kojak2 Opublikowano 6 Października 2017 #1 Opublikowano 6 Października 2017 Witam Od kilku lat jestem posiadaczem pieca Zębiec KMW 23. Gdy piec był montowany byłem jeszcze szczeniakiem że tak powiem i za bardzo nie interesowały mnie te tematy. Teraz gdy to ja jestem głównym i jedynym palaczem w domu narosło kilka pytań odnośnie pieca. 1. Czy piec jest o odpowiedniej mocy do mojego domu? Znalazłem jakieś plany budowy domu i jest w nich kilka informacji i nie wiem które mam brać pod uwagę. Dom z lat 80/90, użytkowy parter i piętro, ściany nieocieplone, na stropie rozłożone 30cm wełny, okna plastiki. 2. W piecu palę oczywiście od góry 90% węgla orzech i na to trochę drewna. Czy warto zmieniać jakieś parametry serwisowe w sterowniku ST-81 zPID? Typu czasy przedmuchów itp.. 3. Temperatura załączenia pompy CO. Poczytałem trochę na różnych forach i ludzie różnie mówią. Ja zawsze miałem dość niską temperaturę ok 35st ale wydaje mi się że przez to podczas dopalania się resztek paliwa jak temp spada a pompa będzie pracować do chyba 33st to szybciej wychłodzi mi grzejniki no i wodę w bojlerze. Dobrze myślę ?
Gość witek1234 Opublikowano 7 Października 2017 #2 Opublikowano 7 Października 2017 Do miału na styk, jeśli palisz węglem od góry to deko za duży. Zaradzić można w ten sposób że możesz spalać słabszy węgiel albo włóż ze dwie warstwy szamotu do komory spalania na tył kotła, do wysokości tej półki.Co do ustawień sterownika , można ustawić siłę nadmuchu na powiedzmy 40%, potem możesz to jeszcze dopracować pod siebie.Ale raczej w dół , np. 30%. Przedmuchy nie powinny Ci się włączać, jeśli tak, to jest to dowodem że masz przewymiarowany kocioł. Cegły powinny zmniejszyć moc kotła. Ja ustawiam włączanie pompy na 45*C, szybciej będzie się nagrzewał zład wody. Jeśli pompa włącza się na niskiej temperaturze to wyciąga zagrzaną wodę i dochodzenie do zadanej trwa dłużej. Temperaturę spalin dla rozpalania ustaw na 310*C, natomiast normalne palenie na 220*C ale ten parametr także musisz dobrać pod siebie. Te wszystkie ustawienia zastosuj po zmniejszeniu komory spalania cegłami szamotowymi.
kojak2 Opublikowano 7 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2017 Jeśli przedmuchy nie powinny były się załączać to rozumiem że dmuchawa powinna zasuwać non stop bez przerw tak ? Temp na piecu trzymam zazwyczaj 60-65 stopni i palę węglem bodajże 25-28kJ czy jak to tam się mówi.
Gość witek1234 Opublikowano 8 Października 2017 #4 Opublikowano 8 Października 2017 Są dwie możliwości, albo kocioł jest przewymiarowany i wtedy się za bardzo podnosi temperatura , kocioł przeciąga i załącza się tryb przedmuchow. Albo może masz w ogóle wyłączoną funkcję PID. Grzebales tak głęboko w menu serwisowym? Jeśli PID jest aktywny, to wentylator pracuje non stop z mocą od 1% do 100 % zależnie od zapotrzebowania.
kojak2 Opublikowano 9 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 9 Października 2017 Tak PID jest uruchomiony. I faktycznie jest tak jak mówisz że czasami zwalnia do 1% mocy.
Gość witek1234 Opublikowano 9 Października 2017 #6 Opublikowano 9 Października 2017 No i wszystko gra, tak ma być, wentylator ledwie kręci a temperatura ma minimalne wahania. Musisz jedynie zmniejszyć powierzchnię rusztu cegłami , wtedy nie będzie za bardzo przeciągało temperatury i nie będą się włączać przedmuchy. Żeby nie dmuchać za dużo ciepłymi spalinami w komin, zastosuj moje rady z postów powyżej, szczególnie jeśli idzie o moc nadmuchu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.