Pajo12 Opublikowano 30 Września 2017 #1 Opublikowano 30 Września 2017 Witam. Postanowiłem samodzielnie zrobić c.o.układ najprostszy otwarty z kotłem na paliwo stałe(głównie drewno)zasilający bojler i 6grzejników. Mam kilka pytań: 1. Mam taki problem, że nie mogę całkowicie dać w pionie naczynka wyrównawczego,musiałem je przesunąć w bok powstały takie schodki (naczynko jest na najwyższym punkcie). Czy tak może być ? 2. Gdzie mam poprowadzić z bojlera(kospel stojący 200l) króciec cyrkulacyjny ? 3. Czy mogę bez zaworu zwrotnego i pompki podłączyć bojler ? Od pieca do bojlera odległość 1,5m W załączniku schemat mojej instalacji...
Gość vmilo Opublikowano 30 Września 2017 #2 Opublikowano 30 Września 2017 1. Jeśli przepływ nie jest nijak zakłócony, to może być, 2. Od najdalszego punktu poboru, prowadzisz rurkę do wejścia cyrkulacji w baniaku, 3. Jak stojący, to nie pójdzie. Chyba, że jest poziom wyżej.
kazimip Opublikowano 30 Września 2017 #3 Opublikowano 30 Września 2017 Witam. Postanowiłem samodzielnie zrobić c.o.układ najprostszy otwarty z kotłem na paliwo stałe(głównie drewno)zasilający bojler i 6grzejników. Mam kilka pytań: 1. Mam taki problem, że nie mogę całkowicie dać w pionie naczynka wyrównawczego,musiałem je przesunąć w bok powstały takie schodki (naczynko jest na najwyższym punkcie). Czy tak może być ? 2. Gdzie mam poprowadzić z bojlera(kospel stojący 200l) króciec cyrkulacyjny ? 3. Czy mogę bez zaworu zwrotnego i pompki podłączyć bojler ? Od pieca do bojlera odległość 1,5m W załączniku schemat mojej instalacji... naczynie zbiorcze umieszczamy w najwyższym punkcie instalacji. co do poprowadzenia rur układ do przyjęcia. osobiście mam w domu również kilka zakrętów ale nie można zapomnieć o odpowiednich przekrojach rur ze względu na wagę tego elementu w układzie. W moim domu przelew z naczynia został sprowadzony aż do kotłowni co pozwala na odprowadzenie nadmiaru wody do kanalizacji zamiast podstawiać wiadra gdzieś na strychach.Pompa zasilająca wymiennik powoduje że woda grzeje się szybciej. W przypadku zamontowania regulatora temperatury i zaworu zwrotnego nie będzie zjawiska że 'wymiennik" działa jak największy grzejnik bez względu na konieczność grzania -zawór zwrotny odcina dopływ wody oszczędzając ciepło. Wymiennik cwu. zasilamy wodą zimną od dołu a odbieramy wodę ciepłą od góry. zasilanie wodą z c.o. odwrotnie z góry (woda ciepła z kotła) do dołu (woda po ochłodzeniu-powrót do kotła).Przed jak i za układem pompy i zaworu zwrotnego należy zamontować zawory odcinające. W przypadku awarii pompy można ją wymienić nie tracąc wody w układzie. Identycznie musi być z układem pompy c.o. z tą różnicą że pompa c.o. musi mieć równolegle załączony tzw. zawór klapowy który się otwiera w trybie pracy układu grawitacyjnego przy braku prądu i rozpalonym piecu.
Pajo12 Opublikowano 30 Września 2017 Autor #4 Opublikowano 30 Września 2017 Rozumiem pompę zastosuje z zaworem zwrotnym. Od najdalszego punktu poboru, prowadzisz rurkę do wejścia cyrkulacji w baniaku, Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem. Wyrysowałem na schemacie podłączenie. Mogę sobie pociągną rurą (cyrkulacyjną) pex 16 ? Najłatwiej się kładzie. Tam wysokie temp. nie będą ? W zbiorniczku wyrównawczym nie ma opisu gdzie jaką rurą zasilić... Może tak być jak na schemacie i zdjęciu ? A jeszcze jedno pytanie.... zamiast termometru w kotle widziałem że ktoś miał zainstalowany zawór bezpieczeństwa .. czy to poprawnie i czy ma sens ? Co rurę ciągnę do bojlera to zrobić jakiś odpowietrznik ? czy nie wymagane ? czy pompką cyrkulacyjną się odpowietrzy ? Pompkę cyrkulacyjną na grzejniki jaką zastosować 40 czy 60 ? Budynek z poddaszem użytkowym. Z góry dziękuję za pomoc.
