jamer696 Opublikowano 11 Września 2017 #1 Opublikowano 11 Września 2017 Witam,Poniżej zamieszczam schemat C.O. do zweryfikowania. Dodam, że kocioł ma moc 10 kW, który będzie zasilał cztery grzejniki i podłogówkę. Trzy grzejniki na parterze i jeden na piętrze. Kocioł znajduje się na parterze.Pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 11 Września 2017 #2 Opublikowano 11 Września 2017 Ile tej podłogówki?Coś musi obniżyć temp.na podłogówkę,nie możesz podać tej samej temp. co na grzejniki To żaden schemat) Powinno być jak w załączniku.Pompa kotłowa do ochrony kotła przed korozją niskotemp.Przed pompami filtry osadnikowe i zawory odcinające(brak na schemacie)
jamer696 Opublikowano 12 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 12 Września 2017 Instalację wykonuję u sąsiada, trzy lata temu podobna instalacja została wykonana u mnie przez firmę wykonująca C.O. z tą różnicą, że pompa cyrkulacyjna zamontowana jest bezpośrednio na rurze wzbiorczej. Uważam, że to duży błąd. Jednak fachowcy twierdzą, że jest to prawidłowe w małej instalacji. Ze względu, na finanse inwestora w obecnym czasie brak zaworów mieszających itp. Pytanie, czy jeśli pompa „stanie”. Czy w takim układzie instalacja jest w stanie odebrać nadwyżkę ciśnienia? Rura wzbiorcza od kotła na dwóch kolankach 45 stopni idzie dalej w pionie do naczynia. O to głównie chodzi na tym etapie, o bezpieczeństwo w razie awarii pompy. Instalacja w rurze czarnej 1” Dodam jeszcze, że w mojej instalacji temperatura na powrocie nigdy nie spada poniżej 55-60 stopni (temp. Na kotle 65 stopni). No chyba, że w kotle wygasło. Jest to mały metraż, wszędzie jest blisko więc nie ma tu dużych różnic. Pex ocieplona itd. Co do podłogówki to na rozdzielaczu będzie zawór RTL.
odpowietrznik Opublikowano 12 Września 2017 #4 Opublikowano 12 Września 2017 Zawór RTL jest do 50mb rury
papasmurfek Opublikowano 12 Września 2017 #5 Opublikowano 12 Września 2017 Ja tam widzę, że podłogówka i grzejniki idą z jednego rozdzielacza. Błędna koncepcja! Ochrona powrotu przy ogrzewaniu podłogowym raczej konieczna. Całą instalację dało by radę zrobić na dwóch pompach. Grzejniki, cwu na jednej i podłogówka na drugiej.
jamer696 Opublikowano 12 Września 2017 Autor #6 Opublikowano 12 Września 2017 Podłogówka ok 40 mb u sąsiada. A u mnie jest łazienka ok 15 mb na RTL i wszystko jest ok. Mam jedną pompę, na instalacje i c.w.u. Tak jak pisałem wyżej mały metraż.Głównie chodzi mi o bezpieczeństwo czy w takim układzie jak na pierwszym rysunku instalacja poradzi sobie z ciśnieniem w razie awarii pompy itd.
hajtaler428 Opublikowano 13 Września 2017 #7 Opublikowano 13 Września 2017 Poradzi sobie bo prawidłowo podłączone naczynie-o wybuch nie trzeba się martwić
jamer696 Opublikowano 13 Września 2017 Autor #8 Opublikowano 13 Września 2017 Naczynie wyrównawcze podłączone będzie w ten sposób:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.