kurakk Opublikowano 30 Października 2017 Autor #101 Opublikowano 30 Października 2017 Ja mam podobnie, dmuchawa z tyłu pieca, zbiornik na opał z lewej i też da się zauważyć, że z tyłu palnika bardziej się spieka niż z przodu, od strony drzwiczek.
dormario Opublikowano 30 Października 2017 #102 Opublikowano 30 Października 2017 U mnie dmuchawa jest od przodu pieca wiec stronnosc jej zamontowanie nie powinno mieć wpływu na napowietrzanie palnika.
PioBin Opublikowano 30 Października 2017 #103 Opublikowano 30 Października 2017 A po tych samych stronach macie podajniki zamontowane? Lewa / prawa strona kotła? Slimaki maja to do siebie ze przesuwając węgiel "mielą" opał i po jednej stronie jest grubszy a po drugiej stronie drobniejszy. Bardzo dobre widac to u mnie na rynnie...
lukikx85 Opublikowano 30 Października 2017 #104 Opublikowano 30 Października 2017 U mnie podajnik po prawej, dmuchawa z przodu i od przodu tworzą się spieki, a z tyłu niedopalony węgiel. Chyba na test od przodu zakleję silikonem kilka rowków i zobaczę czy to coś da.
PioBin Opublikowano 30 Października 2017 #105 Opublikowano 30 Października 2017 "zbiornik na opał z lewej i też da się zauważyć, że z tyłu palnika bardziej się spieka niż z przodu" "U mnie podajnik po prawej, dmuchawa z przodu i od przodu tworzą się spieki, a z tyłu niedopalony węgiel" "Ślimaki maja to do siebie ze przesuwając węgiel "mielą" opał i po jednej stronie jest grubszy a po drugiej stronie drobniejszy. Bardzo dobrze widac to u mnie na rynnie..." "Chyba na test od przodu zakleję silikonem kilka rowków i zobaczę czy to coś da." jak zrobisz to odpowiednio moim zdaniem powinno pomóc
lukikx85 Opublikowano 30 Października 2017 #106 Opublikowano 30 Października 2017 Odpowiednio, to co masz na myśli? :) Silikon wysokotemperaturowy wytrzyma? Najsolidniejsze by było zaspawanie, ale to już ostateczność. Mam uszczelniacz kominkowy do 1500OC od uszczelnienia korony palnika, ale on jest trochę rzadki.
PioBin Opublikowano 30 Października 2017 #107 Opublikowano 30 Października 2017 Nie widziałem na oczy tego palnika. Pisząć odpowiednio mam na myśli te otwory i w takiej ilości aby przyniosło to zamierzony skutek :) Silikon 1500C to oczywistość, chyba nie chciałeś tam dać tego "czerwonego" 300C ?
lukikx85 Opublikowano 30 Października 2017 #108 Opublikowano 30 Października 2017 W koronie są takie pionowe nacięcia. Myślałem o uszczelniaczu kominkowym + sznur wysokotemperaturowy upchnięty w rowek. Właśnie największa zagadka dla mnie to ile tych rowków zakleić, czy całe kleić, czy do połowy tylko. Metodą prób może uda mi się osiągnąć zamierzony efekt :)
dormario Opublikowano 30 Października 2017 #109 Opublikowano 30 Października 2017 Sam siloon wystarczy. Jak wyschnie to będzie jak kamień. Jednak powiem wam ze ja już tego próbowałem. Nie zalkejalem w całości lecz odpowiednie szczeliny pomniejszaniem o 1/2 ( po wyschnięciu nacinalem na nowo wąskim brzesztotem. ) efekt był żaden. Ja mam podajnik po lewej a dmuchawkę od przodu pieca. W palniku mocniej dmucha od tylu pieca. Tak sobie myśle że powietrze wtłaczane w całości nie wydostaje się przez dysze i okrażając koronę napotyka wtłaczane powietrze co powoduje w tym miejscu wzrost ciśnienia i mocniejsze dmuchanie. Wczoraj prowizorycznie wstawiłem do środka palnika kawałek blachy tworząc kryzę od strony słabszego spalania i dzisiaj widzę ze się lekko spalanie wyrównało. Powietrze idzie korytarzem zaczynajac od strony tam gdzie mocniej dmuchało i otaczając palnik dochodzi do bariery co powoduje wzrost ciśnienia w miejscu słabszego spalania. Może wieczorem wykonam to bardziej precyzyjnie i dam znać jaki jest efekt.
