Gość mak Opublikowano 23 Października 2017 #26 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Zimna woda za pomocą zaworu pływakowego uzupełnia wodę w wężownicy kotłowej. Nie widać na rysunku ani nie napisałem przez nieuwagę że czerwone naczynie zawiera konsole z zaworem bezpieczeństwa oraz odpowietrznikiem.I ono zabezpiecza CO.Zabezpieczenie cwu znajduje się na zasileniu zbiornika cwu przez zastosowanie zaworu bezpieczeństwa. Rozdzielacz cwu żeby, ....rozdzielić wodę użytkową. Podany bufor w tej konfiguracji (robione na zamówienie) daje możliwość podłączenia kotła do wężownicy środkowej. Nie podałem pojemności ponieważ nie obliczałem objętości instalacji - nic nie kupowałem, wszystko jest na etapie projektu. Myślałem wstępnie o buforze 1000 l. 1.Jest to rozwiązanie które promują producenci kominków osobiście do dużej instalacji tego nie polecam. Są zawsze trudności z odpowietrzeniem układu 2. Zabezpieczenie podgrzewacza w złym miejscu instalacji nie może być tuż za licznikiem a przy wykonaniu jak na schemacie woda z podgrzewacza może dostać się do instalacji wody zimne,j a zamontowane tak naczynie przeponowe nic nie zabezpiecza. Grupa bezpieczeństwa musi być przy podgrzewaczu i bezwzględnie konieczny jest zawór zwrotny. 3. Rozdzielacz jak chcesz może być 4. Patrz to co napisałem o pojemności bufora (!!!) Minimalna wielkość to dla kotła 17 kW to 850 l tylko że podłączając go do środkowej wężownicy tracisz prawie połowę wydajności bufora (patrz rozkład temperatur w buforze - znajdziesz w internecie) a powinno Ci zależeć na jak największej pojemności bufora czyli powinien być podłączony jak najniżej aby pojemność bufora była jak największa. Poza tym chcesz mieć bufor kombinowany czyli tracisz kolejną pojemność. Proponuję dać bufor i podgrzewacz osobno 5. Za buforem powinien być kolektor i z kolektora odejścia na instalację dwie pompy szeregowo na jednym rurociągu to złe rozwiazanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 23 Października 2017 Autor #27 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Ok.Widzę że szkoda zachodu...Myślałem całą noc, i jednak porzucę chęć instalacji z buforem kombinowanym.Zamiast tego zastosuję zawór 4-drożny, oraz zbiornik cwu na trzy wężownice (kocioł, gaz, solary). Za kilka chwil podrzucę schemat do krytykowania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 23 Października 2017 Autor #28 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Proszę o ocenę i sugestie. W którym punkcie zainstalować zasilanie wody z wodociągu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 23 Października 2017 #29 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 No już lepiej, widać że noc czyni cuda. Ale pompę za zaw 4-D, tą na powrocie daj zaraz za samym zaw 4-D, musi być przed wpięciem powrotu grzania CW. A gdzie w tą inst wepniesz gaz do grzania CO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 23 Października 2017 Autor #30 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Dziękuję.Gazu nie chcę do grzania CO.Tylko do wężownicy wymiennika cwu. Pozostaje kwestia zasilenia układu wodą. W którym miejscu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 23 Października 2017 Autor #31 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Przecież zasilanie mam w opisie kotła przy zaworze termostatycznym bvts, oraz zaworze spustowym. Do otwartego naczynia dochodzi jeszcze rura sygnalizacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 23 Października 2017 #32 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Jak w załączniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 23 Października 2017 Autor #33 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Dziękuję bardzo.Faktycznie brakowało zaworów zwrotnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 23 Października 2017 #34 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 I jeszcze jeden ZZ)+Zawór spustowy do zasobnika też się może kiedyś przydać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 23 Października 2017 #35 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Przy tak podlaczonym kotle do zbiornika to wykorzystasz tylko 1/3 jego pojemnosci. Wszystko co ponizej wezownicy pieca bedzie zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 23 Października 2017 Autor #36 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Dlatego wbrew instrukcji podłączę do środkowej wężownicy, górna dla gazu, a dolna do solarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 23 Października 2017 #37 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 I słusznie ale... upewnij sie ze wezownica jest wystarczajaca do przekazania ciepla z kotla o mocy xx kW. Jezeli jest za slaba (a czesto tak jest z powodu braku miejsca przy 3 wężownicach) możesz być średnio zadowolony z czasu grzania CWU. Kolejna sprawa (nie wiem czy w ogóle bierzesz to pod uwage) to przy zbiorniku kombinowanym nie ma problemow z grawitacyjnym wygrzaniem bufora + CWU, przy wężownicy nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 23 Października 2017 Autor #38 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Nie nastawiam się na cyrkulację grawitacyjną. Połączenia planuję robić z rur miedzianych.Rura bezpieczeństwa zgodnie z normą będzie miała średnice 28.Wystarczająca będzie średnica 22 na pozostałe ? Czy zwiększyć wyjscie z kotła do zaworu 4d i z powrotem do 28 mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 23 Października 2017 Autor #39 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 W wolnej chwili pobawiłem się w system z buforem kombinowanym. Możecie rzucić okiem ? W dalszym ciągu klapa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 24 Października 2017 Autor #40 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 I jeszcze jeden ZZ)+Zawór spustowy do zasobnika też się może kiedyś przydać Czy aby napewno ZZ umieszczony pod podłogówką, na powrocie jest zwrócony w dobrym kierunku.Tak zainstalowany nie będzie puszczał cyrkulacji powrotu.Tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 24 Października 2017 #41 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Tak oczywiście masz rację.Nie wiem co mnie zaślepiło)Natychmiastowa poprawka do konstytucji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 24 Października 2017 #42 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Przy zbiorniku kombinowanym obwod co kaloryferow oraz obwod co podlogowki podlaczony mam bezposrednio do zbiornika. Wejscie i wyjscie sa po przeciwnych stronach. Zbiorniki kombinowane moga miec kilka kroccow do kilku obwodow. W obu przypadkach nie robisz cyrkulacji cwu? Jak znajde wiecej czasu to udostepnie ci dla poronania schemat z mojej kotlowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 24 Października 2017 Autor #43 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Dziękuję za pomoc "odpowietrznik". Tak, w obu przypadkach bez cyrkulacji. Cały czas biję się z myślami czy układ z buforem jest adekwatny do ergonomii i ekonomii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 25 Października 2017 Autor #44 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 W międzyczasie doszła zmiana na wężownice środkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 25 Października 2017 #45 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Można mieć nadzieję, że w realu połączysz to wszystko prawidłowo, na tym rys są rzeczy niepotrzebne i rzeczy źle podłączone, ale to już drobiazgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 25 Października 2017 Autor #46 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Masz na myśli prawostronne podpięcie do rozdzielacza c.o., czy to ze znajdują się dwa układy mieszające ? No i pompa od cwu na poziomie rury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 25 Października 2017 #47 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Żadne z tych co wymieniłeś - one są nieistotne, gdyż są OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 25 Października 2017 Autor #48 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Oczywiście nie będzie też rury od elementu "wodociąg" gdyż zasilenie jest już z dołu bojlera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 25 Października 2017 #49 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Szukaj dalej w rzeczach bardziej istotnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirazzboono Opublikowano 25 Października 2017 Autor #50 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Rura bezpieczeństwa bezpośrednio do góry z kotła (a wtedy przerzucenie pompy, zaworów itp na rure do cwu) ? I dołożyć ZZ przy powrocie co z poddasza (przed trójnikiem po podłogówce na parterze ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.