Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam prośbę o pomoc w doborze pieca gazowego do centralnego ogrzewania i ciepłej wody. Jestem w trakcie remontu mieszkania pod wynajem. Mieszkanie 130 m2 podzielone ma być na 4 kawalerki (pow ok 25-30 m2) z łazienkami (prysznice) i aneksami kuchennymi, ze wspólnym korytarzem. Docelowo 8 osób. biorę pod uwagę oczywiście piec z zasobnikiem. Tylko mam problem z wyborem objętości zasobnika (120-200 l ?), jego rodzajem 1-, 2-spirale, warstowy? Może zintegrowany z piecem? Zależy mi na rozwiązaniu w miarę niedrogim ale na tyle wydajnym żebym nie miał później problemów z niezadowolonymi gośćmi że zabrakło ciepłej wody. 

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Paweł

Opublikowano

Jak ma być na 8 osób to trzeba dużo większy zasobnik, taki 120l to dobry jest na piwo.

Musisz być przygotowany na jednoczesny odbiór przez 4 łazienki, a to trzeba policzyć + dobór kotła.

PS

Masz miejsce na taki zestaw?

Opublikowano

miejsce jest ograniczone - wnęka w dużym przedpokoju. Chciałbym w niej zmieścić kocioł zasobnik i liczniki. Zasobnik 200 - 250l powinien sie zmieścić. Jaką wg Ciebie powinien mieć pojemność?  Może powinienem wziąć pod uwagę droższe zasobniki tzn warstwowe lub płaszczowe ze względu na ich wyższą sprawność? Myślałem o kotle 24 Kw

Opublikowano (edytowane)

Zasobnik przynajmniej 250-300 l ,jednak jeśli masz mało miejsca lepszy będzie kocioł plus zasobnik warstwowy który może być nawet mały ale ma dużą wydajność i zajmie mniej miejsca niż tradycyjny i przy dużym odbiorze wody da radę, to kompromis między piecem 2f a 1f z zasobnikiem i się sprawdza.

Mieszkanie nie duże i sporo mieszkających osób więc dużo wydzielanego ciepła , staraj się by moc minimalna była mała, kocioł 2f do zasobnika warstwowego 100-150l kocioł moc 20-28 kw by dało wygrzać wymiennik w zasobniku warstwowym.

Edytowane przez dobroslaw0
Opublikowano (edytowane)

Też myślałem o kotle z zasobnikiem warstwowym, ale jest mały wybór zwłaszcza tych 150l. Czy zasobnik 100 l będzie wystarczający? Czy mógłbyś polecić coś konkretnego. Kotły ze zintegrowanym zasobnikiem są dość drogie...

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Moc kotła ok 24-26kW, a zasobnik to min 300l, oczywiście kocioł kondensacyjny.

Dwupłaszczowy nie nadaje się do kotła gazowego.

mam trochę ograniczone miejsce we wnęce na zestaw. 300 l nie wejdzie :(. Czy wg Ciebie zestaw kocioł 2f + zasobnikiem warstwowym sprawdziłby się? są trochę mniejsze ale nie znam nikogo kto takiego zestawu używa...

Opublikowano (edytowane)

wnęka w przedpokoju 220x60x120 cm. zbiornik 300 l nie wejdzie. Chciałbym tam zmieścić też liczniki na ciepłą i zimna wode. Skłaniam się, po różnych poradach, w kierunku pieca 2f + zbiornik warstwowy np. Fusion Galmet 100 l. Zaleta, że po wyczerpaniu wody piec działa przepływowo. Myślisz że się sprawdzi?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Szerokość 120 wys 220 a głębokość 60 (ten wymiar w zasadzie można pominąć), zasobnik ma 90 cm wys. więc każdy piec powinien się zmieścić powyżej.Ale dzięki za uwagę :)

Edytowane przez Ryszard
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, mam problem podobny do autora tematu. 
Dzielę mieszkanie 100 m^2 w starej kamienicy, na 2 osobne mieszkania - jedna kawalerka 30m, drugie kilkupokojowe 70m. 

W kawalerce podłogówka, w pokojach kaloryfery. W mieszkaniu będą 2 prysznice, 2 kuchnie. 

Pytanie - z której strony to ugryźć? Zastanawiam się czy piec 2 funkcyjny uciągnie ogrzewanie wody do dwóch łazienek (plus ewentualnie zmywanie naczyń) jednocześnie? Czy też nie wchodzić w to, i instalować coś z zasobnikiem CWU? 
Z tego co obliczyłem, pi razy oko, to potrzebuję kotła do 20kW mocy. 
Szef ekipy remontowej doradza Termeta Gold Plus z zasobnikiem 140l i w.g. niego to powinno wystarczyć. 

Co brać? Dwufunkcyjne, czy zasobnik ?