch nie musiałby być... delikatniejszy ? 

Opublikowano

temp. spalin ruszałeś? u mnie standardowo ustawione na 220st, ale nie dobijam do tego.

Opublikowano

Nic z nadmuchem nie robiłem bo popiół mam jak z papierosa, temperatury spalin też nie ruszyłem max to jest 130 st. a praktycznie cały czas 90st. 61596f84a9905f6d45eb3fa70fc63cd0.jpg

Opublikowano

Jasne, a jak nie zmieniałeś to jakie masz te standardowe ustawienia wentylacji  ? :)
Jak wcześniej pisałem, mam kocioł sasa, ale sterownik ten wasz to kopiuj wklej nasz ;) tylko my tu walczymy z ustawieniami, które u Was wydają się być znacznie sensowniejsze już w standardzie :P

Opublikowano

Jutro Ci napisze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.