sambor Opublikowano 30 Września 2017 #5 Opublikowano 30 Września 2017 Naczynie należy podłączyć wg rys poniżej, do naczynia rura bezpośrednio z kotła min 1" Jak dajesz odpowietrznik to za pompą a przed bojlerem lub grzejnikami. Sama pompa nie odpowietrzy instalacji. Pompa na CO 25/40 Zawór różnicowy na obiegu grzejnikowym jest zbędny, woda idzie przez pompę bez problemu. Przy takich wygibasach z rurą do naczynia dobrze jest dać na kotle zaw bezpieczeństwa 1,5bar.
tommyp2 Opublikowano 1 Października 2017 #6 Opublikowano 1 Października 2017 Panowie czy możecie napisać co daje takie podłączenie naczynia? Chodzi mi o te dwie rury które prowadzą od instalacji. Jedna od dołu powoduje napełnienie naczynia oraz nią dostaje się gorąca woda w przypadku zagotowania, ta z lewej odpowietrznie i przelew. A po co to podłączenie górą z prawej strony?
hamis Opublikowano 1 Października 2017 #7 Opublikowano 1 Października 2017 Było już kilka dyskusji na ten temat. Teorerycznie dodatkowa droga dla pary wodnej, która wpada ponad lustro wody i może od razu iść w przelew. Poza tym tak wymaga Norma ;-) Nie możesz rury do naczynia puścić po skosie? Ja właśnie tak zrobiłem. Montujesz dwa łuki (2k+1k) i dowolny kat wyciagniesz
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #8 Opublikowano 1 Października 2017 Naczynie należy podłączyć wg rys poniżej, do naczynia rura bezpośrednio z kotła min 1" Jak dajesz odpowietrznik to za pompą a przed bojlerem lub grzejnikami. Sama pompa nie odpowietrzy instalacji. Pompa na CO 25/40 Zawór różnicowy na obiegu grzejnikowym jest zbędny, woda idzie przez pompę bez problemu. Przy takich wygibasach z rurą do naczynia dobrze jest dać na kotle zaw bezpieczeństwa 1,5bar. Zawór bezpieczeństwa mogę wkręcić w miejsce termometru ?
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #9 Opublikowano 1 Października 2017 Tak ZB w miejsce termometru, masz sterownik, więc będzie ci pokazywał temp kotła.
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #10 Opublikowano 1 Października 2017 Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem. Wyrysowałem na schemacie podłączenie. Mogę sobie pociągną rurą (cyrkulacyjną) pex 16 ? Najłatwiej się kładzie. Tam wysokie temp. nie będą ? A co do rury cyrkulacyjnej mogę tak zrobić jak na schemacie wyżej ?
henryk1953 Opublikowano 1 Października 2017 #11 Opublikowano 1 Października 2017 To jest niepoprawne podłaczenie naczynia wzbiorczego - .Według tego schematu para będzie wchodzić od dołu zbiornika , a norma mówi ze to ma być od góry zbiornika, Tu masz normę. document (35).pdf
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #12 Opublikowano 1 Października 2017 Już nie rozumiem... to ma być podłaczone tak jak ja narysowałem na schemacie czy tak jak pisał sambor ?