gilal Opublikowano 30 Października 2017 #110 Opublikowano 30 Października 2017 U mnie nie ma problemu. Nawet przy dzisiejszych wiatrach :)
PioBin Opublikowano 30 Października 2017 #111 Opublikowano 30 Października 2017 Czyli, że co... nasze UNI najlepsze?
gilal Opublikowano 30 Października 2017 #112 Opublikowano 30 Października 2017 Nie no bez przesady :) jak na razie bezproblemowo :)
Snoopi21898 Opublikowano 30 Października 2017 #113 Opublikowano 30 Października 2017 Zastanawiam się bo w palniku uni są te rurki napowietrzające i przez nie przepływ powietrza jest stale i może dla tego lepiej ta turbinka działa
topicktm Opublikowano 30 Października 2017 #114 Opublikowano 30 Października 2017 W mojej ekoenegri ta sama przypadłość, z jednej strony jest większy przedmuch jak z drugiej. Piec innego producenta.Macie jakieś lekarstwo na to?
lukikx85 Opublikowano 30 Października 2017 #115 Opublikowano 30 Października 2017 Teraz z ciekawości zatrzymałem piec, wygarnąłem żar i od tyłu korony tam gdzie się nie dopalało były dwa kanały zapchane. Wyczyściłem je szprychą i już przy starcie pieca lepiej to wyglądało, zobaczę co do jutra się tam wykluje. Jeszcze ustawiłem przedmuchy w pracy co 120 minut.
lechumb Opublikowano 7 Listopada 2017 #116 Opublikowano 7 Listopada 2017 Panowie, a wracając do turbiny. Gdy ja zamontowalem naklejka do dmuchawy to ledwo ledwo sie krecila w lewa strone przez co wentylator mocno dmuchal nawet przy 1% i wypalal opal na retorci. W niedziele odwrocilem turbine naklejka na zewnatrz i tez sie krecila w lewa strone ale.juz szybciej i wentylator wolniej zaczal dmuchac przez co spadla tem spalin i kopczyk jako taki zaczal istniec. Wlasnie to mnie zastanawia czemu tak sie zachowuje turbina. Podajnik mam po lewej stronie i dmuchawa z tylu pieca i na calej retorcie pali sie dobrze. Mam palnik defro i komfort eko 15.
dormario Opublikowano 7 Listopada 2017 #117 Opublikowano 7 Listopada 2017 To działa w ten sposób: Jeżeli kanały powietrzne są drożne to powietrze bez oporu nimi przechodzi i zasysając je z otoczenia wprawia w ruch turbinie która kręci się proporcjonalnie do przepływu w lewa stronę. Z chwilą kiedy przepływ jest przytkany powietrze w części wydostaje się przez otwory w dmuchawie tworzac opór dla ruchu turbinki co skutkuje zmniejszeniem jej obrotów albo nawet ruchem w prawo. Sterownik dostaje sygnał ze trzeba zwiększyć nadmuch żeby udrożnić kanały dlatego mimo 1% ona dmucha ze zwiekszona siłą. Nie ma co kombinować z odwracaniem wiatraka lub kryzowaniem wlotu bo algorytm nie będzie czytam i reagował prawidłowo. Jeżeli są problemy z przepływem powietrza w skutek drobnego węgla ( np. paląc miałem) najlepiej wyłączyć halotron i w menu serwisowym siłę nadmuchu ustawiać parametrem minimalny i maksymalny wentylator roboczy. Minimum ustawić tak żeby podtrzymywał temperaturę na 1% a max tak żeby podbijał szybko temperaturę ale nie tworzył spieków. Ja mam u siebie różnice o 15 jednostek. Z racji ze PID korzysta też z parametru