Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niedrogi Podajnikowiec?

hamis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z faktem iż moje zamówienie na kocioł DS poleglo w walce, zacząłem poważnie zastanawiać się nad kotlem na ekogroszek...

Czy jest szansa kupna czegoś rozsądnego o mocy 20-25kw w cenie do 6000zl? Czy jednak celowac bliżej 10k? Więcej niż 6 nie dam rady obecnie wykombinować :-(

A może jednak zostać przy koncepcji DSa?

Jest kilku producentów w okolicy mających kotły podajnikowe 25KW w cenie ok. 5500zl, ale nic nie wiadomo o ich jakosci...

Opublikowano

Poszukaj używek. Trochę ich jest na rynku.

Opublikowano

Przeglądałem również używki. W okolicy 100km jedyny rozsądny kocioł to EKT Grobelnego 19kw (szuflada), ale nie są o nim zbyt optymistyczne opinie...

Poza tym jak z żywotnością takich kotłów? Większość jakie znalazłem miały 5-6 lat...

Opublikowano

Piec waży do 300kg więc takowy bez problemy przywieziesz sobie na przyczepce. Czasem warto pojechać te 300km dalej.

Piec 3-4 letni będzie pracował co najmniej drugie tyle. Ewentualnie ślimak będzie trzeba dokupić, ale nie jest to droga impreza (ok 250zł)

Opublikowano

ja raczej w uzywki bym nie wchodzil. Nie wiesz kto jak traktował kociol ( jaki groszek byl, jaka temp itd). Znam kotly ktore zgnily po 3 latach uzytkowania bo nie było zaworu 4D. Jak kupisz nowy to wiesz co masz. A później jak dbasz tak masz...

Opublikowano

To nie jest takie proste :)

Dom ma dwie części:

-145m2 mieszkalnej: wysokość 2,6m, sufit podwieszany z wełną 5cm (kiepsko ułożona, są dziury), styropian 5cm, brak izolacji podłogi, wymagana temperatura 21*C

-75m2 sklepu - wysokość 3-3,5m, brak ocieplenia sufitu, brak ocieplenia ścian, brak izolacji podłogi, duże przeszklenia, wymagana temperatura ok.15-18*C (zaplecze 30m2 - mniej)

Dwie części są oddzielone ścianką GK z wełną 5cm.

Mniej niż 18-20kw w żadnej kombinacji nie wychodzi. A można nawet do 40kw dojść w obliczeniach :D

Takie cudo kupiłem, z biegiem lat będę modernizował...

Opublikowano

O.K. rozumiem,powinien być raczej 25kW.

Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie w co warto inwestować,czy w prowizorkę tzn. byle jaki kocioł z allegro(5-6 tyś),a za kilka lat zmuszą Cię do wymiany na kocioł 5 klasy.

Czy też przemyśleć wariant z dopłatą od Urzędu Gminy lub Miasta,dowiedzieć się czy jest taka możliwość u Ciebie,starać się o dotacje i od razu kupić kocioł np. za 9 tyś. i mieć spokój na 12 lat.

Opublikowano

Po 1sze wątpie, czy piec 5tej klasy wytrzyma 12 lat z racji iż z punktu widzenia eksploatacji wypada gorzej od np 3ciej i 4tej klasy. Po drugie kotły z allegro na profilu KWM SGR klasę czwartą mają, więc spokój do 2026. Po trzecie ludzie to tylko piec, bebechy można dopasować z markowych rozwiązań. Za około 6k, pewnie troche więcej można brać piec 25 kW z osprzętem TECHNIXa (niezły sterownik, palnik jak batory, zamówić ruszt żeliwny zamiast wodnego). Jak się człek uprze to za dopłatą 400 zł wmontują mu palnik Ardeo.
Jak to fajnie człowiek poskłada to będzie i tak działać lepiej jak połowa markowego badziewia...

Ogólnie jak nie wiesz czego chcesz to masz przesrane bo sprzedawcy z allegro zakrzywią prawa fizyki by Ci coś upchać...

Opublikowano

Na jakąkolwiek dotacje nie mam co liczyć, nic gmina nie prowadzi.

Czy używał ktoś kotła Stalkot Pleszew KWM-SGR z palnikiem rynnowym? Znalazłem taki w okolicy, 3 letni (5 gwarancji) za naprawdę fajne pieniądze i po zdjęciach wygląda na dobry stan. Tylko jak ta rynna się sprawdza?