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #13 Opublikowano 1 Października 2017 Widzisz z naczyniem to jest tak : jakbyś nie połączył to to i tak kolega @henryk skrytykuje, ale sam nic nigdy nie zrobił, lecz ta norma to jego konik, taki kulawy, ale zawsze . Prawie prawidłowa wersja podłączenia jest poniżej i to wystarcza aby było dobrze,
henryk1953 Opublikowano 1 Października 2017 #14 Opublikowano 1 Października 2017 To co ty narysowałeś jest nieprawidłowe ,to co sambor tylko niepoprawne ale bezpieczne,Podłącz rurę z kotła bezpośrednio do tej z prawej i będzie zgodne z norma. W podanej normie masz szczegółowe rysunki.Przy okazji zwróć uwagę w jakiej odległości od kotła możesz zamontować naczynie wzbiorcze , i od czego to zależy. Widzę ze kolega sambor juz to ci namalował.
Gość vmilo Opublikowano 1 Października 2017 #15 Opublikowano 1 Października 2017 A co do rury cyrkulacyjnej mogę tak zrobić jak na schemacie wyżej ? Tak. Tylko nie zapomnij porządnie ocieplić. Żeby była jasność: przy najdalszym punkcie po prostu nie kończysz rury z ciepłą wodą, tylko wracasz nią w ten króciec co pisałeś.
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #16 Opublikowano 1 Października 2017 Ostatecznie przedstawiam schemat mojej instalacji ... Czy to jest poprawna instalacja co i cwu układu otwartego. W załączniku schemat.
henryk1953 Opublikowano 1 Października 2017 #17 Opublikowano 1 Października 2017 A w jaki sposób bedziesz regulował temperaturę na grzejnikach i na jakie temp. masz dobrane grzejniki?I co z ochroną tem. powrotu wody do kotła?
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #18 Opublikowano 1 Października 2017 ochrona to znaczy zawór mieszający 3 drogowy ?Montować ochronę powrotu wody do kotła ? Grzejniki nie wiem jak będę regulował. prawdo podobnie termostatów nie powinno się stosować. A co mi radzisz ? Rodzaje grzejników wziąłem z projektu.
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #19 Opublikowano 1 Października 2017 Grzejniki nie wiem jak będę regulował. prawdo podobnie termostatów nie powinno się stosować. To jakaś nowość z tymi termostatami ? Mnie zawsze uczyli aby dawać, a tu taka inf , że są beee. A tak na serio to dlaczego nie powinno się stosować? Aby tematu nie ciągnąć to powiem ci że : termostaty muszą być, zaw ochroby powrotu najlepiej VTC -50C dla węgla i pompa z autoadaptem na powrocie.
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #20 Opublikowano 1 Października 2017 Nie wiem nie znam się. Gdzieś tak na forum jakimś przeczytałem... Co byście zmienili w moim schemacie proszę o konkrety ? będzie działał ten mój schemat ?
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #21 Opublikowano 1 Października 2017 Teoretycznie, to ten schemat oprócz cyrkulacji CW będzie działał. Ale prawidłowo to będzie działał schemat poniżej. Pompa od CO to pompa z funkcją autoadapt.
Pajo12 Opublikowano 1 Października 2017 Autor #22 Opublikowano 1 Października 2017 jeszcze jedna pompka :( ... Na prąd nie wyrobie. :) A można zrezygnować z cyrkulacji ? Co się dzieje jak jest zaślepiona ? A Jaka różnica jest między pompką na zasilaniu a na powrocie... ? tzm VTC511/50C moge zastosować przy zasilaniu przed bojlerem w dół do powrotu... Jaki drogi tzm VTC511/50C :(
sambor Opublikowano 1 Października 2017 #23 Opublikowano 1 Października 2017 VTC to koszt ok 300, musi być rys jak podałem w swoim poście a nie twój schemat. Możesz zrezygnować z pompy od cyrkulacji CW
Pajo12 Opublikowano 2 Października 2017 Autor #24 Opublikowano 2 Października 2017 a jak prąd wyłączą i pompka stanie ? Co w tedy ? Ktoś mi podpowiadał żeby dać zawór różnicowy.. I czy pompka na powrocie musi być ? nie może być na zasilaniu ? W czym jest różnica ?
Gość vmilo Opublikowano 2 Października 2017 #25 Opublikowano 2 Października 2017 Pisał Ci sambor, że pompa nie jest hamulcem przepływu, więc różnicowy jest zbędny. Pompa na powrocie będzie miała chłodniej, przy zasypowcu tak jest bezpieczniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.