temperatury spalin trzeba też ustawić ją tak aby na piecu rosła łagodnie. Za wysokie spaliny powodują że piec się rozkeręca i na skutek bezwładności wchodzi w stan podtrzymania a przecież nie o to chodzi. Ja ma spaliny ustawione na 175 st i już przy 120 wentylator zwalnia tak żeby łagodnie rosła temperatura pieca. Na koniec w menu serwisowym trzeba też ustawić podawanie opału ( wymaga cierpliwości i obserwacji) ja mam ustawione dla mojego paliwa podawanie minimalny czas 1 sek max 3 sek min przerwa 10 sek max 60 To wygladavw ten sposób że jak piec zwiększy moc do 100% to zacznie podawać co 10 sek przez 3 sek i będzie dmuchać maksymalna ustawioną wartością wentylatora. Jak temperatura zacznie rosnąć PID zmniejszy moc i proporcjonalnie dawkę opału zacznie podawać w dłuższym okresie czasu aż przy 1% zacznie dmuchać minimalną ustawiona wartością podając minimalna wartość opału w maksymalnym odstępie . I tak bawiąc się można wystęrować parametry tak że piec będzie rysował wykres bez skoków ale pod warunkiem ze nie będzie zmian warunków odbioru temperatury w budynku np na skutek wietrzenia pomieszczeń. Ponieważ opał jest rożny dla każdego parametry też będą różne. Korekty wartości trzeba robić w odpowiednich odstępach czasu bo przecież węgiel to nie papier i pali się dłużej.
lechumb Opublikowano 7 Listopada 2017 #118 Opublikowano 7 Listopada 2017 Kolego dormario w poprzednim poście zapomnialem dodac ze ten wykres jest z przed odwrocenia turbiny. Po odwroceniu zamieszczam ponizej. Wloty mam drozne bo o to bardzo dbam i czesto czyszcze, choc bardzo nie ma co bo od 3 sezonow nie mam z tym palnikiem zadnych problemow. Obroty turbiny sie nie odwrocily, caly czas kreci sie w tym samym kierunku i niezaleznie od tego jak ja zaloze tylko gdy jest odwrocona czyli naklejka i przewodami na wierzch chodzi to u mnie lepiej. Skoki pojawiaja sie tylko po wlaczeniu cwu. Tak to wg mnie jest bajka. Moc 50% i zmienione tylko temp spalin do 165 i max podawania zmieniony na 5 a tak to seria softu 2.4.7.
Snoopi21898 Opublikowano 7 Listopada 2017 #119 Opublikowano 7 Listopada 2017 Koledzy ja w niedziele zmienilem na mała turbinkę i jednak zabrakło powietrza na palniku i czarno sie zrobiło na wymienniku. Wczoraj zrobiłem inny myk na dużej turbince. Zdjąłem ją i sprawdziłem zapalniczką czy wciąga powietrze ustawiłem ręcznie wentylator na 25 i ku mojemu zdziwieniu u góry wentylatora wciągało płomień a na dole wentylatora wypychało go dosyć mocno na zewnątrz. Postanowiłem ze zakryje dolny wlot powietrza taśma samoprzylepną i przykręciłem turbinkę. Teraz tylko jak przyłożę płomień z zapalniczki to wciąga go czy na dużej czy na malej mocy. Dzis po całej dobie powiem ze jest bajka popiół i kopczyk tez ok pomimo ze moc jest ustalona na 50%. Przedtem jak otwierałem drzwiczki to turbinka stawała i wentylator pracował aż huczało. Teraz tylko troche zwalnia i nie zatrzymuje sie. Na palniku dużo spokojniej dmucha i siwo w komorze. Takie moje spostrzeżenia jak na ta chwile.