Ogólnie to mój drugi rok z kotlem, wcześniej palilem w GS od góry, ale w stanowczo za małym kociolku (12kw) i ciepło to nie było...

Opublikowano

Rynny ogólnie nie mają zbyt dobrych opinii,musiałbyś pojechać obejrzeć na miejscu ten kocioł.

Pracuje jeszcze ten kocioł,czy jest zdemontowany?

Dowiedz się jaki jest sterownik przy tym kotle,zamieść zdjęcia.

Jak za dobrą cenę kupisz to możesz ew. wymienić palnik i będzie śmigał z 8 lat.

Opublikowano

Czy używał ktoś kotła Stalkot Pleszew KWM-SGR z palnikiem rynnowym? Znalazłem taki w okolicy, 3 letni (5 gwarancji) za naprawdę fajne pieniądze i po zdjęciach wygląda na dobry stan. Tylko jak ta rynna się sprawdza?

Nie dziwi Cię troszkę że ktoś w dobrych pieniądzach oddaje taki kocioł? no może się zdarzyć że przechodzi na inny typ ogrzewania ale powinna zapalić Ci się jakaś "lampka" :)

Można jak kolega Kolanin pisze dokupić jakiś "normalny" palnik, ale nie wiadomo czy nie będzie problemu z ramką kosza, mocowaniem wentylatora a przecież nie każdy jest majsterklepką i suma sumarum może wyjść ta cała operacja drożej jak nowy kocioł.

Opublikowano

Stalkot to taki sam allegrowicz jak reszta. Jeśli kupisz używany kocioł i będziesz chciał wymienić w nim palnik i nie daj Boże sterownik - wyjdzie Cię to pewnie więcej niż taki sam piec z Allegro. Cena wyjściowa kotła z allegro 25 kW to około 5500 do 5800. Musisz sobie dołozyć:

+200 za lepszy sterownik (Talos / SPP)
+200 za ruszt żeliwny
+200 za palnik technixa żeliwny lub +400 za palnik ardeo. 

Są firemki, które Ci takie cudo machną.

Jak widać można się zamknąć w 6100 do 6500 i będzie spokój.

Jak masz zamiar ocieplać możesz wziąć też 19kW i Ardeo - za 150 zł dokupić palenisko i teraz palić na większym by osiagnąć większą moc a potem wstawić mniejsze gdy zapotrzebowanie spadnie - pytanie jakie jest rzeczywiste zapotrzebowanie...

Pytanie jeszcze czym chcesz palić, jaki masz komin, jaka instalacja itd...

Opublikowano

@hamis

Ile chce gość za tego klamota?

Jeżeli 2-2,5 tyś to można brać.

Dokupisz np. palnik Batory 25 z ramką zejścia pod inny kosz za 1800+ koszty przesyłki i będziesz miał w przyzwoitej cenie kocioł.

Doliczyć musisz jeszcze koszty transportu i podłączenia do swojej instalacji.

link do palnika od jednego z kol. z forum:

http://minertu.eu/kategoria,58/palnik-batory

Opublikowano

Chce 2700, ale coś bym pewnie urwał. Czekam 3 dzień na zdjęcia i doczekać się nie mogę :D

Gościu specjalnie wymieniał palnik na rynnowy - 1400zł extra dopłacił :D Ale tak czytam i widzę, że opinii nie ma ciekawych.

Opublikowano

Batory ja wole AZPP  :D

Opublikowano

A ja wolę Ardeo Iron R

Opublikowano

Niestety "sprzedający" się już nie odezwal. Zdjęć też się nie doczekałem, także ta sprawa padła.

Ogólnie ciągle się zastanawiam czy podajnik czy DS. Miałem zamówionego DS u p2ar, ale się nie wyrobił i nie wiadomo na kiedy by się wyrobił, pewnie po sezonie...

Gdyby był gotowy to nie byłoby rozterek ;-)

Opublikowano

Jeśli interesował Cię stalkot to bierz kocioł na profilu KWM SGR (większość na allegro - taki jak stalkot) + lepszy sterownik (talos / spp - karakal), ruszt żeliwny, palnik technix lub Ardeo. Dopasuj moc kotła i nie daj sobie wmówić nic innego bo sprzedawcy zakrzywiają prawa fizyki by Ci coś upchać. Z ceną do 6500 się wyrobisz i za te pieniądze nic lepszego nie znajdziesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.