dormario Opublikowano 7 Listopada 2017 #120 Opublikowano 7 Listopada 2017 Czyli zadziałałeś właśnie tak jakbyś systemowo wyłączył halotron w menu sewewisowym tylko ze ty zrobiłeś to fizycznie poprzez zatkanie otworów. Tak to właśnie działa. Te dolne otwory właśnie wypychają powietrze kiedy przepływ jest słaby i strumień powietrza oddziaływuje na turbinkę równoważąc strumień zasysajacy dając sygnał do sterownika żeby zwiększył ciśnienie powietrza i udrożnić kanały. Jak się pali dobrze to super. Ciekawe czy sterownik z czasem nie zgłupieje bo on jeszcze bada inne zmienne które można podejrzeć w ekranie producenta ( dla chętnych kod 2902)
lukikx85 Opublikowano 7 Listopada 2017 #121 Opublikowano 7 Listopada 2017 Ja dodałem kryzę, dystans ze starego wentylatorka i obróciłem turbinkę naklejką na zewnątrz. Kocioł chodzi stabilniej, ale gdy zaczyna pracować na 1% pojawia się problem. Mimo tego, że dmuchawa chodzi, to turbinka się zatrzymuje, sterownik próbuje ją rozbujać i w palniku aż huczy. W wyniku tego powstają spieki. U Was na 1% też turbinka się zatrzymuje?
Snoopi21898 Opublikowano 7 Listopada 2017 #122 Opublikowano 7 Listopada 2017 Nie zaklejałem otworów w palniku przykleiłem taśmę na dmuchawie i tyle. U mnie nigdy sie nie zatrzymuje na 1% tylko przedtem aż huczało na 1% wentylatora a teraz jest dużo lepiej zobaczymy jak będzie bo dopiero dobę się tak pali. Palnik zwykła retorta defro piec komfort Eko duo.
dormario Opublikowano 7 Listopada 2017 #123 Opublikowano 7 Listopada 2017 Po co Wy tak walczycie z tą turbinką? Zróbcie tak jak pisałem i po sprawie. Nie ma żadnej różnicy w pracy z algorytmem PID poza tym że z halotronem ważne są zmienne związane z obrotami wentylatora a bez zmienne związane z biegami wentylatora. Jak się nie spodoba praca bez halotronu to zawsze można wrócić do ustawień fabrycznych.
PioBin Opublikowano 7 Listopada 2017 #124 Opublikowano 7 Listopada 2017 Praca z tym przeplywomierzem powinna byc stabilna ale pod waunkiem ze bedzie faktycznie mierzyl ten przeplyw a nie jakies glupoty. Lukikx85: jakiej wielkosci zrobiles otwor? Snoopi21898: doszedlem do tego samego co Ty i tez sie zastanawialem czy przyslonic 1/2 wlotu po przekatnej czy wstawic kryze. Zrobilem kryze srednica okolo 4cm. Pomoglo ale... no zawsze jest ale czy nie da sie tego lepiej zrobic. Najnizsze obroty zadane (1% pid) czyli 40 parametr obr. min. udaje sie uzyskac dla ustawienia dmuchawy juz na 8%. Potrzebuje dla testow ta mniejsza turbinke sprawdzic...
Snoopi21898 Opublikowano 7 Listopada 2017 #125 Opublikowano 7 Listopada 2017 Tez zaklejałem i połowę i na krzyż ale metoda z zapalniczką i pomogła bo wtedy faktycznie zobaczyłem ze u dołu wlotu do dmuchawy powietrze wylatuje na zewnątrz a u góry dmuchawy ostro wciąga i zakleiłem troche mniej jak połowę u dołu bo tam powietrze wypychało przykładałem turbinkę po każdym zaklejeniu i tak jest najlepiej bo przy połowie turbinka się kręciła szybko ale mało powietrza szło na palnik. A tak działa na oryginalnych nastawach wentylatora bez żadnych korekt co normalnie bardzo mocno dmuchało. Wydaje mu sie właśnie ze jak u dołu wypycha powietrze a u góry wciąga to taki stan powodował ze turbinka głupiała. Teraz i tak mierzy przepływ bo jak otwieram drzwiczki to i tak troche zwalnia jak zamknę to przyspiesza wiec powinno być oka. U mnie przed zmiana obroty ustawione na 40 a dmuchawa chodziła czasami na 30 biegu teraz 80obrotów uzyskuje na 21-24 biegu a 200 na 30 biegu i tu widac różnice nawet jak palnik jest cały w popiele. No i kopczyk jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.